U Federaciji BiH pale cijene odjeće, obuće, hrane i pića

U srpnju je došlo do nižih cijena namirnica za 1 posto u odnosu na prethodni mjesec, piše Večernji list. Prema statističkim podacima koje je iznijelo Federalno ministarstvo trgovine, cijene odjeće i obuće su pale za 7,7 posto (sezonsko sniženje), prehrambenih proizvoda i bezalkoholnih pića za 1,7 posto, uglavnom zbog nižih cijena sezonskog voća i povrća, zatim prijevoza zbog nižih cijena pogonskih goriva.

Ostali proizvodi koji su raspoređeni u druge odjeljke imali su manje značajne promjene cijena ili su njihove cijene ostale na razini prošlog mjeseca. Od početka godine do kraja srpnja cijene su u prosjeku niže za 0,5%. Promatrano po odjeljcima, u ovom razdoblju alkoholna pića i duhan su poskupjeli za 6,9%, rekreacija i kultura za 1,6% (više cijene paket-aranžmana za 33,5%) i obrazovanje za 3,8%.

U odjeljcima stanovanja, vode, električne energije, plina i drugi energenata, zatim zdravstva te restorana i hotela cijene proizvoda i usluga su imale blagi rast (do 0,5%). što se tiče odjeće i obuće u ovih sedam mjeseci cijene su imale veliki pad (12,3%), a u odnosu na isti mjesec prethodne godina niže su za 5,5%, piše Večernji list.

U odjeljcima hrane i bezalkoholnih pića, prijevoza, komunikacija i ostalih dobara i usluga, cijene su imale blagi pad u sedmomjesečnom razdoblju. Što se tiče prehrambenih proizvoda, najveće pojeftinjenje je kod svježe piletine (cijelo pile) za 14,03 posto, kokošjih jaja za 10,2 posto, graha za 9,03 posto te tvrdokornog sira za 7,15 posto.

Cijene su nešto niže i po pitanju pšeničnog brašna koje je jeftinije 6,11 posto, svinjskog mesa za 2,53 posto, dok je juneće meso bez kosti poskupjelo za 0,52 posto. Jeftiniji su i riba, mlijeko u tetrapaku, margarin… Što se tiče većih cijena u odnosu na prethodne mjesece, najveće poskupljenje je kod jabuka koje ide do 33 posto.

Početkom godine jabuke su bile 1,5 KM, dok su sada u FBiH u prosjeku 1,9 KM. Skuplje su i banane za 11 posto, krumpir, med, mliječna čokolada…

(www.jabuka.tv)

19 komentara

  • Sve ce to past po radniku,iskoristavanje maksimalno,radit u svako vrijeme,svaki dan i Svetac.Na njihovu obitelj se ne obraca paznja—ima roditelja da ne “vidaju”svoju djecu po 2—3 dana ovisi u kojoj su smjeni.

  • Ma jeza me uhvati kad udem u Mepas,Konzum,Oli itd,pa kad vidim kako neke na kasi sto kao navodno poducavaju novu curu na kasi drsko postupaju i ono narednicki NAREDUJU TI TO TI TO tj TITO DIKTATURA bezkrajna.Pitao sam jednom jednu curu kad sam drugi put dosao zasto to sebi dozvoljavas ta nisi ti ROB ona mi odgovara NE vec jos gore.Tu vise moja noga ne ulazi i ako su mu police izvrsne zahvaljujuci ROBOVIMA!

  • Ma to su GLADNI PARAZITI,a ne “SEFOVI”.To su oni sto su do juce krali na radnom mjestu,pa se sada boje da su i njihovi robovi takvi,a nemogu biti nikako,kao oni pravi ROBOVLASNICI.

  • u pravu ste Mepas tuga radnici grozni mislim na prvi dio ne rade nista jos namrsteni kad udes u butik a sto se tice cijena u Mepasu sve skuplje nego u Namexu i Konzumu a jadne radnice crnce rade i zaraduju placu i za prednji dio

  • To sto ce cijene malo pasti nece ROBOVLASNICI nista osjetit,sve ce to oni na stednji ROBOVA nadoknaditi.Neki dan vozim prema Posusju i na desnoj strani ona veca trgovina nisam gledao kako se zove u 21.35 jos kupaca unutra,znaci oni radnici su toliko vremena tamo SRAMOTA.

  • Ma to ti je trgovina Oli tu mozes navece dok hoces bit unutra,ko fol kupujes nitko ti nece reci mi zatvaramo tada i tada.Kad ce radnici kuci briga je to nekoga.

  • Normalno da moraju radit,a svemu ima granica.Ako si se nasao pogoden onda nemoj tako nesto da radis da su ti radnici robovi.

  • Gdje si ti predzadnji isao u “skolu” pa se tako lijepo izrazavas? Svi mi moramo radit,al u trgovinama je nezahvalno nista drugo necu komentitati,valjda se razumije.

  • S dubokim postovanjem svim komentarima… Alo! Vidim li dobro? Pa sta frcete na Mepas ljudi,nema smisla! Imaju blagdane,svece i Nedjelje s obitelji! Osobne stvari bumba itd,ostavite sa strane al ruku na srce djelatnice odjela prehrane su profesionalne, nasmijane i na usluzi,ne ribaju ti pred nosom,cjene u kasi i na polici uvjek iste jer odradjuju navrijeme posao i nema greske,frizder uvjek cisto i trgovac na odjelu! A Mepas butici hm,tak,tak! A Konzum ribaju nam po cipelama,cjene pogresne,one trapave uzas,de dozivaj jadnice sa strane da ti da kruh,jer rade dodatni odjel! Kaos!

  • Sve trgovine sto rade navece do kasnije morale bi radnike vise placat,a ne ih maksimalno iskoristavati. Kad samo cujem kao kupac one narednicke rijeci od voda trgovina smuci mi se.Svi smo ljudi i tako se treba ponasat,pa bi i sefovi i radnici bili zadovoljni.Davno se reklo ton cini muziku.

Komentiraj: