Hrvatska odbila zamolnicu BiH o progonu generala

Nakon detaljne analize Vlada RH je donijela zaključak da se odbije zamolnica Tužiteljstva BiH u kojoj se hrvatske generale iz operacije Bljesak povezuje s navodnim ratnim zločinom, izvijestio je u četvrtak hrvatski premijer Andrej Plenković nakon sastanka s ratnim zapovjednicima.

Ministarstvo pravosuđa nam je dostavilo izvješće, stručnjaci su proučili svu dokumentaciju i na temelju vrlo detaljne analize smo kao Vlada odlučili da donesemo zaključak kojim ćemo naložiti Ministarstvu pravosuđa da odbije zamolnicu koja je pristigla iz BiH, rekao je Plenković na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

Smatraju da dostavljena dokumentacija ne daje nikakvu osnovu za postupanje pravosudnih tijela u Hrvatskoj. O toj odluci danas su obavijestili ratne zapovjednike koji su suglasni s takvim postupanjem Vlade, dodao je, javlja Hina.

Upitan da pojasni odluku, jer se prethodno govorilo kako bi možda bilo najbolje da Hrvatska preuzme postupak kako onda BiH dalje ne bi postupala, ponovio je kako smatraju da je to u nacionalnom interesu i jer na temelju dokumentacije nema elemenata koji bi upućivali na bilo kakvu uzročno-posljedično vezu između ključne uloge ratnih zapovjednika koji su odlučivali kako da Hrvatska bude slobodna.

Nakon što je Tužiteljstvo BiH dostavilo zamolnicu tamo su prekinute sve radnje, a nakon što Vlada RH obavijesti BiH ne može znati daljnje aktivnosti tijela BiH, dodao je.

Očito, da su tijela u BiH na temelju informacija, dokumentacije i saznanja imala dovoljno podataka, argumenata i supstance da nešto pokrenu u BiH, vjerojatno ne bi upućivali zamolnicu nama. To je sve što mogu na to pitanje kazati, rekao je Plenković.

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac rekao je kako je komunicirao s ostalim generalima s liste te su jednoglasno zaključili da je odbijanje zamolnice jedino od mogućih rješenja.

Neprimjereno je da se nakon toliko godina podižu neke optužnice, to znamo svi mi koji smo sudjelovali u operacijama. Mogu odgovorno reći da nikad nije bilo nikakvih zapovijedi, ni usmenih niti pismenih, za granatiranje civilnih ciljeva i da bi time počinili ratne zločine, rekao je Miljavac.

Dodao je kako se u ratnim sukobima i operacijama kao posljedica rata dogode kolateralne, civilne žrtve, ali nije bilo namjere da stradavaju civili.

Mislim da je ovo vrlo dobar zaključak Vlade, poručio je dodavši da za otvaranjem istrage nema potrebe jer je riječ o čistoj i legitimnoj operaciji Hrvatske vojske.

Zamolnicu za preuzimanje kaznenoga progona zbog sumnje na kršenje međunarodnog prava u okviru VRO “Bljesak” Ministarstvo pravosuđa RH zaprimilo je diplomatskim putem 6. kolovoza. Riječ je o žrtvama koje su se dogodile za vrijeme operacije “Bljesak” u Bosanskoj Gradiški i Kozarskoj Dubici.

Kaznena djela koja se spominju u zamolnici su ratni zločin protiv civilnog stanovništva i kazneno djelo povrede zakona i običaja ratovanja, a poveznica s ranim zapovjednicima je formulacija o naredbi za tzv. neselektivno granatiranje.

(www.jabuka.tv | Foto: Slavko Midzor/Pixsell)

6 komentara

  • Nemaju ti oni ni mrvicu ljudskosti. To su vražiji ljudi. To je došlo da ugnjetava. Da gnjavi. Da tlači i da glumi. Kao da su iz paklene psihijatrije izašli.

  • Kaže ovaj na tv sinoć o onoj izjavi Predsjednika Milanovića (da je on predsjednik svih Hrvata pa talo i onih u Americi ili BiH ili bilo gdje u svijetu) a što je točno.Znate što je na to rekao? Da BiH IMA SVOJE INSTITUCIJE.Koji je ovo čmar.Sada treba ustuknuti i zakomplicirati da nebi Zoran pokupio glasove ovamo .Pa ,to je tako providno i jadno.SAD TI KAŽEM DA JE DOSTA S TIM DVOSMISLENIM IZJAVAMA U BRISELSKIM RUKAVICAMA.TO MOŽE IĆI ,ALI DA JE BiH BELGIJA ILI ŠVICARSKA A TI PREMIJERU ZNAŠ ŠTO JE BiH.NIŠTA.Iopet taktiziraš.Zaboravi na glasove koje ste ovamo uzimali 30 godina a takvu priču prosipaš.AMEN.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.