FBiH: U bijegu iz zatvora 43 osuđenika

U bijegu iz zatvora u Federaciji BiH (FBiH) nalaze se 43 osuđenika, podaci su federalnoga Ministarstva pravde.

Najveći broj osuđenika, njih 18, pobjegao je iz Kazneno-popravnoga zavoda (KPZ) Zenica, iz mostarskoga zatvora u bijegu su osmorica, iz sarajevskoga šestorica, po četvorica iz tuzlanskoga i zatvora u Busovači te dvojica iz bihaćkoga i jedan iz oraškoga zatvora, piše ‘Dnevni avaz’.

“Većina odbjeglih biva uhvaćena po tjeralici, ali se jedan dio sam vrati na izdržavanje kazne zatvora”, rekao je federalni ministar pravde Mato Jozić.

Prema njegovim riječima, u skladu sa zakonskom regulativom, svim bjeguncima mogu se izreći samo kratkotrajne disciplinske mjere koje ne utječu na dužinu i uvjete kazne, osim u slučajevima kada u bijegu počine nova kaznena djela.

Najveći dio bijegova događa se kao zloupotreba pogodnosti izlaska u grad te korištenja vikenda i godišnjih odmora u krugu obitelji.

Zabilježeni su i slučajevi bijegova iz neograđenih prostora ili s rampi, a rijetki su slučajevi bijega tijekom privođenja na svjedočenje, liječenje ili prilikom prebacivanja u drugi zatvor.

Prije nekoliko godina zabilježena su i dva slučaja u kojima su osuđene osobe otele naoružane grupe kriminalaca, a bilo je i slučajeva organiziranih bijegova.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: