Europski parlament donijet će rezoluciju o Dodiku

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica ocijenila je u razgovoru za Dnevni avaz da u BiH nitko više ne može biti zadovoljan daytonskim statusom quo te da treba razborito pristupiti budućnosti, pomno vodeći računa o regionalnoj sigurnosti i stabilnosti.

Odgovarajući na to kako iz perspektive Bruxellesa vidi postizborno vrijeme u BiH te o zabrinutosti zbog flagrantnog
kršenja odluka Ustavnog suda BiH i održavanja nelegalnog referenduma u manjem bh. entitetu, Šuica najavljuje da posebna skupina europskih parlamentaraca za kraj listopada sprema rezoluciju “kojom se svakako želi osuditi Dodikova politika u BiH”.

Što se tiče Dodikovog referenduma, nema sumnje, kaže Šuica, da će međunarodna zajednica “ostati na pozicijama Ustavnog suda BiH”.

Ona kaže da je referendum pokazao kako je u BiH, zbog takvih i sličnih političkih zloupotreba, došao trenutak da se pokrene proces promjena Daytonskog sporazuma, i to bez odgađanja.

“Referendum je bio nelegalan, pravno suvišan, ali politički zapaljiv. Međunarodna zajednica definitivno je sada na potezu. Prema mom mišljenju, međunarodna zajednica sada mora pokrenuti razgovore o postdaytonskom uređenju BiH kako bi spriječila daljnju eskalaciju političke situacije u zemlji”, kaže Šuica.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.