Hrvatski veleposlanik povučen u Zagreb zbog pojavljivanja u Banjoj Luci

Nakon skandala koji je izbio nakon što je hrvatski veleposlanik Ivan Del Vechio u Bosni i Hercegovini nazočio proslavi Dana Republike Srpske, na kojem je odlikovan i srpski ratni zločinac osuđen u Hrvatskoj, iz Vlade RH su konkretno reagirali.

Kako prenosi novinar televizije N1 Hrvoje Krešić, izvori iz hrvatske vlade otkrili su da je premijer Andrej Plenković zatražio od ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić da pozove veleposlanika Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivana Del Vechija natrag u Zagreb.

Vlada nije znala da će veleposlanik doći na proslavu?

Vlada nije znala da će hrvatski veleposlanik biti na proslavi Dana Republike Srpske, rekao je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovre Kuščević za N1.

MVEP će tijekom dana poslati i službenu informaciju da je Del Vechio pozvan u Zagreb, kaže izvor iz Banskih dvora.

Nazočnost Del Vechija osudila su ministar branitelja Tomo Medved, koji je to opisao kao “neprimjeren postupak“, i ministar obrane Damir Krstičević, koji je to nazvao “sramotom”

Podsjetimo, osim hrvatskog veleposlanika, na svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske bio je nazočan i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Čović i Bevanda na obilježavanju Dana Republike Srpske

U sklopu proslave postumno je odlikovan srpski zločinac Slavko Lisica koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Dalmacije. Lisica je kao zapovjednik oklopnih i topničkih postrojbi u sastavu Kninskog korpusa u rujnu 1991., temeljem Mladićeva naloga, zapovjedio topničke napade na Šibenik, piše Index.hr.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.