Hrvatska će plaćati mirovine i vojnicima HVO-a

Novi zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskoga rata i članovima njihovih obitelji već je dulje vrijeme tema žustrijih rasprava na međuresornim koordinacijama Vlade Hrvatske. Nakon svakoga sastanka nacrt Zakona o braniteljima dobiva novu verziju, a u ovome trenutku nitko ne može reći koja će biti konačna i koliko će opteretiti proračun.

Jutarnji list u posjedu je nacrta zakonskoga prijedloga izrađena prije mjesec dana koji bi, prema nekim procjenama, koštao dodatnih 2 do 4 milijarde kuna, jer bi sva prava koja ostvaruju branitelji (od mirovina, invalidnina, stambenoga zbrinjavanja, vozila, prava na opskrbnine, ortopedska pomagala…) primijenila i na cijeli HVO. Status branitelja Domovinskoga rata priznao bi se pripadnicima HVO-a koji su branili suverenitet BiH, prenosi Bljesak.info.

Posrijedi je novi članak 4. Zakona o braniteljima koji kaže: “Hrvatski branitelj iz Domovinskoga rata je i državljanin RH, koji je kao pripadnik oružanih postrojbi HVO-a sudjelovao u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti, odnosno suvereniteta RH i BiH”. U sljedećem stavku kaže se da navedena kategorija branitelja i članovi njihovih obitelji ostvaruju prava prema Ugovoru između Hrvatske i BiH o suradnji na području prava stradalnika rata u BiH koji su bili pripadnici HVO-a i članova njihovih obitelji prema Zakonu o braniteljima.

Bivša ministrica branitelja i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, koja je potpisala spomenuti ugovor, kaže da citirani članak 4. nacrta Zakona o braniteljima znači redefiniciju pojma hrvatskoga branitelja. Spornim vidi definiranje takvoga statusa za pripadnike HVO-a koji su branili suverenitet BiH.

”Takva formulacija može voditi u zahtjeve novih ljudi da se izjednače u pravima s braniteljima koji su bili pripadnici HV-a”, kaže Kosor. Na pitanje koja prava pripadnicima HVO-a jamči sporazum koji Hrvatska ima s BiH, odgovara kako je taj sporazum nastao kada su se u BiH bitno smanjila prava braniteljima koji su bili pripadnici HVO-a pa se Hrvatska obavezala invalidima i obiteljima poginulih nadomjestiti razliku u primanjima koja dobivaju u BiH u odnosu na ona koja ostvaruju hrvatski ratni vojni invalidi i članovi obitelji poginulih branitelja.

”Ostane li ovakva zakonska formulacija, pripadnici HVO-a mogli bi tražiti da se njihov status u potpunosti izjednači sa statusom koji imaju branitelji iz HV-a, a time se može otvoriti ogroman prostor za nove zahtjeve i potpuno novu viziju proračuna za branitelje”, upozorava bivša ministrica branitelja Hrvatske.

(www.jabuka.tv)
9 komentara

  • Zar i do sada R.Hrvatska nije isplaćivala mirovine za poginule i teže RV-invalide i one sa jakim vezama i politički podobnim ,,LEŠINARIMA,,.Pravi branitelji koji su bili u rovu teško da će i sa ovim zakonom išta dobiti.Daj Bože..Ali kod nas ti je ako nemaš veze,piši propalo.,,žalosno ali istinito,,….

  • A da sve Hrvate stavite na proračun je sitno za proračun je neophodno da nešto Hrvata ostane u BiH .jer ionako će se Hrvati iseliti i doći u Hrvatsku i na proračun Neophodno je odavno bilo staviti svakog Hrvata od tek rođeenog djeteta koje nema ni dječiji ni porodiljnu naknadu do branitelja koji su ostali dok su ratovali i za Hrvatsku i BiH bez mladosti zdravlja posla izgubili su i zgrade u kojima su radili i izgubili su mogućnost da zarade mirovinu a već su ih i godine pritiskle……

  • Ukoliko RH prihvati bez provjera sva rješenja izdata u kriminalno tzv. državi beiha onda je i ona ista takva splačina, ako ne i gora. Prihvatiti rješenja uz temeljitu provjeru i očistiti ovalj lopovski šljam koji krade, a sebe naziva poštenjačinama i vjernicima, Hrvatima, pravdajući da ima i drugih lopova. Zacementirati jednom učinjenu nepravdu i prikrivati ovaj kriminal nije jasan zdarvorazumskom umu. Kakva je to bolest nastavka prikrivanja kriminalnih radnji i da se nitko ne javlja iz spoznaje stvari, gdje se oporbeno javljanje po poslovičnoj izreci “psi laju, karavane prolaze” ne može smatrati javljanjem, već gdje je tu pravda i istina, ili stvaramo “nove partizane”

  • Pa koje branitelj,imampreko 500dana u ratu i nemam status branitlja,kome pričat priče,kome se žalit ko to treba da sve to razmotri,evidentira…da se tome stane u kraj….ko je branitelj,doklem ovako,imali itko da kaže STOP ovako ne ide ,mora se zavest red itd.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.