I to je BiH: Pet dana carinili 2.000 doza cjepiva – Jabuka.tv

I to je BiH: Pet dana carinili 2.000 doza cjepiva

Mala količina cjepiva protiv koronavirusa koja je u BiH dopremljena još početkom tjedna pet je dana čekala postupak carinjenja kako bi bila otpremljena do laboratorija gdje će ispitati njezinu kvalitetu, a kada će uopće početi cijepljenje još nitko ne zna.

Glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO) Ratko Kovačević potvrdio je u kako je tek u petak završen postupak carinjenja male pošiljke ruskog cjepiva Sputnik V, dopremljene u sarajevsku zračnu luku prošle nedjelje.

Robu je preuzeo uvoznik i ona je danas otpremljena iz sarajevske zračne luke, kazao je Kovačević.

Riječ je o pošiljci koja sadrži 2.000 doza cjepiva, a ono je uvezeno na zahtjev Ministarstva zdravstva Republike Srpske. Uvoznik je tvrtka koja se bavi prodajom medicinskih preparata, a cjepivo sada mora proći ispitivanja kvalitete u laboratoriju Agencije za lijekove BiH kako bi bilo pušteno na tržište. Za razliku od ruskog cjepiva, BiH automatski odobrava ona koja su već odobrena za uporabu u Europskoj uniji.

Kako je ranije najavio ravnatelj Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković ta bi ispitivanja mogla potrajati do dva tjedna, a budu li rezultati zadovoljavajući Rusi bi tijekom mjeseca mogli isporučiti prvi veći kontigent od 100.000 doza cjepiva. Tek nakon toga moglo bi početi cijepljenje, a pravo na to za sada će imati samo osobe nastanjene u RS, pri čemu će prioritet imati zaposleni u zdravstvu i štićenici ustanova za starije osobe, javlja Hina.

Andrea Jurić za Jabuka.tv: Stekli smo kolektivni imunitet, ali treba se cijepiti za ono što dolazi

Probna količina Sputnika V prva je isporuka cjepiva u BiH, koja još nije dočekala niti jednu od ranije naručenih 1,23 milijuna doza cjepiva zapadnih proizvođača.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija rekao je početkom tjedna kako ipak očekuje da će prve količine cjepiva kupljenog preko međunarodnog mehanizma COVAX biti isporučene sredinom veljače. Očekuje se 27.000 doza Pfizerova te 100.000 doza cjepiva koje proizvodi američka Moderna.

Iako cijepljenje u BiH još nije ni počelo, epidemiološka situacija je i dalje stabilna uz razmjerno mali broj novih slučajeva zaraze.

Dnevni broj novozaraženih cijelog je tjedna bio manji od 400. BiH u odnosu na druge zemlje regije ipak bilježi razmjerno velik broj smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom, jer je od izbijanja epidemije u ožujku prošle godine do sada umrlo nešto više od 4.700 zaraženih osoba.

(www.jabuka.tv | Foto: Ilustracija/AFP)


4 komentara

 • e da znate koliko je teško naći tarifni broj.
  kako ga inače traže vrlo vjerojatno su deklaraciju za vakcinu rastavili na sastavne elemente.
  onda dok se za svaki napravi naimenovanje i riješi papirologija je li iz EU ili nije…..
  moglo je ovo i duže potrajati.

 • Po sto i prvi put ponavljam;
  ako će biti ovakva, bolje da se raspadne na tisuću trećih i četvrtih….
  Ovakva je mučilište svojih državljana i maćeha običnom čovjeku

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.