Hrvatski tinejdžeri: Debeli, piju, puše i mrze školu

Mrze školu najviše u Europi, redovito puše, piju i imaju previše kilograma. Porazna je to slika hrvatskih tinejdžera koju je otkrilo novo istraživanje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ne obožavaju svi učenici školu – to se zna, ali da je baš u Hrvatskoj najviše mrze – svima je novost.

Samo 5 posto djevojčica i 7 posto dječaka školu jako voli, što je najmanje u cijeloj Europi. Možda je tako i zbog sustava.

Školu ne vole, ali zato vole pušiti i piti. Do 15 godine cigaretu je probalo 62 posto dječaka i djevojčica, napio se gotovo svaki drugi dječak, i 26 posto djevojčica – po obje navike zauzimaju 4. mjesto u Europi.

Manje zabrinjava pušenje marihuane: probalo ju je 16 posto 15-godišnjih dječaka, i 11 posto djevojčica. Spolni odnos je imao svaki četvrti 15-godišnjak i 13 posto djevojčica te dobi. Sve ispod euro prosjeka.

Ja sam se dosta iznenadila jer sam imala osjećaj da smo s pušenjem ipak nešto napravili u javnosti. Očekivala sam da će biti manje eksperimentirannja”, izjavila je voditeljica istraživanja Marina Kuzman.

Broj djece pušača se ne smanjuje, kažu učenici jer nema osude, a isto je s alkoholom. Budući da su odrasli u Hrvatskoj po količini popijenog alkohola 8. u Europi – ne čudi da djeca od njih preuzimaju loše navike.

Evo još simpatičnih navika 15-godišnjaka: 66% ne jede voće, 76% povrće, svaki četvrti gleda televiziju više od 4 sata na dan, po čemu smo također u vrhu Europe, a prekomjerno je teško 10% djevojčica i 23% dječaka – još jedan europski rekord.

Debeli, piju, puše i mrze školu. To su današnji tinejdžeri – prvaci Europe.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.