Hrvatski sabor usvojio “Lex Agrokor”

Hrvatski sabor donio je u četvrtak većinom glasova, s 83 glasa za, 46 protiv i dva suzdržana, Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sustavnoga značaja za RH, tzv. Lex Agrokor, objavio je Večernji list.

Zakon koji će omogućiti postupak izvanredne uprave u poduzećima kojima obveze iznose više od 7,5 milijardi kuna te ima više od 5000 zaposlenih, dijelom je izmijenjen s obzirom na to da su prihvaćena tri amandmana Kluba zastupnika HDZ-a koje je premijer Andrej Plenković dijelom najavio tijekom jučerašnje rasprave, kao i jedan HNS-ov.

Ostalih pet amandmana HNS-a je odbijeno, pa je HNS na kraju glasovao protiv zakona, jednako kao i SDP, koji s druge strane uopće nije želio glasovati o HNS-ovim amandmanima.

Glavna promjena temeljem tih amandmana omogućit će da kreditor, koji nakon aktivacije spomenutoga zakona kreditira koncern, kako bi sustav mogao normalno funkcionirati, ima prednost u naplati svih potraživanja, pa i u eventualnom stečajnom postupku ako ne uspije proces izvanredne uprave, odnosno ako ne dođe do nagodbe između vjerovnika.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.