Hrvatski eurozastupnici zgroženi prijedlogom teksta izvješća o BiH

Hrvatski europarlamentarci Željana Zovko, Ruža Tomašić, Tonino Picula i Sunčana Glavak oštro su na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta kritizirali prijedlog teksta izvješća Europskog parlamenta o Bosni i Hercegovini u kojem se niti jednom ne spominju prava konstitutivnih naroda.

HDZ-ova eurozastupnica Željana Zovko u raspravi je ustvrdila kako je izvješće pokušaj brisanja konstitutivnosti naroda.

Neki u ovome parlamentu pokušavaju izbrisati konstitutivne narode iz realnosti Bosne i Hercegovine. Upozoravam Vas, to je jednom rezultiralo velikom tragedijom, poručila je HDZ-ova Željana Zovko, usporedivši pokušaje ukidanja konstitutivnih naroda s politikom Slobodana Miloševića.

Ako se koncept konstitutivnih naroda izbaci iz ove rezolucije moram istaknuti da ništa nismo naučili u proteklih 30 godina, dodala je Zovko, koja se obratila europarlamentarcima u ime Europske pučke stranke.

Zovko je potom istaknula da bi se “u sjećanje na Cutiliera portugalska delegacija možda trebala prisjetiti što je on pokušao”.

Portugal trenutno predsjeda Europskom unijom, a portugalski diplomat Jose Cutiliero, autor je mirovnog plana za Bosnu i Hercegovinu, uoči početka rata, koji je predviđao etničku kantonizaciju zemlje.

Hrvatska zastupnica Ruža Tomašić je, u ime Europskih konzervativaca i reformista (ECR) istaknula da “Parlament odbija prihvatiti činjenicu da je BiH tronacionalna država tri konstitutivna naroda”.

Tako negira identitet onih koje bi trebao uvažavati i slušati, kazala je Tomašić, dodavši da Parlament provodi “društvene pokuse” na narodima u Bosni i Hercegovini.

Rezolucija potpuno ignorira Daytonski ustavni okvir i konstitutivne narode. Upravo to spada pod takozvanu protuustavnu retoriku na koju Parlament upozorava u točki 18., dodala je.

Tonino Picula (SDP/S&D) je naglasio kako “nefunkcionalni Daytonski poredak održava status quo dopuštajući političkim elitama sve jaču kontrolu nad sve manje resursa”.

Međutim, kazao je kako se “još ne vidi kako zamijeniti dotrajali Daytonski sustav sustavom primjerenijim jednoj složenoj zajednici koja će biti efikasnije povezana vlastitim različitostima”.

Zaključio je da BiH treba biti “funkcionalna država svojih konstitutivnih naroda i svih građana temeljena na principima federalizma, supsidijarnosti i legitimnog zastupanja”.

Sunčana Glavak je također istaknula kako je važno da “sva tri naroda budu jednakopravna, osobito Hrvati kao najmalobrojniji”.

Konstitutivni narodi su “osnova i bez toga ne možemo nastaviti”, zaključila je Glavak i pozvala europarlamentarce da podrže amandmane kojima bi se uvrstila prava konstitutivnih naroda u rezoluciju.

U prijedlogu rezolucije Europskog parlamenta o BiH, čiji je izvjestitelj pučanin Paulo Rangel, ne spominju se prava konstitutivnih naroda.

Tako je, primjerice, izraženo žaljenje “zbog činjenice da BiH i dalje krši Europsku konvenciju o ljudskim pravima jer nije provela presudu Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) u predmetima Sejdić-Finci, Zornić, Pilav i Šlaku u vezi suzbijanja diskriminacije i osiguranja demokratske jednakosti građana u izbornom procesu u zemlji”.

Riječ je o presudama koje, ovisno o slučaju ističu da BiH diskriminira građane koji nisu Hrvati, Srbi ili Bošnjaci jer se ne mogu kandidirati za Predsjedništvo ili jer ograničava izborna prava Hrvata i Bošnjaka u Republici Srpskoj te Srba u Federaciji BiH.

U rezoluciji se ne spominje presuda Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić iz 2016., kojom je utvrđeno da postojeći izborni zakon BiH diskriminira konstitutivne narode. Naime, on omogućuje brojnijim Bošnjacima da biraju hrvatske predstavnike u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, kao i hrvatskog člana predsjedništva BiH, što je način na koji je već tri puta izabran Željko Komšić. Hrvatske stranke u BiH i hrvatska vanjska politika traže promjenu izbornog zakona kako bi se onemogućila takva praksa u budućnosti.

Međutim, najjača grupacija u EP-u, Europska pučka stranka (EPP), kao i Europski konzervativci i reformisti (ECR) uložili su nekoliko amandmana na prijedlog izvješća, u kojima se eksplicitno spominju prava konstitutivnih naroda.

Tako se u amandmanu EPP-a “pozdravlja osnivanje međuagencijske radne skupine u svrhu pokretanja pregovora o provedbi tih presuda i postizanja dogovora o potrebnim izmjenama Ustava i Izbornog zakona te očekuje da će se pitanje demokratske zastupljenosti svih građana i konstitutivnih naroda naposljetku riješiti”.

Sam Rangel je na plenarnoj sjednici u srijedu izjavio kako je “vrijeme da svi konstitutivni narodi i svi građani imaju u potpunosti osigurano demokratsko predstavljanje, u skladu s odlukama Europskog suda za ljudska prava i europskim standardima”.

Rješenje mora biti pronađen unutar šire i inkluzivne debate i dijaloga u zemlji. Kako bi ona bila moguća i održiva sva tri naroda moraju je usvojiti, dodao je.

Rezoluciju su na raspravi snažno podržali govornici iz kluba Socijalista i demokrata (S&D), kluba liberala Obnovimo Europu i Zelenih, piše Hina.

Zastupnica nizozemskih Zelenih Tineke Strik je, primjerice, kazala da Parlament treba “izbjegavati referiranje na privilegirana prava tri konstituirana naroda kako bi se obnovilo povjerenje u politiku u BiH” te da je potrebno “odbaciti sve nacionalističke politike”.

O izvješću će Europski parlament glasati u četvrtak. Tekst rezolucije usvojen je na prošlotjednoj sjednici Odbora za vanjske poslove s 50 glasova za, 8 protiv i 12 suzdržanih, pri čemu su protiv glasala sva tri hrvatska člana odbora – Željana Zovko, Tonino Picula i Sunčana Glavak.

(www.jabuka.tv)

 21 komentar

 • Tko uopće predstavlja nas Hrvate, kako to da smo mi stalno izigrani i prevareni u svim baš u svim pregovorima. Ne znam ni tko su ti ljudi ali očito oni ne znaju svoj posao za koji su izdašno plaćeni.

  • Nisi varan niti izigravan, bar ne od Europe odnosno Svijeta, Zapada, već ti se desetljećima gaji lažna nada i obećava nešto što u 21. stoljeću jednostavno nije moguće. A to ti u principu radi kler i partija. Rezultat je opće beznađe, svađa, egzodus na uređeni Zapad, bogaćenje pojedinaca i veliki postotak siromaštva, korupcije i nepotizma, procvat mitologije i mitomanije, teorije zavjera, ovisnosti itd.. Živiš nešto poput „Kosovo je Srbija, Sveti Sava“ itd., samo u hrvatskim inačicama, predznacima i oblicima. Lice i naličje. A zbog toga, dijelom, i Srbi ne odustaju od svoje mitomanske ideologije, jer vide da imaju gdje i s’ čime.

  • Jebeš državu u kojoj su fore štakor Bakir i alkoholičarski kreten Sejdo Komšić, kopija Slobe Miloševića i Titino glupo krme.

 • Naši političari ne vode politiku kako treba. Ne može se ići na proslavu dana RS koja je potjerala tvoj narod iz Bosne. Entitet koji je stvoren na genocidu. Europa zna što se u Bih događa o kriminalnih radnjama političara na sve tri strane. Oni su uzurpirali sve kao da je njihovo vlasništvo, a nitko nizašto ne odgovara. Da ide sve na dobro ne bi njima smetali konstitutivninarodi. Bit je u tome što neće da se dogovore to je naj veći problem. Jer ako se dogovore njima neće biti dobro.

 • Upravo svi mediji vec godinama promoviraju Zeljanu Zovko kako dobro lobira za prava Hrvata u BiH.
  Ali nema veze, u Hercegovini ce i na iducim izborima pobijediti HDZ.. zar ne? 🙂

 • Za čija ugrožena prava oni to lobiraju? Za one što svršavaju na turbo folk? Bolje im je sa svojom istočnom jugobraćom, ne vole ti oni puno europskog reda i rada, ali od rvatskog vole penzije, i po mogućnosti da se u rvatskoj ima kakva nekretnina, barem u planu.
  E tako, njiha 10% najispravnijih rvata treba imati i uživati, a ovi ostali, to su sve neradnici, a pogotovo ove sa završnim vakultetima treba poslati u Njemačku na arbajt. ( promišljanja vjernog adezejovog glasača).

 • Ma bolje da izbrišu ionako je BIH večinski musliamska, kakva konstitutivnost možda na papiru je, ali u praksi ,no no ,za 5 godina možda bude i potpuno,ako ne bude više Hrvata,a Srpska se priključi Srbiji, di ćemo mi Hrvati jadna nam majka, neće nas htjeti ni muslimani (niti ih mi želimo više i njihov zulum 400 god), ni “naša” Hrvatska, možda za Njemačku pa za 10 godina Njemačka bude zemlja Hrvata gdje ih već živi 250 000 i Turaka pa će se zvati Turcroa a ne Njemačka s obzirom koliko je naših tamo….ko će znati ,nije se znalo ni za koronu pa se pojavila ,ne možes više planirat sutra, a kamo li za 5 god

 • Sve su to posljedice njihovog nerada i nesposobnosti. Nije ih briga za državu ni položaj Hrvata nego samo za njihove interese. Kratke pameti pa su mislili da se nerad neće nikad otkriti. A on se uvijek otkrije ili se sam pokaže.

 • Tekst izvješća, deklaracija, rezolucija, priopćenje, prijedlog rezolucije itd itsl… obvezuje li išta od navedenog i koga. Ništa i nikoga. I tako prođe 30 godina. Ovdje će živjeti oni koji OSTANU. I to je to. A te rezolucije ,koje služe samo za to da političari nešto kao rade za ogromnu lovu su jedno veliko NIŠTA. Koliko je bilo ovakvih stvari i tko ih se više sjeća. PRDIMAHOVINA

 • Ne moraju biti zgrozeni neka napuste rad u Evropskom parlamentu. Kao mi imamo svoje duropsrlamentarce a bosnjaci nemaju i sve ide u smjeru raspada BiH. Ovo je doprinjela politika HDZ Hrvatske i Covicevih miseva i potrcka. Svi gledaju da sto vise klepe a evo im lobiranja i rada u instituciji gdje rade. Toliko o toj moralnoj zajednici u koju tezimo. Predlazem da svi hrvati BiH pristupe LGB zajednici i biti ce nam super. Ovako imamo pedere Plenkoja i Covica , Njonju i ekipu i samo njima ok… Mozda vise ne budemo ni hrvati a jos manje katolici. Neka nam zabrane. Bicemo mali Zeleni…

 • Obruka nas Komšic i bosanci.Pa kakvi smo mi i naši politicari kad nas jedan takav kreten sjebe.Ili smo ipak mi kreteni🤔

 • Eto kakvi su naši političari. Od svih samo vrijedi Komšićevo šta on kaže a naši ga ne priznaju a njegovo sve prolazi. Ko je ovdje lud.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.