HSPF: Spriječite moguću izbornu krađu u Novom Travniku

Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) smatra kako je odluka Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH da prebroji samo one glasače listiće koji su poštom stigli 48 sati nakon završetka općinskih izbora ispolitizirana te nanosi štetu hrvatskom narodu u Novom Travniku.

Iz te studentske udruge priopćeno je kako je razlika između dva vodeća kandidata u utrci za općinskog načelnika Novog Travnika 120 glasova te da bi konačan rezultat mogao biti drukčiji kada bi se u obzir uzelo160 neprebrojanih listića pristiglih poštom.

“Ako je neka državna institucija, a po ovome vidimo da Središnje izborno povjerenstvo to jest, na strani jednog naroda ili jedne politike, to samo može produbiti jaz između naroda i političkih opcija u Bosni i Hercegovini. Bilo koji pravilnik ne bi smio derogirati Izborni zakon, a Pravilnik o načinu provedbe izbora u BiH to čini. Ovim pravilnikom jasno nam je dano do znanja da svaki glas ne vrijedi isto. Osim što se podrivaju zakoni naše zemlje, ovakvi slučajevi krše i temeljna ljudska prava, a pravo birati i biti biran je jedno od njih”, navodi se u priopćenju.

HSPF je pozvao sve političke subjekte koji predstavljaju volju hrvatskoga naroda u BiH da na demokratski način spriječe moguću izbornu krađu te da Središnje izborno povjerenstvo poštuje svaki glas koji po zakonu pripada biračima iz inozemstva.

Podsjećamo, članovi SIP-a BiH odbili su na sinoćnjoj hitnoj sjednici inicijativu o uvrštavanju 1.999 glasačkih paketa pristiglih nakon predviđenog roka u konačni zbroj izbornih rezultata.

Inicijativu je pokrenula članica SIP-a Irena Hadžiabdić, ali njezin prijedlog je odbijen s četiri glasa Protiv i tri glasa Za.

U SIP-u su ocijenili da time ne žele kršiti vlastiti pravilnik.

Glasovi su stigli dva dana nakon predviđenog roka, a Hadžiabdić je dodala da je upravo SIP kriv jer glasački materijal “nije na vrijeme poslan glasačima”.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.