I dalje vrućina i visoke temperature: Nema kiše do rujna

Nalazimo se u najtoplijem i najsušnijem dijelu godine i veoma je malo vjerojatno da će se vremenska slika u idućih desetak dana značajnije promijeniti. Ovogodišnje ljeto započelo je rano i do sada su zabilježene ekstremne vrućine i ekstremna suša, a takva situacija, prema svemu sudeći, nastavit će se do kraja ovog mjeseca, što je potvrda da je ovogodišnje ljeto najtoplije i najsušnije u BiH u posljednjih pedesetak godina.

Ranije razdoblje

Ovo je za “Dnevni avaz” izjavio klimatolog Hidrometeorološkog zavoda FBiH Željko Majstorović, upozoravajući da je nakon ekstremno suhog jula bilo za očekivati padavine u kolovozu, ali da od toga najvjerovatnije neće biti ništa.

– Nastavlja se trend veoma suhog vremena, iako će ovih dana, zbog povećanja naoblake, biti od tri do pet stupnjeva svježije u odnosu na ranije razdoblje. To je, nažalost, jedina promjena vremena, jer kiše neće biti – kazao je Majstorović. Kiše nema ni na vidiku, dodaje on, a i oblaci će se početkom slijedećeg tjedna razići.

Drugi dio

– To znači da će početkom slijedećeg tjedna temperature opet porasti. Čim nema oblaka, temperature rastu i evidentno je da do daljnjeg ostaju ovakvi vremenski uvjeti – istaknuo je Majstorović.

I na najpoznatijoj internet-stranici “Accuweather” koja nudi precizne dugoročne vremenske prognoze ne najavljuju nikakve padavine. Do kraja kolovoza, prema njihovoj prognozi, temperature će uveliko prelaziti 30 stupnjeva, uz tek malu mogućnost kratkotrajnih pljuskova, a prve konkretne padavine očekuju se tek u drugom dijelu rujna.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.