Čolak: Formiranjem Vlade u Sarajevskoj županiji bez Hrvata i Srba prekršen je Ustav

Dopredsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak izjavio je u srijedu kako su bošnjačke stranke formirale neustavnu vladu Županije Sarajevo jer nisu imenovale nijednog Hrvata i Srbina što je obveza po ustavu Federacije BiH koje je nametnula Međunarodna zajednica.

Čolak napominje da nije primijetio nikakvu reakciju Međunarodne zajednice. Radi se o amandmanima koje je nametnuo OHR kao potreba da se provede odluka Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda. Činjenica je da se ovakvim odlukama vlasti u Sarajevskoj županiji krše upravo amandmani koje je OHR nametnuo.

Čolak napominje da je prekršen ustav Federacije BiH s uspostavom ovakvog saziva Vlade Sarajevske županije.

Neizborom Hrvata što je obveza sukladno popisu pučanstva iz 1991. ignorirane su odredbe koje je nametnuo Ured visokog predstavnika u BiH, rekao je Čolak za medije u Mostaru, prenosi Hina.

Naveo je odredbe ustava Federacije BiH koje propisuju da tijela izvršne i sudske vlasti u deset županija i sudova moraju odražavati popis pučanstva 1991.

Prema tome popisu i odredbama ustava FBiH u vladi Županije Sarajevo je morao biti jedan Hrvat i tri ministra Srbina. Unatoč tome šest probošnjačkih stranaka koje se predstavljaju građanskim je potkraj prosinca uspostavilo novu vladu Županije bez ijednog pripadnika Hrvata i Srba.

To je ustavna odredba koja je poništena kod formiranja vlade Sarajevske županije, rekao je Čolak.

Za njega je iznenađenje što na očito kršenje odredbi ustava FBiH koje je nametnuo nekadašnji visoki predstavnik Wolfgang Petritsch, nije reagirao aktualni Ured visokog međunarodnog predstavnika.

Na žalost nisam primijetio nikakvu reakciju međunarodne zajednice. Radi se o amandmanima koje je nametnuo OHR kao potreba da se provede odluka Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda. Činjenica je da se ovakvim odlukama vlasti u Sarajevskoj županiji krše upravo amandmani koje je OHR nametnuo, istaknuo je Čolak.

Ocijenio je apsurdnim što se na ovakvu neustavnu vladu Hrvati uopće ne mogu žaliti Ustavnom sudu Federacije BiH jer u tamošnjoj vladi ili skupštini Sarajevske županije nema legitimnih političkih predstavnika Hrvata u BiH.

(Hina)


5 komentara

  • Daj, Bare kad vidimo tebe i onog Čavaru smuči nam se..Šta ste ti, a i on učinli za ovih 25 godina za nas Hrvate.NAKIĆENU NIŠTALICU.
    NEGO DEREŠ PLAĆU I UŽIVAŠ.POMALO POSTAJETE SVI KO I ONAJ INCKO..Džabalebaroši, a ko nas j…

  • Jebli te i Hrvati i Srbi i Vlada u Sarajevu. ”Brinete” se i za Hrvate gdje su apsolutna vecina, pa iseljavanje nikad vece nije bilo zahvaljujuci vasoj brizi. Kome vise prosipate suplje??? Mislis da meni puca kurac je li mi predstavnik u vlasti Srbin, Hrvat ili Bosnjak? Bitno da nije LOPOV kao kradezenjare uhljebske, DOSTA VISE PROSIPANJE MAGLE OVCAMA!!! Narod hoce POSLOVE i da moze zivjeti od svog rada, A PUCA MI KURAC HOCES LI TI SJEDITI U VLADI U SARAJEVU I PRIMATI PEDESET NAKNADA ZA PRIJEVOZ, TOPLI OBROK I ”ODVOJENI ZIVOT” mamlaze jedan lopovski.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.