Hrvatska objavila imena dužnika, bh. vlasti ih štite

Ministarstvo financija Hrvatske objavilo je jučer listu najvećih poreznih dužnika, u javnosti već prozvanu “stup srama”, kako bi se dobila jasna razlika između “urednih” i “neurednih” poreznih obveznika. Na popisu se nalazi više od 100.000 imena tvrtki obrta, ali i građana među kojima su brojna zvučna imena.

Nema iznimki

S druge strane, u BiH su dužnici državi još zaštićeni. Čini se, ne zadugo. Prema riječima Mire Džakule, direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, izvještaj o svim dužnicima za PDV u BiH trebao bi biti gotov do kraja mjeseca, kada će biti prezentiran na sjednici Upravnog odbora ove institucije, donosi dnevniavaz.ba.

„Dostavit ćemo kompletan izvještaj sa svim imenima i svim dužnicima. Radi se o ukupnom dugu od oko 260 milijuna maraka. No, cijela ova aktivnost koju smo nedavno pokrenuli pozitivno je utjecala, jer su počele pristizati pojačane uplate dugovanja na naš račun“, rekao je Džakula.

Pojasnio je da se taj dug većinom odnosi na firme u kojima je pokrenuta prinudna naplata te da su među njima kompanije koje duguju na desetke milijuna maraka.

„Upravo zbog pojačane naplate Uprava će u sedmom mjesecu imati više prihoda za oko 30 milijuna maraka. Sada svi žure. Međutim, jedno je sigurno, a to je da ćemo revidirati sve ugovore o plaćanju na rate“, ustvrdio je Džakula.

Nasir Beganović, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, rekao je za “Avaz” da se moraju javno i transparentno objelodaniti imena svih poreznih dužnika.

„S druge strane, svi privredni subjekti koji stupaju u poslove s tim firmama moraju znati da su to prevaranti koji državi duguju milijune maraka. Uostalom, svi proračunski fondovi u državi ispaštaju jer zbog neplaćanja poreza trpi cijeli sistem“, kaže Beganović.

Javno objaviti

Šef Kluba poslanika SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Jasenko Selimović istaknuo je da bi Porezna uprava FBiH trebala slijediti primjer Hrvatske.

„Ovdje nije samo stvar o dugovima javnih i privatnih kompanija, nego i o poreznim dugovima pojedinaca. Mora se točno znati ko vozi “porsche” i “ferrari”, a dužan je stotine tisuća maraka državi, slično kao i u Hrvatskoj“ potcrtao je Selimović.

SBB BiH traži objavu imena dužnika i raskid ugovora s povlaštenim firmama

Objavljivanje imena najvećih poreznih dužnika u Hrvatskoj je dokaz koliko su opravdana jednogodišnja inzistiranja SBB BiH da se i u BiH objave isti spiskovi. Pouzdano se zna da dugovi prema Poreznoj upravi FBiH prelaze milijardu KM i da se dužnici od javnosti štite navodnom poreznom tajnom, priopćeno je iz ove stranke.

„Istovremeno, ni UIOBiH ne objavljuje imena dužnika po osnovu PDV-a. I ovdje je dug, također, u visini milijarde KM, a slično postoje privilegirane kompanije kojima je omogućeno da višemilijunske iznose otplaćuju bez zateznih kamata, i to na višegodišnji period“, navodi se.

SBB BiH smatra da je ovdje riječ o neviđenoj sistemskoj korupciji i zahtijeva da se objave spiskovi poreznih dužnika i kompanija kojima je omogućeno da porezne obaveze ne izvršavaju na primjeren način. SBB BiH traži hitnu naplatu i raskidanje takvih ugovora kako bi se napunio proračun i uredno izvršavale obaveze prema budžetskim korisnicima, priopćeno je iz Press-centra SBB BiH.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • sve ih triba javno , svaka cast Hrvatskoj !!!
    Iako , i oni stite ” glavonje” , al opet bolje ista nego nista iako ja mislim da oni /glavonje/ puno vise duguju od ovih koje su naveli , al eto !!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.