Hrvatska: Sve mjere se produžuju do 31. siječnja – Jabuka.tv

Hrvatska: Sve mjere se produžuju do 31. siječnja

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar unutarnjih poslova, te načelnik Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Davor Božinović, kazao je kako imajući u vidu situaciju u Hrvatskoj i situaciju u europskom okruženju, nema utemeljenja za popuštanje mjera koje su na snazi.

Dodao da će mjere trajati do 31. siječnja.

Radi se o tri odluke – odluka o nužnim epidemiološkim mjerama koja se uglavnom odnosi na ograničenju okupljanja, zatim je tu odluka o radu trgovina i odluka o javnom prijevozu, kazao je Davor Božinović.

Činjenica je da ulazimo u najhladnije razdoblje godine koje zbog boravka u zatvorenom može utjecati na brzinu širenja virusa pa moramo biti svjesni rizika.

Ono što epidemiologe brine je situacija u Europi. Zemlje koje imaju oštrije mjere od nas trenutno imaju rast koji je veoma brz. Ima zemalja koje su prije 10-ak dana imale 700 novozaraženih dnevno, sad imaju 7.000. Sve to smo uzeli u obzir tako da, to bi bila naša utemeljenja u promišljanju, kaže Božinović.

Mi jesmo razgovarali o popuštanju nekih mjera i pripremljen je okvirni prijedlog toga, ali situacija se brzo mijenja i u međuvremenu smo imali nepredviđene situacije kao potres i novi sojevi virusa koji su virulentniji, jako je teško držati se tog tzv. semafora. Treba reći je da smo još iznad prvog cut-off pointa o kojem smo razgovarali, a to bi bilo 14 dana niže incidencije od 300 na 100.000 stanovnika. Mi to još nismo dosegnuli, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak i dodao da je većina europskih zemalja daleko od toga te da utemeljenje na brojkama i dalje stoji.

Koronavirus: Najnovije vijesti iz minute u minutu

(www.jabuka.tv)


6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.