“Hrvatska neće odustati od zaštite hrvatskog naroda u BiH”

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u subotu u Zagrebu da Hrvatska neće odustati od zaštite interesa hrvatskog naroda u BiH, upitan o pismu tri bivša visoka predstavnika u BiH, Paddyja Ashdowna, Christiana Schwarz – Schillinga i Carla Bildta Europskoj uniji u kojemu su optužili Hrvatsku da se miješa u unutarnja pitanja BiH.

Hrvatska politika u u vanjskopolitičkom smislu ovu temu neće pustiti. Dok sam ja predsjednik vlade mi je nećemo pustiti; poručio je. Dodao je da nitko od RH bolje ne poznaje BiH, niti joj je veći prijatelj i saveznik te joj nije više konkretno pomogao da podnese zahtjev za članstvo u EU.

Plenković je istaknuo da RH, koja je potpisnica Daytonskog i Pariškog mirovnog sporazuma i ima ustavnu obavezu brinuti o svim Hrvatima izvan zemlje, ima obavezu artikulirati interese i stav da Hrvati, kao konstitutivni narod, moraju biti i faktično ravnopravni u BiH. Smatra da izigravanje “duha i jezika” Daytonskog i Pariškog mirovnog sporazuma nije dobro za demokraciju u BiH.

Nikada u Daytonu nitko nije mislio da će se takvim odredbama u praksi događati da Bošnjaci, kojih ima tri puta više od Hrvata, biraju oba člana Predsjedništva. To nema smisla, poručio je nakon Izbornog sabora mladeži HDZ-a .

Plenković drži da pismo tri bivša visoka predstavnika u BiH pokazuje kako je “naš angažman i naša akcija bila tako snažna da su osjetili potrebu nešto reći”. Smatra i da su oni (bivši visoki predstavnici) svojim odlukama pridonijeli da se s vremenom smanjuju prava Hrvata u BiH i mijenja ono što je dogovoreno u Daytonu i Parizu.

Carl Bildt, Paddy Ashdown i Christian Schwarz-Schilling u pismu šefici europske diplomacije i ministrima vanjskih poslova EU-a Federici Mogherini ocijenili su nedopustivim da službeni Zagreb osporava izbor Željka Komšića za hrvatskog člana predsjedništva BiH koji je u listopadu pobijedio Dragana Čovića, dosadašnjeg člana državnog vrha i predsjednika najjače hrvatske stranke HDZ-a. Zagreb osporava Komšićev legitimitet jer je glasovima Bošnjaka pobijedio Čovića za kojega je glasalo 80 posto Hrvata.

Trojica bivših visokih predstavnika u BiH tvrde da je izbor Komšića legitiman jer ni ustav ni izborni zakon BiH ne kažu da članove predsjedništva moraju izabrati vlastite etničke skupine.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova u subotu je u priopćenju odbacilo optužbe trojice bivših predstavnika međunarodne zajednice u BiH da se Hrvatska miješa u unutarnja pitanja te države i optužilo ih da su oni djelomično krivi što hrvatski narod nije jednakopravan s bošnjačkim i srpskim.

Odbacujući optužbe za miješanje u unutarnje stvari BiH, hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova (MVEP) ističe da ima obvezu pomno pratiti zbivanja u susjednoj zemlji.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

 • Svaka čast Plenki, ne obaziri se na ta tri smotana i pretplaćena kokošara iz trećerazredne europske političke soroševe kaste.
  Ustav ,hrvatski je jasan i obvezatan po pitanju prava hrvatskog naroda u BiH.
  Malo su se zaigrali ti daidže, kokošari i šerijatlije po hrvatskom povijesnom pravu.,
  Hrvatska je puno , puno jači čimbenik u svakom pogledu negoli što to misle i u Sarajevu i u Beogradu.
  Hrvati svoje znaju a to da će biti sluge gorima od sebe to mogu zamisliti samo pijanice i oni koji su izgubili svaku vezu s stvarnim pokazateljima.
  Kojoj je samo budali ili političkim budalašima u Sarajevu moglo past na pamet da bi oni bili neka sila koja bi mogla zaustaviti recimo gradnju Pelješkog mosta.
  To normalnom političaru ni u snu ne bi palo na pamet.
  Onim drugim bi ali oni ionako nisu svjesni svoje bijede.

  6
  3
 • plenković stvarno neki penis kemija, slaže, planira, analizira, pokušava u vezi nas hrvata u bih. to je stvarno puno lipo u odnosu na xy bivših premijera/predsjednika u hrvatskoj.

  3
  2
 • To plenki valjda Ce i ovi iz EU vidjeti u crnu je problem i da smjene ove korumpirane političare iz EU koji su uvijek protiv Hrvata sa mesicem i sejdom

  1
  4
 • BiH je jaca nego ikada,samo je Bosnjaka 57%sreca vam je samo sto mi nismo radikalno nastrojeni kao vlasi i kauri,pa cekamo vas radikalni potez pa da rijesimo vase pitanje (proglasimo vas nacionalnom manjinom u BiH)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.