Policija pretresa vehabijske zajednice i u Konjicu, Jablanici, Blagaju, Sarajevu…

Jake policijske snage vršile su pretres u maglajskom selu Ošve, u kojem se nalazi vehabijska zajednica čiji je vođa Izet Hadžić, saznaje Srna. Hadžić je zamjenik Nusreta Imamovića iz Gornje Maoče. On je mijenjao Imamovića kada je bio uhićen u policijskoj akciji “Svjetlost” u veljači prošle godine, rekao je izvor Srne.

U Ošvama, prijeratnom srpskom selu, vehabijska zajednica okuplja 50-tak članova. Oni su tamo kupovali kuće od bivših stanovnika koji više nisu željeli da se vrate na svoja ognjišta.
Glasnogovornica SIPA-e Željka Kujundžija nije mogla Srni potvrditi informaciju da li se u Ošvama provodi ova akcija, ali je istakla da pripadnici SIPA-e u kontinuitetu preduzimaju aktivnosti iz svoje nadležnosti radi otkrivanja i sprječavanja krivičnog djela terorizma.
“Od petka kada se dogodio napad na američko Veleposlanstvo te aktivnosti su intenzivirane u smislu povećanog broja pretresa, uzimanja izjava od osoba koja se mogu dovesti u vezu sa terorizmom i koje o tome eventualno mogu znati. Izuzimaju se materijali koji mogu poslužiti kao dokazni materijal”, rekla je Kujundžija. Ona je dodala da se sve aktivnosti provode po nalogu Tužiteljstva BiH

Dževad Galijašević, član Ekspertskog tima za borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala, rekao je danas Srni da su vehabijske zajednice razgrante se po cijeloj BiH i da se nalaze u Ošvama i Bočinji kod Maglaja, Željeznom Polju, Šerićima, Babinoj Rijeci i Tetovu kod Zenice, Lepenici i Miljanovcima kod Tešnja, Mehurićima kod Travnika, Rujnici kod Zavidovića, Blagaju kod Mostara, Bužimu, Sanskom Mostu, Sarajevu, Jablanici, Konjicu.

On je istakao da je riječ o domaćim vehabijama, a ne o stranim državljanima kako se želi prikazati poslije terorističkog napada Mevlida Jašarevića na američko Veleposlanstvo u Sarajevu, kao vehabiji koji je došao iz Srbije.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.