Humanitarna udruga fra Mladen Hrkać dobitnik nagrade “Europski građanin”

Humanitarna udruga fra Mladen Hrkać dobitnik je prestižne nagrade “Europski građanin” za 2016. godinu, koju Europski parlament svake godine dodjeljuje za iznimna postignuća u promicanju boljega uzajamnoga razumijevanja i jače povezanosti građana država članica te olakšavanje prekogranične i transnacionalne suradnje unutar Europske unije.

Humanitarnu udrugu fra Mladen Hrkać (HUMH) za nagradu “Europski građanin” nominirao je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Davor Ivo Stier, a odabrao žiri u sastavu od osam hrvatskih zastupnika.

“Ova nagrada velika je potvrda i priznanje za sve što smo do sada napravili, kao i veliko priznanje za svakoga od vas koji je na bilo koji način uključen u ovu plemenitu priču. Odgovornim i otvorenim radom kroz sve ove godine Udruga je stekla povjerenje tisuća ljudi i brojnih predstavnika respektabilnih institucija te u vrlo kratkom razdoblju postala utočište i oslonac za sve one koji zbog liječenja dolaze iz daleka u nepoznatu sredinu. Sreća i ponos koju osjećamo u ovim trenucima neizmjerni su, pogotovo kad se prisjetim početka, kad je jedino što smo imali bila volja i želja da pomognemo našim sugrađanima u njihovim teškim trenucima. A vidite gdje stojimo danas. Ljepši dar ususret obilježavanju 4. godišnjice našega djelovanja zaista nismo mogli poželjeti”, izjavio je Ivan Soldo, predsjednik Humanitarne udruge fra Mladen Hrkać.

Pobjednici su izabrani 1. lipnja 2016. godine od strane Odbora za nagradu “Europski građanin” Europskoga parlamenta, kojim je predsjedala potpredsjednica EP-a Sylvie Guillaume (S&D, Francuska), čiji članovi su bili potpredsjednici Ildikó Gallo-Pelcz (EPP, Mađarska), Anneli Jäätteemaki (ALDE, Finska) te Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL, Grčka), kao i bivši predsjednik Europskoga parlamenta Enrique Barón (S&D, Španjolska).

“Ova nagrada je rezultat iskrena i nesebična zajedništva okupljenoga oko plemenite ideje da se pomogne čovjeku u potrebi kako se ni u jednom trenutku ne bi osjetio usamljenim i bespomoćnim. Hvalevrijedni rezultati i brojke koje smo ostvarili u manje od četiri godine djelovanja najbolje govore u prilog tome da svaki član i volonter Udruge svakodnevno živi i “diše” misiju i svrhu postojanja. Najveća zahvala, ali i poticaj, svima nama je kada svaki od dosadašnjih 2500 korisnika, bez razmišljanja, kaže da Udrugu smatra svojim istinskim domom, unatoč teškim okolnostima u kojima nas je život spojio”, istaknula je Nives Skoko Žanić, dopredsjednica Humanitarne udruge fra Mladen Hrkać.

Javna nacionalna svečanost dodjele nagrade Europskoga parlamenta održat će se u rujnu u Hrvatskom saboru, dok će središnja dodjela priznanja za sve dobitnike biti održana 12. i 13. listopada 2016. godine u Bruxellesu.
Humanitarna udruga fra Mladen Hrkać jedan je od 50 laureata nagrade “Europski građanin” Europskoga parlamenta za 2016. godinu.

O UDRUZI:

Humanitarna udruga fra Mladen Hrkać, osnovana 16. lipnja 2012. godine, pomogla je više od 2500 osoba sa zdravstvenim poteškoćama, kao i članova obitelji u pratnji, koje su svoje liječenje morale nastaviti u Zagrebu. Svim korisnicima Udruga pomaže kroz osiguranje smještaja, prehrane, prijevoza, psihološke i duhovne pomoći, kao i pomoći pri rješavanju administrativnih prepreka i zahtjeva te potpore pri nastavku školovanja.
Udruga raspolaže sa tri smještajna kapaciteta na području Zagreba, nadomak najvažnijih bolnica i medicinskih ustanova, koji su opremljeni svim potrebnim namirnicama i potrepštinama neophodnim za funkcioniranje svakoga kućanstva. U navedenim prostorima, gdje svakodnevno boravi od 15 do 20 korisnika i članova njihovih obitelji, do sada je ostvareno preko 15.000 noćenja te osigurano preko 25.000 porcija kuhanih obroka.
Uza sve navedene vrste pomoći koje pruža, Humanitarna udruga fra Mladen Hrkać pruža sveobuhvatnu skrb za osobe s invaliditetom i slabo pokretne osobe te za osobe koje u određenoj fazi liječenja trebaju izolaciju i sterilne uvjete boravka. U rad Udruge uključeno je više od 500 članova i 100 aktivnih volontera.

 

nagrada_europski_gradjanin

 

(www.jabuka.tv)10 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.