I u HNŽ-u ukinut policijski sat, po tri slobodna dana za kretanje za starce i djecu

Županijski stožer civilne zaštite HNŽ-a je na izvanrednoj telefonskoj sjednici održanoj u petak 24. travnja donio nove zapovijedi s kojima se ublažavaju ranije donešene mjere sigurnosti.

Na tom tragu, Županijski stožer stavio je izvan snage zapovijed o tzv. policijskom satu odnosno zabrani kretanja stanovništva od 20 do 5 sati.

Također, na tragu zapovijedi Federalnog stožera CZ-a, od danas stupa na snagu zapovijed sukladno kojoj se osobe starije od 65 godina mogu kretati ponedjeljkom, srijedom i petkom, u razdoblju od 9 do 13 sati, a osobe mlađe od 18 godina utorkom, četvrtkom i subotom, u vremenu od 14 do 20 sati.

Osobama starijim od 65 godina i mlađim od 18 godina koje smještene u ustanove socijalne zaštite dozvoljeno je kretanje u predviđenom periodu u krugu objekta.

Zabrana iz točke 1. i 2. ove zapovijedi ne odnosi se na osobe:

  1. a) koje imaju ustavno pravo i obvezu izvršavanja određenih dužnosti u zakonodavnoj i/ili izvršnoj vlasti (zastupnici u zakonodavnim tijelima u BiH, članovi Predsjedništva BiH, Vijeće ministara BiH, vlada entiteta itd.),
  2. b) koje su radno aktivne i profesionalno angažirane u pravosudnim i drugim tijelima (suci, tužitelji, notari),
  3. c) koje su radno aktivne i profesionalno angažirane u subjektima čiji rad nije zabranjen zapovijedima Županijskog stožera civilne zaštite HNŽ,
  4. d) kojima je neodložno potrebna zdravstvena pomoć ili u slučaju potrebe pružanja skrbi djeci ili starijim osobama.

Zabrana iz točke 2. ove zapovijedi ne odnosi se:

  1. a) na djecu sa posebnim potrebama
  2. b) djecu ili osobe kojim je neodložno potrebna zdravstvena pomoć.

Prilikom dozvoljenog kretanja u dane i u razdoblju iz točke 1. i 2. ove zapovijedi moraju se poštivati mjere korištenja osobne zaštitne opreme (maska), te socijalna distanca od najmanje 2 metra.

Mjera zabrane kretanja iz točke 1. i 2. ove zapovijedi, će se kontinuirano preispitivati radi eventualnog ublažavanja ili pooštravanja mjera, sukladno sa epidemiološkom situacijom procijenjenom od strane Federalnog ministarstva zdravstva/Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva.

Ova zapovijed stupa na snagu danom donošenja, a primjenjuje se do 30. travnja 2020.

Federalni je stožer danas ukinuo i obveznu 14-dnevnu karantenu za osobe koje su dolazile u BiH iz inozemstva. Protiv odluke u uvođenu karantene naša županija izjasnila se čim je ista donesena i u više smo navrata službeno tražili njezino ukidanje ili, barem, revidiranje. Nova zapovijed s federalne razine podrazumijeva da će osobe koje ulaze u BiH ići u kućnu izolaciju, dok će policija biti u obvezi redovito ih obilaziti, naveo je Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ-a i zapovijednik Stožera civilne zaštite HNŽ-a.

FBiH: Ukinuta mjera obavezne karantene od 14 dana

Županijski je stožer danas izvan snage stavio i zapovijed kojom je odgođeno otvaranje ribolovne sezone na prostoru HNŽ-a, priopćeno je.

Ukinut policijski sat u Federaciji BiH

Ublažene mjere zabrane za starije od 65 i mlađe od 18 godina

(www.jabuka.tv)8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.