Prekinuta sjednica, Kordić i Guzin u borbi za gradonačelnika Mostara – Jabuka.tv

Prekinuta sjednica, Kordić i Guzin u borbi za gradonačelnika Mostara

Mario Kordić (HDZ BiH) i Zlatko Guzin (Koalicija za Mostar) ušli su u drugi krug glasovanja za izbor gradonačelnika Mostara, odlučeno je u petak navečer javnim glasovanjem na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara.

U prvom krugu Mario Kordić je dobio 14 glasova, Zlatko Guzin 11 te Irma Baralija pet dok je pet vijećnika bilo suzdržano.

S obzirom da gradonačelnik u prvom krugu nije izabran dvotrećinskom većinom, u drugi krug su ušli Kordić i Guzin te je zatražena stanka. U nastavku je vijećnik Adil Šuta (Koalicija za Mostar) zatražio prekid sjednice te zatražio da se iduća zakaže najdalje u roku od 15 dana kako bi se izvršile konzultacije.

Klub Bošnjaka pozvao se na članak 100 Pravilnika u radu GV-a te je zatražio prekid sjednice i predložio novi datum petak, 12. veljače u 13:00 sati. Za taj prijedlog glasovalo je 14 vijećnika, 11 ih je bilo suzdržano, a 10 protiv te taj zahtjev nije dobio potrebnih 18 glasova nakon čega su vijećnici Koalicije za Mostar napustili sjednicu.

Uslijedila je stanka nakon čega je utvrđen kvorum, no nije bilo dvotrećinske većine te nije bilo moguće organizirati drugi krug za izbor gradonačelnika.

Arman Zalihić (SDP BiH) predložio je da se sjednica prekine i nastavi u srijedu.

Preostali vijećnici su jednoglasno odlučili da se sjednica prekine i nastavi u srijedu, 10. veljače, u 13:00 sati.

U stanci se novinarima obratila Irma Baralija koja smatra da je sve izrežirano.

Mislim da je sve izrežirano, i da je ovo dogovor HDZ-a i SDA koji je već postojao od ranije i da je cijeli dan bio cirkus i predstava. Ali, na to smo i navikli, to je bilo i očekivano. To su stari uigrani koalicijski partneri, kazala je Barlalija. Dodala je da se kandidirala kao opcija za sve one koji su htjeli glasati hrabro, ali da je teško danas u Mostaru glasati hrabro.

Ako nijedan od preostalih dvaju kandidata ne dobije dvotrećinsku većinu glasova u drugom krugu, ide se u treći krug izbora.

Tek u trećem krugu, većina glasova izabranih gradskih vijećnika potrebna je za izbor gradonačelnika od dva preosta kandidata, odnosno, u pravilu, to je 18 vijećnika. Ako preostala dva kandidata dobiju isti broj glasova u trećem krugu, mlađi od ta dva kandidata bit će izabran za gradonačelnika. U ovom slučaju to je Mario Kordić.

Ivan Zelenika izabran za predsjednika Gradskog vijeća Mostara

(www.jabuka.tv)


12 komentara

  • Jeste dosadni više s tim Mostarom i izborima ima dva miseca prija bi Tokyo to prebroja i odredio gradonačelnika nego ovi dosadnjakovići

  • Ovi iz HRS-a su kao Most u Hrvatskoj, ništa pametno nemaju osim da ometaju rad vlade i svih ministarstava. Samo neznam jeli to baš pametno.

    PS: Zašto nebi stavili srbina da 4 godine vodi Mostar? Predlažem jednog od onih što su napali Mostar (zaboravio sam koje ono godine bi). A dobar bi bio i Sefer, i on je organizirao napad na Mostar i odveo grad u katastrofu.

  • Zašto je HRS tražio tajno glasovanje?? Jer su se dogovorili sa muslimanima,, fuj gamadi… samo vi nemojte ni o kakvom poštenju..

  • Ovi iz HRS – a vide kako su se svi do sada dobro udali, uhljebili i napljackali. Sada i oni idu tim izdajnickim stazama, a kako im zamjeriti kad su to radili HDZ- ovci vec 25 god, HDZ- 1990, HSP, Kijani. Znaci sve ista govna i svi imaju isti cilj. Naklepati se love, nekretnina, diriktorskih mjesta, upravni odbora izd. I nitko nikada u hrvata izdajnike nije kaznio i osudio nego naprotiv oni su uvijek bili dobro primljeni u zagrljaj HDZ. Evo sada HNSA, tu su i Cane i Vito Kvesic, Ilija Cvitanovic, Boze Ljubic, Jurisic i svi dobro funkcioniraju. Njihova poslusnost i lojalnost Draganu a ne HNS su opet dobro nagradeni i placeni.. Znaci sve ista bagra prevaranata…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.