Hrvatski sabor na kraju mandata usvojio Zakon o odnosima RH s Hrvatima izvan RH

Hrvatski sabor je pred sam kraj svojeg mandata usvojio konačni prijedlog Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske.

U pokretanju i izradi navedene Strategije koja je okončana donošenjem Zakona, sa  svojim prijedlozima  od početka  je sudjelovao  Hrvatski svjetski kongres.

Ovim Zakonom uređuju se odnosi Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske. Po  osnovi Zakona osniva se Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Savjet Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Definira se Status Hrvata bez hrvatskog državljanstva. Uređuju se odnosi između tijela koja u svom djelokrugu imaju poslove vezane za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Štite se prava i interesi Hrvata izvan Republike Hrvatske   i jačaju  njihove zajednice. Regulira se način ostvarivanja suradnje s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, propisuju se mjere i aktivnosti pri povratku i useljavanju kao i druga pitanja od značaja za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Zakonom se definiraju i posebne pogodnosti pri boravku u Republici Hrvatskoj preko Hrvatske kartice (Croatia Card) kojom zainteresirane institucije i gospodarski subjekti omogućavaju Hrvatima izvan Republike Hrvatske povoljniji pristup određenim uslugama, povoljnije uvjete turističkih putovanja, organiziranog boravka i sudjelovanja na kulturnim događanjima.

Ovo je dobar primjer kako se odnosi domicilnih Hrvata i Hrvata koji žive u izvandomovinstvu mogu urediti zakonom i tako ojačati svehrvatsko tijelo.(Hrvatski svjetski kongres)

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.