Hrvatska na posjedima bh. građana gradi državni prijelaz!?

Granica izgradnja

Nas, vlasnike, nitko nije obavijestio da će se tu graditi taj objekt, čija je gradnja u punom jeku. Oni ne misle stajati, a ako nastave u ovom tempu, objekt će biti gotov za 10-15 dana, požalio se suvlasnik parcele.

Republika Hrvatska na pograničnom području općine Neum, točnije u Vukovu Klancu, na jednoj privatnoj parceli gradi malogranični prijelaz bez suglasnosti građana BiH, koji su vlasnici te parcele. Financijer ovog projekta je hrvatsko Ministarstvo financija – Odjel za izgradnju graničnih i malograničnih prijelaza, a izvođač radova je tvrtka “Inter Bloc” d.o.o. iz Splita.

Sugovornik Avaza koji je želio ostati anoniman, tvrdi da je vlasnica parcele na kojoj se izvode radovi njegova baka. S druge strane, izvođači radova iz Hrvatske posjeduju dokumente da se ta parcela nalazi na području Hrvatske.

Razočarani suvlasnik parcele obraćao se tim povodom na više adresa, kako u Hrvatskoj, tako i u BiH. Međutim, sve je to bilo bez rezultata jer su se svi oglušili na njegove žalbe. Neke od adresa bili su hrvatsko Ministarstvo financija, kao i Granična policija BiH, te Općina Neum.

– Obratio sam se i neumskoj građevinskoj inspekciji i zamolio ih da izađu na teren i utvrde činjenično stanje. Međutim, i oni se prave gluhi, tvrdi sugovornik.

– Nas, vlasnike, nitko nije obavijestio da će se tu graditi taj objekt, čija je gradnja u punom jeku. Oni ne misle stajati, a ako nastave u ovom tempu, objekt će biti gotov za 10-15 dana, požalio se suvlasnik parcele. Prema njegovim saznanjima, planirano je da se tu smjeste naplatne kućice i carina.

– Njih ništa ne zanima. Rečeno im je da Europska unija zahtijeva da se to napravi, i oni to prave. Imaju neke papire da je ta parcela hrvatska. Ali, ja sam im donio svoje papire kojima dokazujem da se ona nalazi na teritoriju BiH, dodao je ovaj sugovornik. Napomenuo je da će se, ukoliko mu uskoro nitko ne izađe ususret, žaliti Vladi FBiH i Vijeću ministara BiH.

– Nažalost, nemam instrument da zaustavim izgradnju tog malograničnog prijelaza. Izvođači radova poručili su mi da će me, ukoliko nešto pokušam, uhititi hrvatska policija. Zamislite, na teritoriju BiH da me uhiti hrvatska policija! Poručio sam im da, ukoliko po mene dođe hrvatska policija, ja ću zovnuti policiju BiH pa nek oni uhite hrvatske policajce, navodi sugovornik.

Pomoćnik načelnika Službe za graditeljstvo i prostorno uređenje Općine Neum Pero Raič rekao je za Avaz da ovaj slučaj nije u njihovoj nadležnosti.

– Mi smo dotičnom gospodinu tako i odgovorili i uputili ga na Državnu komisiju za granice BiH, jer je njezina nadležnost utvrđivanje međudržavnih granica. Upravo zbog toga nismo mogli ništa ni intervenirati, kazao je Raič.
I on je potvrdio da su vlasnici sporne parcele, prema podacima iz katastra, državljani BiH.

(Avaz)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.