Hrvatski svećenik kupio luksuznoga Mercedesa: “Ako imam, zašto ne bih?”

Župnik Andrija Vrbanić iz Ivanovca kraj Osijeka kupio je Mercedes E klase, koji nov košta oko 50.000 eura, a njegov je, kako kaže, star godinu dana.

Trebao sam novi auto. Stari me je služio punih 11 godina, a da je bio dobar, ne bih ga mijenjao ni za što, rekao je velečasni Andrija Vrbanić iz Ivanovca za 24sata.hr.

Tvrdi da automobil nije nov, nego je star godinu dana, a dobio ga je “dosta ispod cijene”.

Vjerojatno može biti i skromniji, ali ako imam novca zašto se ne bih vozio u Mercedesu? – pita se Vrbanić. Nije želio otkriti koliko ga je platio jer “ne želi time opterećivati” svoje vjernike. Kaže da ga je platio svojim novcem te objašnjava da i svećenik “ima nekakva svoja primanja”.

Nemam obitelj, djecu, vilu ni jahtu na moru, nemam nekakve druge troškove, a automobil mi treba za posao – kaže nam Vrbanić.

Podsjeća na događaj pred Božić 2011. godine. Tad su lopovi, dok je bio na polnoćki, provalili u župni ured, ukrali dva fotoaparata, mobitel i manju količinu novca te ključeve skupocjenoga Mercedesa, kojim su pobjegli i razbili se na putu do Čepina.

Auto je tad jako razbijen i puno sam novca uložio kako bih ga popravio. Unatoč tome, morao sam ga dati ispod cijene, gotovo da sam ga morao pokloniti – pojadao se ovaj župnik. Tvrdi da su ga već triput pokrali oko blagdana te strahuje što ga čeka ovoga Božića.

Inače, automobil koji je Vrbanić nedavno nabavio novi u salonu s osnovnim paketom opreme stoji oko 50.000 eura. S obzirom na to da auti u prvoj godini izgube i do 30 posto vrijednosti, ako je Vrbanićev doista star godinu dana, izračunali smo da vrijedi najmanje oko 35.000 eura.

Papa Franjo: Zlo mi je kad vidim svećenika u posljednjem modelu automobila

Andrija Vrbanić je župnik Župe sv. Rozalije, djevice. Prema podacima s internetske stranice župe, u nju pripadaju četiri sela: Ivanovo, Antunovac, Ernestinovo i mađarsko selo Laslovo. Na stranicama piše i da u župi ima 3.525 vjernika katolika.

Osnovica svećeničke plaće je 4.000 kuna. Tu se još dodaje određeni iznos vezan za staž i službu, što otprilike izađe od 6.500 do 7.000 kuna mjesečno. Svećenik si taj iznos isplaćuje iz župne blagajne. U nju ide novac koji svećenik dobije od blagoslova kuća, lukna, vjenčanja, sprovoda i krštenja. Svaki se iznos bilježi. Od svega toga, svaka župa mora Nadbiskupiji godišnje isplatiti 10 kuna po vjerniku. Ima župa koje se ne mogu same financirati, pa ni župnika. U tom slučaju Biskupija isplaćuje razliku župnicima koji imaju mali broj župljana ili su siromašna župa. Malom župom smatra se ona koja ima 3.000 vjernika i manje – pojasnio je za 24sata.hr jedan svećenik financiranje župe.

Ako svećenik treba renovirati ili sagraditi crkvu ili radi neke nove projekte, Biskupija mu za to dostavlja sva potrebna sredstva. U općini Antunovac, pak, već godinama nema nikakvih novih zdanja koje je financirala Crkva. U Antunovcu je od 2006. stajao postavljen kamen temeljac za gradnju nove crkve jer je stara uništena u ratu. Tek nakon što se u gradnju crkve svetog Antuna uključila općina, koja je u potpunosti financirala gradnju, pa čak i donirala kip svetoga Antuna u prirodnoj veličini, crkva je završena 2014. godine. Ni tri godine kasnije nije uređeno zemljište oko crkve.

(www.jabuka.tv)


58 komentara

 • i registracija mu je AV – Antun Vrbanić, a broj 1306-vjerovatno datum rođenja na Sv. Antu po kojem je dobio ime. Što reći… slika i prilika licemjerne Crkve, kojoj ćete fino sada za Božić svi u kovertu stavit 100maraka umjesto da djetetu kupiš nešto što mu je potrebno.

 • Automobil nije nov nego je star godinu dana, a narod obični kaže za onaj star 7-8 g k’o nov, merc 2012 bi mi bio k’o ispod čekića

 • E svaka cast imase mozese a obitelj koja nema za kruh nema veze. Sto nisi kupio golfa dvica hoce guza merdju. To mi je neki fratar i njegova vjera. Boze me sacuvaj.

 • To su banditi , nama propovjedaju kako se treba odreć svega , “ptice nebeske niti siju niti žanju”a oni su da te Bog sačuva , , Bože ti si mi vodilja kroz život, a ovi tvoji na zemlji mogu reći “gade mi se” kako su arogantni , jadni , ne vide oni siromaha, oni vole sebi, njima je potrebno, ajde im ne izmiri obveze svake nedilje samo čančaju

 • Kaže naš gvardijan da majstorska dnevnica nije 50 nego 100KM i toliko treba staviti u kovertu, a kad bi dnevnica stvarno bila 100 KM mi bi s 2 plaće imali 5000 KM mjesečni i dali bi ne 100 KM nego 100 Eura, a ovako nas dvoje s troje djece imamo manje od potrošačke korpe za četveročlanu obitelj koja je oko 1800 KM + treba registrirat auto ODMAH nema malo ću se svercat ko nekad prije jer sad nas gleda veliki brat i opali sličicu koliko god puta se nađemo u kadru. DAKLEM, svećenici borite se da gazde isplaćuju bolje plaće da i mi vama možemo više turiti u kovertu, da su naša kućna primanja 5000 KM, svaki od nas 5 bi imao 1000 KM, a ovako nemamo ni 350 po glavi a i to što imamo svaki dan se obezvrijeđuje novim nametima, AKO SE OVAKO NASTAVI , žena ja i ova tri sokolića idemo u svit

  • vodi sokoliće svoje odmah i spasi i sebe i njih i suprugu. svu sreću od srca ti želim. Gdje su crkva i nacionalističke stranke na vlasti, sve je osuđeno na propast. Sve najbolje.

 • Svećenici nisu svi isti i ne vozaju svi dobra auta,isto kao što mi nismo svi isti, tako dragi ljudi ne stavljajte sve u isti koš, jer svima će nam biti suđeno, ne na Haškom sudu nago pred licem Oca nebeskog!Ima i osobno poznajem dragih, vjernih i skromnih svećenika,molim lijepo ne sudite jer svima će nam biti suđeno, hvala Bogu za svakog,jer i ovaj sa novim autom je bolji nego nikakav.Mir ljudima dobre volje

  • Zasto ne bi sudio, jer je svecenik? Svecenik ne pripada nikakvom zasebnom sloju, i dalje je covjek. Zasto bi mi bio bolji ovakav nego nikakav? Pripada redu kojem je zavjet na siromastvo temeljna odrednica. Pripada katolickoj crkvi kojoj poglavar, Papa, jasno i glasno prica o licemjerima poput ovog svecenika i da se tome protivi. Tko je taj jedan pojedinac da prkosi misljenje nasljednika Sv. Petra? Tko je da ga ja ili netko drugi, treci ovdje ne kritizira? Ma daj molim te, mani mi se tih floskula ”mir ljudima dobre volje” i sl., protiv licemjerja, licemjernih vjernika, iskoristavanja vjere u privatne svrhe i ponajvise protiv iskrivljavanja i sakrivanja iza ”vjernickog statusa” se treba svim silama boriti i sve takve iskorijeniti.

  • Ana ovakve svećenike treba osuditi, a isto tako one svećenike koji su ok treba pohvaliti. Svakoga prema njegovim zaslugama. Ne treba glavu zabijati u pijesak. Nama treba biti primjer Isus i nitko više. Sjeti se šta je uradio kad je ušao u hram gdje su napravili od njega tržnicu i prodavali. RAZBACAO je sve i SRUŠIO. Nije šutio.

 • Ajmo sad dežurni ateisti, lažni moralizatori i ostali ateisti nevjernici i liberali, uprite sve svoje zlobne snage i iz svih cijevi, svim raspoloživim plotunima, punom paljbom raspalite po Crkvi.
  Vama je dobrodošla ama baš svaka kritika i omrza kojom se udara u prvom redu na Katoličku Crkvu i Svetu Stoicu.
  Vama je svejedno koje je vjere svećenik ako ga treba napasti, ocrniti, ukopati živa i osramotiti u javnosti , ogoliti ga do gole kože ,kao što nikada ne biste i nećete ogoliti sebe licemjere, oholice i lažno uznosite farizeje.
  Da ste barem Zeloti ,ja bih vas još (ponekad) i podržao u vašim zlobnostima jer su oni u prvom redu štetili i sebi svojim postupcima barem onoliko onima protiv kojih su redovito buntovni bili..
  Niste vi ni farizeji, ni zeloti, ni pismoznanci čija bi se riječ trebala čuti pa makar i u ovim i ovakvim prigodama.
  Vi ste šaka licemjera kojima je dovoljan svaki trun u oku katoličke crkve kako ne biste vidjeli i vadili balvane u svojim očima i svojim nezahvalnim i neponiznim srcima koji u svemu vide samo omrzu i zlobu.
  Takvima kao što ste vi ,današnji zapadni svijet plješče i podilazi na svakom koraku, jer je itekako postalo cool oklevetati Crkvu katoličku gdi god stigneš.
  Recimo slučajevi pedofilije koje ima u svim sferama i svim segmentima društva (nažalost)ali se ponajviše o njoj piše i ponajviše udara tamo gdi je ima najmanje a to je .Katolička Crkva.
  Ne zanima te medijske novovijeke lešinare u svim tim zapadnim medijskim konclogorima ,nikakva pedofilija u inim religijskim zajednicama, sektama, filmskim studijskim korporacijama ili pak školama i sveučilištima-osim ako su Katolički.
  Poznato je da je upravo ponajmanje pedofilije u svim religijskim strukturama i ustanovama u kriliu Katoličke Crkve (1 slučaj na 10000svećenika) ali se desetostruko i stostruko veći ispadi kod drugih religija iili sekti namjerno prešučuju ili umanjuju.
  U svim tim gadostima i ogavnim lažima na Katoličku Crkvu i Svetu Stolicu, očekivano uvijek su na prvom mjestu otočki mediji, to jest medijske zle sile Velike Britanije i Hollyvooda koji s prosto takmiče koji će više snimiti filmova i gadosti kojima će ocrniti Katoličku Crkvu.
  Kao što sam več gore napisao njih ne zanimaju skandali, afere s novcem poreznih obveznika koji se tiču nekih drugih religijskih zajednica ili poganskih, novovijekih sekti koji s vjerom nemaju nikakove veze.
  Njih isključivo zanimaju bilo kakvi ekscesi(pa makar i oni plaćeni i izmišljeni) koji su vezani uz svećenike i redovnike viSoke crkvene dužnosnike , biskupe i
  prelate Katoličke Crkve.
  Ne zanima njih ni trunka istine kao što istina nije zanimala ni ove hulje i probisvjete u sudištu Haaga koji osudiše naše uznike na pravdi Boga bez ijednog valjanog dokaza.
  I kao što bi u svim sudnicama i sudištima tzv demokratskog svijeta uznicima trebalo dokazati krivnju i tako ih suditi, upravo suprotno ,u Haagu se uznicima stavljalo na dušu svašta a sve u svrhu njihova dokazivanja vlastite nevinosti.
  To je jednostavno paradoks današnjeg vremena i današnjih gospodara svijeta,novovijekih Heroda koji za pravdu ne haju niti im je to na kraj pameti.
  Tako se i Katoličku Crkvu nastoji blatiti, oblatiti, omrziti, ocrniti, i osramotiti na stupu srama prigodom bilo kakve nesmotrenosti koju pojedinac ane CRKVA može počiniti.
  Previše je mrzitelja svete Katoličke vjere i Kristove Crkve utemeljene na istini i pravdi ,pa da bi mi sebi još mogli dopustiti taj luksuz da je i samio vrijeđamo i nepra<vedno osuđujemo.
  Trebamo znati čitati izmedju redaka znakove ovog pokvarenog svijeta i još goreg naraštaja koji bjesomučno nasrće na sve sveto i pozitivno današnjice.
  A to je uvijek u prvom redu bila, kao što jeste i danas sveta Katolička Crkva utemeljena u Kristu , i koja je postojana kao hridina čvrsta, stijena nesalomiva i nikakva vrata paklena ni sile zla neće joj nauditi.

  • Ok, ali zar ovaj pastir nije pozvan da čuva ugled crkve ili da podilazi svojim strastima (za automobilom smo vidjeli) a možda ih ima još. On propagira siromaštvo, a vozio bi mercedes, kaže treba mu za posao, za kakav pitam s, zar se on uopće može od sramote pojaviti u ovom autombilu. Da je kupio A ili B klasu, ali on E. Za svećenike je ok da kupe automobil kakav može kupiti neki obični čovjek, da je mali potrošač i ispravan autić, a ovu lađu DEFINITIVNO NE i NE

  • Kratko i jasno – smijesan si. Ne znam ni odakle bi poceo da ti objasnim kakav si ti ”vjernik” i kakve ”argumente” imas kad ti svi pocivaju na kontriranju i napadu na drugog, ali za razliku od ovog gore slucaja – potpuno bezrazlozno i bezargumentirano. Obicne floskule.

  • Istina je da si čovjek koji je zavjetovan na službu Bogu te pričanju o skromnosti zemaljskog života ne smije i ne može dopustit kupovinu automobila koji košta 350000kn.
   Da je kupio auto do 5000€ ne bi bilo problema.
   Nema se potrebe blatit katoličku crkvu,ona blati sama sebe.

 • E moj Mačak Miko..
  Baš si jadan sa nekakvim idiotskim moraliziranjem..Katokik sam i vjernik ali nije ovakco auto za svećenika pa ti dipli k….To mislim i ja i 99 % naroda..Ali ti si eto pametan.

 • Milko/ ovdje se radi o osobi iz danasnjice(neimastine)… jedino ako nisi u PARTIJI onda imas sve! Primjer pojedinih Brijeskih franjevaca(đipovi,pasati,golfVII…) gvardijane drzi se ‘abeta i svog pasica’ to trazi sv.Franjo od vas

 • Spodoba đavlu služi. Spodoba nema veze sa sv. Franjom, već sa nečastivim. Jedna ovakva budaletina nanese nesagledivu stetu katolickoj crkvi. Boze ga izbaci iz crkvenih redova, ili ga vrati na pravi put da ovo proda i nahrani mnoga gladna i bolesna usta. Gospode, svemoguc si, Amen.

 • Zalosno,jedno pricaju,drugo rade,trece misle.Kako mu nije palo na pamet milosrdje,da kupi neko jeftinije auto,a ostatkom novca da pomogne obitelj sa puno djece(mnozite se,radjajte djecu)da svecenici i politicari imaju sto vise ovcica,od koji ce lovu uzimati.SRAMOTA

 • Sramota andrija fratre a ljudi nemaju sta da jedu. Ah ti se jos kokosis hvalis da mozes imas merdju. Sta je ovo sramota jos pred bozic. Boze moj vidis li ti ovog svog andriju sram ga bilo

 • Samo se sitite Devetnica na Brigu: cim auslenderi dojdu tema je sta ce vam vile, auta, sta ce zemsljsko ista! Govno jedno., sad bi te mogla pljunit u sri tog cela! Nije ni cudo sto te kradu ljudi! Gori si nego ijedan dosad, samo zbog izjave: imam i ocu! Kurva pratarska! Nista drugo doli fuj!

 • Pomisli li ovaj kenjac od pratra kako žive njegovi bolesni i stari župljani ili obitelji koji imaju recimo djecu s posebnim potrebama.Ti si kurvin sin a ne svečenik .

 • U Boga se uzdaj cisto nek bude srce tvoje u Boga se uzdaj. Pusti prate tajkune politiku u Boga viruj i pomozi roda i susjeda.

 • Naš gvardijan je gori od ovoga pet puta, ali vješto to skriva i kamuflira. U tome mu pomažu velike gazde i političari. On cijeni samo njih i samo oni su mu bitni, a obični svijet je za njega jedna bezlična masa kojom upravlja kako ga volja i u sebi im se ruga i smije.

 • Ja da sam pratar kupio bi traktora i frezu, kad bi god bio slobodan isao bi svojim zupljanima orat i frezat, pa da se zajedno veselimo i molimo dragome Bogu. To bi ljudi cijenili vise od icega, svi smo mi od krvi i mesa, i svi smo grijesnici. Al mislim da bi to bio primjer pravog franjevackog zivota, a ne bahatost!!

 • kod nas je bio svećinik fra gojko musa koji je vozoijo svoje osobno vozilo golf 1 ja ga pitam kakasv si ti pratar pa voziš tu kantu a ostali pratri voze pasate i Audije as on odgovara ja govorim istinu zato pome mrze.

 • ŠTO STE TOLIKO VIKU DIGLI NA SVEĆENIKA ON ĆE PRED BOGON SVUJE GRIJEHE ODGOVARATI A MI ZA SVOJE VIDITE ONE ŠTO IMAJU PET RAZLIČITI AUTO I PET KUCA ITD RADNICI NEMAJU PLACU I OVI CE ODGOVARATI ZA SVOJE GRIJEHE GDJE NEMA OPRAVDANJA

  • ljudi moji šaljite sinove u bogosloviju neka se zarede pa neka kupuju i uživaju, crkva oduvijek kuka kako je veliki manjak svećenika pa makar i ovakvih koji vole skupe limuzine, eto nema ih a “samo” treba završit teologiju i bogosloviju i evo mečke

 • ljudi moji najbolje šaljite sinove u bogosloviju neka završe teološki fax i bogoslovsku formaciju neka se zarede pa neka kupuju aute i uživaju ako je to tako privlačno i lijepo, koliko znam crkva vječno kuka kako je malo svećenika, evo motivacije da se i ta kriza riješi

 • Kad ovo govno iz slavonije poredim sa FRA MARKOM DRAGICEVICEM koji je bio na sluzbi u Zupi Ljuti Dolac, oda pjeske, pa kupio ” zabu” koju je proda , novci ostali za lagum i zvonik, on otisa , kako je i dosa u Svetu Abetu i kuverom u ruci u sandalam i pletenim carapam, mogu reci da je zivio skromno j sveto u usporedbi sa ovim govnetom!

 • Za ” y”: oni sto imaju pet kuca i auta ne drze propivid nediljom, petkom i svecom , di isticu kako triba pomoc, zivit skromno, ne gledat materijalno! Vi ih zovete ” tajkuni”! Ovde se radi o jednom frajeru iz slavonije, koji je po zanimanju pratar!

 • .. a svašta u Božijem toru, a i neš ti ovakvog svećenika.. moj bože.. pusti trodnevnu bradu, zapjeva i bećarske pjesme …ko druži se snarodom …vozi mrcedesa statusne klase..sve mi vuče na neiživljenu mladost…a šta bi uz trebalo još ići…čovjek osjeti silnu želju da se kod njega ispovidi…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.