Hrvatski košarkaš u Italiji: Trenutno izgleda kao da je sve pod kontrolom – Jabuka.tv

Hrvatski košarkaš u Italiji: Trenutno izgleda kao da je sve pod kontrolom

Jedan od onih koje je pandemija koronavirusa zatekla u Italiji, odnosno u Bologni, gdje igra za tamošnji Fortitudo, je Zadranin Rok Stipčević. S hrvatskim košarkašem razgovarao je Željko Kapelari.

U ovom trenutku mogu reći kako izgleda da je sve pod kontrolom. Ove restriktivne mjere po mom su mišljenju donijele dosta dobroga, ali vidjet ćemo u narednim danima kakve će biti brojke oko novooboljelih ili ne daj Bože mrtvih i jesmo li došli do pada te krivulje, rekao je Stipčević o situaciji oko pandemije koronavirusa.

Stipčević smatra kako Italija i nije toliko loše reagirala koliko joj se to spočitava.

Ne želim da ispadne kako branim vlasti u Italiji, ali moramo imati na umu kako je nakon Kine i Južne Koreje Italija bila prva zemlja koju je koronavirus napao i sigurno u tim trenucima nije bilo lako donositi odluke. Virus je tada bio nepoznanica i nije u globalnoj mjeri bio toliko razvijen strah od njega. U tom kontekstu nije bilo lako donijeti odluku o zatvaranju granica ili gradova i donijeti sve mjere koje su se tada trebale napraviti. Tako da iz tog kuta vidim jedno opravdanje.

Stipčević smatra kako je Italija je meka za kineske turiste posebno iz onih regija gdje je bilo žarište.

Ima direktnih letova, kako za Veneciju tako i za Milano. Pa prvi zaraženi u Italiji bile su dvije turistkinje koje su u Rim došle krajem siječnja iz Wuhana, kao i Talijan koji je u tom gradu bio poslovno pa se vratio. Ujedno, Talijani u prosjeku imaju najstarije stanovništvo, tako da je bilo puno tih nekih faktora koji su pogodovali da virus u Italiji “pukne”. Zato je teško suditi o tome jesu li mjere provedene na vrijeme i kako treba. Sigurno da bi bilo bolje da su se provele koji dan ranije, ali stvarno treba uzeti u obzir da nije lako ugasiti jedan grad kao što je Milano, kaže hrvatski košarkaš.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.