Hrvatska nabavlja raketni sustav protuzračne obrane

Hrvatski ministar obrane Mario Banožić s predstavnicima tvrtke MBDA France potpisao je Ugovor o nabavi francuskog raketnog sustava protuzračne obrane kratkog dometa Mistral, nakon što je Vlada RH ranije u petak donijela odluku o nabavi raketnog sustava protuzračne obrane.

Ugovor je potpisan u Ministarstvu obrane u skladu s definiranim prioritetom opremanja Hrvatske vojske PZO sustavom, a svečanosti je nazočio i veleposlanik Francuske Republike u RH Gaël Veyssière, izvijestili su iz MORH-a.

Vrijednost ugovora je 53.850.000 eura s otplatnim rokom od pet godina, a ukupne obveze MORH-a s ekonomskim povećanjem cijena i porezom na dodanu vrijednost iznose 71.957.138,00 eura.

Prve isporuke očekuju se do početka 2024. godine.

Ministar Banožić podsjetio je kako su okolnosti koje su se dogodile agresijom Rusije na Ukrajinu i pad besposadne letjelice u Zagrebu ukazale da je nužno i neophodno prilagoditi prioritete i planove opremanja Hrvatske vojske, pa je stoga nabava raketnog sustava protuzračne obrane kratkog dometa postavljena kao najviši prioritet opremanja u kratkoročnom razdoblju.

Francuska Republika je u okviru implementacije Hrvatsko-francuskog strateškog partnerstva ponudila Hrvatskoj jačanje suradnje u obrambenim pitanjima. Nastavno na program nabave borbenih zrakoplova Rafale odobrila je donaciju lansera sustava kratkog dometa proizvođača MBDA France za zaštitu zrakoplovne baze u kojoj će se nalaziti zrakoplovi Rafale.

U skladu s potrebama, Oružane snage RH iskazale su zahtjev za prioritetnom nabavom lansera sustava kratkog dometa Mistral i raketa Mistral. Ta nabava je hitna i neodgodiva mjera koja je dugoročno sigurnosno i obrambeno važna za RH, rekao je ministar Banožić te dodao kako se time omogućuje i dostizanje zahtijevane razine NATO ciljeva sposobnosti, prenosi Hina.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.