HVO je bio legitimna vojska, a ne okupator

Bilo bi samo dovoljno analizirati usporedne zemljovide iz više mjeseci koje je dostavila obrana generala Milivoja Petkovića o vojnome stanju postrojbi HVO-a i Armije BiH u središnjoj Bosni od siječnja do studenog 1993. godine kako bi se shvatilo tko je pokrenuo agresiju, tko je napadao, komadao teritorije te vršio etničko čišćenje i progon, prenosi Večernji list.

Presuda bez temelja

Od kompaktnog dominantnog hrvatskog teritorija, na kraju rata ostale su dvije hrvatske enklave koje su napadale desetine tisuća pripadnika Armije BiH već od siječnja 1993. godine za koji je vezuje početak navodnog zajedničkog zločinačkog pothvata (ZZP) za koji se tereti šestoricu hrvatskih dužnosnika, predsjednika Franju Tuđmana, ministra Gojka Šuška i druge dužnosnike i pripadnike HVO-a. Navodi se to u žalbi generala Petkovića, ali i Slobodana Praljka, Brune Stojića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića, čije obrane traže poništavanje presude i oslobađanja od odgovornosti.

Ključne poruke žalbi šestorice bivših dužnosnika HB odnose se na to da nije bilo navodnog ZZP-a, međunarodnog oružanog sukoba u koji je bila uključena Hrvatska vojska, da su Hrvati imali legitimno političko pravo tražiti vlastiti entitet te da Hrvatsko vijeće obrane (HVO) nije moglo ‘okupirati’ teritorije, kako je to utvrdilo prvostupanjsko vijeće jer su na njima Hrvati živjeli stoljećima.

“Raspravno vijeće je napravilo pogreške kada je zaključilo da je HVO okupirao dijelove BiH. To je pravno i logički nemoguće da je HVO zauzeo teritorij u kojima Hrvati legitimno žive i postoje stoljećima”, konstatirala je Praljkova obrana. Ona je ocijenila kako politička rješenja o preustroju BiH koja su zagovarali Hrvati ne mogu biti predmet ZZP-a, kao i da se time može postaviti upitnom Tuđmanova potpora Hrvatima u ovoj zemlji.

“Uspostava autonomnog hrvatskog entiteta u BiH ne znači podjelu BiH i to izravno proturječi zaključku sudskog vijeća da je Tuđman podržavao podjelu BiH”, ističe obrana generala Praljka.

Branili se od Armije BiH

Stojićeva obrana kao jedan od dokaza navela je da je cijelo vrijeme, čak i tijekom rata između Hrvata i Bošnjaka, Hrvatska opskrbljivala Armiju BiH oružjem i streljivom što samo po sebi ne daje nikakvu argumentaciju za tvrdnju o postojanju ZZP-a. Tuđmanovi transkripti pokazali su i da je on bio za suradnju s Bošnjacima ističući da je i ‘prijetio’ Mati Bobanu koji nije vjerovao zajedničkoj politici s Muslimanima. 
Ćorićeva obrana, pak, tvrdi da nije bilo dokaza o postojanju zločinačkog plana u dokumentima, zapovijedima ili bilješkama.

“Herceg Bosna i HVO su se štitili od Armije BiH”, tvrdi Ćorićeva obrana jer je bošnjačko vodstvo planiralo napade u Travniku, Kaknju, a veliki broj pripadnika Bošnjaka u redovima HVO-a je dezertirao i planirao se priključiti Armiji BiH.

a Obrane Praljka, Petkovića i Ćorića dotakle su se određenih događaja i zločina koje je počinio dio postrojbi HVO-a. Ćorićeva obrana je navela i konkretne događaje koje su smatrali zločinom te što je poduzeto, kao i istrage koje su vođene. Obrane generala Praljka i Petkovića otvoreno su navele kako ATG skupine Mrmak, Benko Penavić, Kažnjenička bojna, kao i pukovnija ‘Bruno Bušić’ nisu bile pod njihovim nadzorom niti su nad njima imali ikakvo efektivno zapovijedanje.

Pitanjem tko su zapravo bili podređeni Berislava Pušića, kojega se tereti za događaje u zatočeničkim kampovima, obrana je na najbolji mogući način pokazala da takvih nije bilo te da nije imao nadležnosti. Obrana je umanjila ulogu Pušića u institucijama Herceg Bosne navodeći da samo pismo u kojemu upozorava da bi dio zatočenika iz Heliodroma trebalo prebaciti u kamp Gabela govori o njegovoj ulozi u donošenju odluka. Pušić je također zanijekao postojanje zajedničkog zločinačkog pothvata.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

  • Kakve mi imamo političare prodane duše,mi cemo biti sve samo ne ono sto jesmo.A da smo kukavice i nitkovi pokazuje nedavni dogadjaj Posuskih mladica u Omerovicima.Nek se srame svi oni koji su ucestvovali u blacenju grupe pijanih mladica,i nek se srame svi oni koji bi trebali reci nesto o ovome djelu tih mladica,koji cute i nemaju snage niti pameti nazvati ovaj nestasluk pravim imenom.Gnjide bijedne od A do Ž…

  • Neka se srame kao ti iznad pod 1.Prvo to je neljudski,kukavički i podlo.Opiti se skupiti hrabrosti i na Veliku Gospu doći pred vjerski objekat i činiti tako nešto je za svaku osudu.Policija postupila ispravno. Sada je druga stvar nerad naših političara u procesuiranju bošnjaka za ratne zločine i zločina nad civilima povratnicima hrvatima Travnika,Bugojna,Kaknja,Vareša,Konjica,Sarajeva itd. Ovo dvoje ne treba mješati niti ima istu političku težinu.Ovo što su uradili Posušjaci sa pjanim benama je da ih se naklepa prutom po guzici i odrapi novčana kazna da im to više nikad ne padne na pamet.Sramote nas sve normalne hrvate. Ovo što rade bošnjaci je skontani politički progon,zločin koji je počeo u ratu a i danas je u miru na sceni sa isto radikalnim metodama zastrašivanja.Međutim mene više brine šutnja hrvatski političara u Vlasti,što se svodi na neki prećudni dogovor,vjerovatno za neke druge ustupke koje će oni dobiti ili dobivaju iz Sarajkeva i od bošnjaka. Čak mislim da je na sceni kupovina osobne slobode i imuniteta od strane naših korumpiranih političara koji su ogrizli o kriminalne radnje i čine sve da ih se ne dira. Zato je obični mali hrvat,čovjek žrtva u Federaciji a i RS-oj. Čović i Dodik toliko zadovoljni suradnjom na terenu a nema ni 100 hrvata da se vratilo u RS-ku.Bisup Komarica uvaženi pokušao je na stotine puta i mjesta ukazati na zastrašujuće stanje hrvata u RS-oj,ali ga nitko ne želi čuti a kamoli nešto poduzeti da se to popravi. Tu mislim na Međunarodne prestanike,političare iz RH-ke i ove naše iz BiH-ne.

Komentiraj: