Humanitarci u šoku: Besplatno dovozimo pomoć, BiH nam to naplaćuje – Jabuka.tv

Humanitarci u šoku: Besplatno dovozimo pomoć, BiH nam to naplaćuje

Njemački humanitarci bili su nemalo šokirani kada su nedavno u Bosnu i Hercegovinu dopremili tri kamiona s čak 12,5 tona pomoći. Pošiljka tri humanitarne organizacije sastojala se od računala, tuševa, kreveta, invalidskih kolica, hodalica, odjeće i drugih potrepština za bolesne i siromašne u našoj zemlji.

Aktivisti udruge iz njemačkog grada Bottropa simboličnog naziva “Akcija –život i učenje u Bosni”, već gotovo četiri godine prikupljaju pomoć za ugrožene u našoj zemlji. Posljednji put su to učinili početkom ovog mjeseca, ali su nakon iscrpljujućeg putovanja u Njemačku ponijeli gorko iskustvo iz BiH, piše Radiosarajevo.ba.

Ovaj put akcija je realizirana sa Crvenim križom u okrugu Ahrweiler i udrugom Castrom-Rauxeler. Kada su nakon 21 sat vožnje i 1200 kilometara po visokim temperaturama stigli do granice između Hrvatske i BiH, kako su opisali, dočekala ih je gužva s 27 kamiona u redu ispred njih.

Carinske formalnosti su trajale čak pet i pol sati.

U BiH je na snazi zakon koji predviđa da i humanitarna pomoć, osim potrošnog materijala, mora biti carinjena. Za 12,5 tona materijala, među kojima su i pomagala za bolesne, platili smo 550 eura. Dogovorili smo se da tri organizacije podijele carinske troškove, naveo je Herbert Schroer iz vodstva organizacije iz Bottropa.

Svjedoče o 480 osoba s invaliditetom u BiH koje, prema riječima Schroera, žive u uvjetima koji su vladali prije više od pola stoljeća. Štoviše, njemački humanitarci su namjeravali pomoći ugroženim osobama da žive u uvjetima dostojnim čovjeka 21. stoljeća, te da otvore frizerski, pedikerski i kozmetički salon.

Ova oprema, međutim, nije dostavljena već tri godine jer na nju nije plaćena carina od 2000 eura! Imaju informacije da će se u BiH carina plaćati i retroaktivno. Njemački humanitarci se pitaju zašto se carina mora plaćati na pošiljke koje su namijenjene bolesnima i osobe koje nemaju sredstava za život.

Država ne vidi bijedu i one koji su u stanju potrebe u toj zemlji. Osobe s invaliditetom nemaju nikoga tko bi za njih lobirao, kazali su njemački humanitarci.

U međuvremenu su u suradnji s neprofitnom organizacijom Labdoo iz Munchena u BiH isporučili više stotina računala za bh. djecu. Među onima koji su dobili pomoć je i, kao tvrde, Osnovna škola Kamenica u Bihaću.

Unatoč, kako tvrde, kamenjima koja im se u BiH postavljaju na put do ugroženih, humanitarci iz Njemačke poručuju da neće odustati jer osjećaju ogromnu zahvalnost lokalnog stanovništva.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.