Hrvatska: Kanabis se može uzgajati za medicinske svrhe, ali samo proizvođači lijekova

Ministar zdravstva Hrvatske Milan Kujundžić izjavio je u petak da uzgoj i proizvodnja indijske konoplje u medicinske svrhe neće biti dopušteni građanima, već samo tvrtkama i ljekarnama koje se bave proizvodnjom lijekova.

Kanabis će u Hrvatskoj moći uzgajati samo proizvođači lijekova, neće se moći sjetiti bilo tko i početi ga proizvoditi, rekao je Kujundžić i odbacio mogućnost dopuštanja građanima uzgoja medicinskog kanabisa za vlastite potrebe.

Uzgoj kanabisa u medicinske svrhe u Hrvatskoj je prvi put dopušten na temelju izmjena Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, koje je Vlada prihvatila na sjednici u četvrtak, a uzgojem i proizvodnjom medicinskog kanabisa moći će se baviti isključivo farmaceutske tvrtke i ljekarne koje imaju dozvolu za proizvodnju lijekova.

Kanabis u medicinske svrhe moći će uzgajati oni pravni subjekti koji proizvode lijekove. Na taj se način omogućuje i snižavanje cijena lijekova na bazi kanabisa, te se definiraju svi uvjeti i rizici koje nosi taj uzgoj od eventualnih ilegalnih rabota, ističe hrvatski ministar zdravstva.

Iako neke druge europske zemlje dopuštaju uzgoj kanabisa građanima za vlastite medicinske potrebe, hrvatska Vlada o tome ne razmišlja, rekao je Kujundžić na marginama konferencije digitalne medicine.

(Hina)3 komentara

  • Jadan ti je kome treba u medicinske svrhe. I uvijek po najranjivijim. Mjesečno košta 2000kn uz recept, a to nije osnovni lijek. To je kao dodatak prehrani da ti malo olakša. I može se posadit ko i paradajiz, al ti ne daju nego kupi. Apsurda i jada.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.