Grad Mostar i Španjolci planiraju sadnju 1.000 hektara masline

Maslinarstvo ima perspektivu u Hercegovini i to je podneblje u kojem masline imaju najbolje postotke nezasićenih masnih kiselina i daju ekstra djevičanska maslinova ulja izuzetne kvalitete”, izjavio je Ahmed Džubur, profesor Agromediteranskoga fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru.

”Nagrade koje su dobili maslinari s područja južne Hercegovine na međunarodnim manifestacijama dokaz su da su maslinova ulja kvalitetna. To nam daje nadu i snagu da sve više promoviramo uzgoj maslina na tlu Hercegovine”, rekao je Džubur uoči konferencije o maslinarstvu, koja se u četvrtak održava na Međunarodnom sajmu gospodarstva – Mostar 2017.

”Danas ćemo prezentirati projekt ‘Uzgoj maslina na području Hercegovine‘ koji je iniciran projektom koji je plod suradnje između Grada Mostara i španjolske korporacije Agro Sevilla. Njihova namjera je da u iduće tri godine promovira i realizira projekt sadnje oko 1.000 hektara maslina na području Hercegovine’, kazao je Džubur.

Dodao je kako važnu ulogu u tom projektu imaju Grad Mostar, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru i Agromediteranski fakultet Džemal Bijedić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a Donko Jović kazao je kako je Županija osigurala novac za potporu u poljoprivrednoj proizvodnji, i to za masline, vinograde i šljive.

”Nadamo se da je ova godina početak jednoga kontinuiranoga sustavnoga pomaganja poljoprivrednicima kada je u pitanju novčana potpora”, rekao je Jović.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić istaknuo je kako je svrha današnje konferencije potaknuti mlade ljude da sade masline kako bi oplemenili Hercegovinu na najbolji način.

”To je neiskorištena perspektiva za mlade u Hercegovini”, kazao je Bešlić.

(Fena)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.