Humanitarni rad u Međugorju kao maska za biznis

Neke humanitarne organizacije registrirane u Međugorju se ne bave humanitarnim radom već gospodarskom djelatnošću, kao što su turizam i ugostiteljstvo. Najveći broj takvih organizacija je registriran na adresi u Međugorju – Bijakovići bb, tako da je vrlo teško utvrditi stvarne lokacije na kojim se nalaze. Ovo su podaci do kojih je došla Federalna uprava za inspekcijske poslove, kontrolirajući neke od nevladinih i humanitarnih organizacija u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH).

Iz Uprave nisu htjeli dostaviti nazive kontroliranih organizacija. Međutim, u dijelu izvještaja koji su proslijedili Centru za istraživačko novinarstvo (CIN) navodi se da su kontrolirane 24 organizacije sa područja Županije Sarajevo (ŽS), 29 organizacija sa područja Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), od čega je 27 sa područja općina Čitluk i Međugorje, po dvije su organizacije sa područja Tuzlanske županije (TŽ) i Unsko-sanske županije (USŽ) a po jedna sa područja Bosansko-podrinjske (BPŽ) i Hercegbosnaske županije.

Inspektori su došli do saznanja kako određeni broj humanitarnih organizacija ima izgrađene objekte na poljoprivrednom zemljištu, bez ikakvih suglasnosti – kao što su urbanističke i građevinske, a u tim objektima se vrše turističko-ugostiteljske usluge. Pronašli su i da gospodarski subjekti vrše preregistraciju iz gospodarske u humanitarnu organizaciju, nastavljajući se baviti istim poslom: ugostiteljstvom, turizmom, trgovinom, odnosno onim čime su se bavili i prije preregistracije. Na ovaj način se vrši nelojalna konkurencija, budući kako su nevladine, odnosno humanitarne organizacije oslobođene plaćanja nekih poreza i obaveza koje su dužne plaćati gospodarske organizacije.

Inspekcija je u svom izvještaju predložila da se zabrani rad humanitarnim organizacijama koje se ne bave humanitarnim radom nego im je svrha djelovanje gospodarska djelatnost. Izvještaj su krajem prošlog mjeseca uputili Vladi FBiH koja je na osnovu toga donijela Zaključak o potrebi izmjena zakonskih propisa kako bi se detaljno uredila oblast rada humanitarnih organizacija.

CIN je izvršio uvid u registar udruženja sa područja FBiH koje vodi Federalno ministarstvo pravde. U tom registru se nalazi 1.274 udruženja i 224 strane organizacije. Registar podrazumijeva pet knjiga koje sadrže podatke kao što su: naziv udruženja, datum upisa udruženja, rješenje o upisu, sjedište, ime osobe ovlaštene za predstavljanje, zabrana ili prestanak rada. Međutim, ni za jedno udruženje nije izrečena mjera zabrane rada.

Inspekcija je stanje u vezi s registracijom nevladinih organizacija kod nadležnog Federalnog ministarstva pravde ocijenila kao krajnje neuređeno, a postojeći registar aktivnih organizacija kao netočan i neažuriran, budući da je prilikom vršenja inspekcijskog nadzora utvrđeno da veliki broj organizacija nije na prijavljenim adresama i da neke od njih više nisu ni aktivne.

Naveli su i podatak da se organizacije ne kontroliraju dovoljno, odnosno da je jedan dio na području HNŽ-a u posljednjoj godini dana nije bilo nikakve kontrole. CIN-u su u Ministarstvu pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNŽ-a, u kojem se vodi registar organizacija sa područja ove županije, rekli da nije jasno definirano tko je zadužen za provođenje kontrole.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.