Hrvatski veleposlanik posjetio pritvorene pripadnike HVO-a

Hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Del Vechio posjetio je u utorak u Sarajevu pritvorene bivše pripadnike HVO-a osumnjičene za ratne zločine nad Srbima i rekao da daljnji koraci Hrvatske ovise o tome hoće li im se dopustiti obrana sa slobode.

Desetorica bivših pripadnika HVO-a s područja Bosanske Posavine uhićena su u ponedjeljak pod sumnjom da su počinili ratne zločine nad osobama srpske nacionalnosti, izvijestilli su tužitelji BiH.

Među uhićenima je Đuro Matuzović (64), umirovljeni general HVO-a i organizator obrane na području Orašja i ratni zapovjednik oraškoga zbornoga područja.

Hrvatsko veleposlanstvo prati razvoj događaja i poduzet će sve potrebne korake kako bi im se pružila pomoć, no sve ovisi o tome hoće li im biti dopušteno braniti se sa slobode, rekao je Hini veleposlanik Ivan Del Vechio.

On je s uhićenima razgovarao u istražnom pritvoru u Sarajevu i najavio da će hrvatska diplomacija definirati daljnje korake nakon što se sud očituje o zahtjevu tužiteljstva za određivanjem pritvora.

“Nadamo se da će odluka o njihovoj daljnjoj poziciji biti donesena sutra do 14 sati, odnosno hoće li se braniti sa slobode ili će biti zadržani u istražnom pritvoru pa ćemo sukladno tome definirati naše dalje korake”, rekao je Del Vechio.

(Hina)

 


7 komentara

  • Činjenica je da smo ostavljeni na nemilost od strane hrvatske politike i političara,njih čisto zaboli neka stvar za nas u BiH,Čović liže šupak Dodigu i viri mu samo broj cipela iz njegove guzice,baš me zanima šta će veliki vođa izjaviti povodom uhićenja u Orašju,hrvatska presjednica i premijer osuđuju Dodiga i referendum,pa ko bi se tu više snašao,tu se ne zna ko koga jaše i jebe u zdrav mozak,hrvate hapsi kome god padne na pamet,hrvatska politika šuti ko pizda u ruci,jadni smo i kukavni,ostavljeni i zaboravljeni,opet se interesi svih lome preko naših leđa,a političari koji nas vode,bivši Yugosloveni koji se ćirilicom potpisivali i udbaši koji su promijenili dres 91,jadno…niti jednog prosvjeda hrvatskog naroda povodom uhićenja umjesto da se svi odmah dignemo na noge i damo podršku..jadni smo i bijedni..narod koji zabotavlja prošlost,vraća mu se,tako kažu mudri ljudi…

  • Katastrofa je mala riječ za ovo što nam se događa.Krivi smo što smo se branili ili pokušali braniti,sebe,svoje obitelji, svoja sela i gradove.Alternativa je bila bježati i cviliti negdje po Zagrebu,Europi i moliti za pomoć.Ali da ,netko tko se petljao u ono vrijeme rata ovamo,potpisivao razno-razne sporazume i kusurao se našim teritorijem i našim životima ništa ne poduzima da zaštiti svoj narod..da ako nas uopće smatraju Hrvatima i svojima..Nevjerojatno je recimo ,da jedan čudak, zli prevrtljivac i olinjali starac koji je bio predsjednik jedne države nedavno u Zenici kaže da bi bilo pogubno za Hrvate u BiH da dobiju svoj entitet.Pa dobro ,ima li suda za takvog hoštaplera, takvog licemjera i šta njega zanima više BiH. NJEGA I MNOGE DRUGE ZANIMA KAD NAS TREBA POPLJUVATI, kad treba loše pričati o nama. Ne zanima ih kad im neki dan dečko iz Mamića (za HR) osvoji treće mjesto na svijetu..itd..itd.A o našemu Čoviću da i ne pričam, nije vrijedan spomena.ŽALOSNO.

    • Nazalost, mi Hrvati (mislim na nas koji smo se tako deklarirali i prije 90-ih) smo uvijek bili boj za jedinu nam Domovinu, ali uvijek nas zaje*u ovi što ih postavljaju svjetski vladari i dovedu nas u marionetski položaj. Nijedan političar koji je imao iskrene i domoljubne nakane nije uspio, čak ni na lokalnoj razini ne možeš uspjeti ako imas poštene namjere, samo ako te gura stranka, mozes proci. Cijeli san o Hrvatskoj ce ostati u pjesmama 🙁 🙁 🙁

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.