Hrvatska razmatra uvođenje obveznog vojnog roka

Šef Kluba HDZ-a u Hrvatskoj, Branko Bačić, gostovao je u četvrtak na N1 televiziji.

Na pitanje novinarke o tome treba li, zbog eskalacije rata u Ukrajini i, posljedično, sigurnosnoj situaciji u Europi, razmišljati o povratku vojnog roka, Bačić je rekao:

Mislim da se sigurnosna situacija u Europi i u svijetu mijenja. Ono što smo držali nezamislivim, rat u Europi, danas se događa. To nas upućuje na drugačija promišljanja o strateškoj sigurnosti države.

Mi smo članica NATO-a i taj nas kišobran na određeni način čuva. Uz to, država bi trebala voditi računa o svojoj nacionalnoj strateškoj sigurnosti.

Bilo je i ranije riječi o uvođenju obveznog vojnog roka, kratkoročnog, sedam-osam tjedana, dva-tri mjeseca, da se završi ta osnovna obuka, a kasnije oni koji imaju interesa i koji su kvalitetni, imaju viziju, plan u životu, mogu nastaviti svoj put u profesionalnoj vojsci. Tome u prilog ide i činjenica da do prije par godina uopće nismo ni razmišljali o uspostavi HRZ-a, sad vidimo koliko nam znači nabavka Rafalea. I nabavka Bradleya.

Vrlo važno je i razmještanje HV-a od Ploča, Sinja, Pule, Varaždina.., kaže.

Hoće li Vlada RH razmišljati o povratku vojnog roka?

Mislim da je to jedna od ozbiljnih opcija, o daljnjem statusu u smislu izgradnje vlastite vojske. Raspravljat ćemo o tome, već smo razgovarali unutar HDZ-a s potpredsjednikom Medvedom. To je opcija o kojoj treba razgovarati, kazao je Bačić.

Glasnović: Muškarci ne mogu napraviti 20 sklekova, a znaju koja je krema za dan, a koja za noć

(www.jabuka.tv | Foto: Davor Javorović/Pixsell)

9 komentara

  • Ksd već nabrajaš kukavičke dezertere, gdje ti je onaj lopov Horvat? Obvezno uvesti vojnu obuku od najmanje tri mjeseca. Tko ne svlada obuku za tri mjeseca, poslati ga m
   na popravni!!!

 • Budaka bi bio ko bi išo opet u rat,oni koji su se borili i izgubili i život i zdravlja nemaju danas ni za kruh,ukinuta im i ona pomoć od 200 KM,a oni koji su pobigli i upravljali iz fotelja ,danas imaju i pune džepove i titule.

 • E to uvedite svugdje u svijetu ,pa muškarci će biti muškarci a ne pederi koji hodaju stisnuti jaja.kao p….. su postali i nijedan muškarac nema muškosti kao muško .

 • Ja mislim da u bih nebi ratovalo 10 posto ljudi, za šta bi ratovali da se opet političari bogate malo morgen, ista stvar je i u srba i muslimana, tako da vam od rata nema ništa jer nema ko pucat

  • U Kotlini pod’no Veleža bi. Pa taman se pljuvali, hrakali i onim narančastim bobama kroz puhaljku i praćkama gađali. Neka traje. Pa ti su ‘pacijenti’ nakon 12 godina uskraćenog prava na glasovanje, između ostalih uskraćenih stvari, birali isto, ili čak gore, rigidne klerikalizirane opsjenare. Došlo bi posve sigurno u Prijestolnicu vrlo brzo i pojačanja ‘tatrane’, a BiH je, inače, jedna od najnaoružanijih država što se tiče neprijavljenog naoružanja.

 • Istog sam razmišljanja,da nebih išao u rat.
  Nije se baš pokazalo dobro,pogotovo ako gledaš kroz interes.
  Ima gladnih branitelja.
  No kad bi pokucao rat 100% bi ostao i branio svoje.
  Netko je to već radio za nas zato smo slobodan narod.
  A ne mogu niti zamisliti da netko oskvrne grobove naših najmilijih.
  E to nećeš.

 • U vrime starog Rima bogataši krali sirotinji zemlju sirotinja odlazila u gradove ostavila svoju zemlju bogatstvo ali došlo vrijeme ratovanja a u zakonu pisalo ko nema zemlje ne mora ići u rat i kad su to bogataši vidili da oni moraju ići u rat a sirotinja ne vraćali zemlju seljacima da bogataši ne idu u rat nego seljaci .To je bio zakon starog Rima 100 god prije Krista

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.