Hrvatima u BiH i dijaspori ostaju hrvatske osobne iskaznice

Prema novom zakonu o prebivalištu, koji je stupio na snagu 15. 1. 2013., definirani su pojmovi privremenog i stalnog iseljenja, te je uvedena obveza prijave iseljenja iz Hrvatske. Status prebivališta se mora regulirati do 29. prosinca 2013. Mnogi su po naputku MUP-a odjavili prebivalište u domovini i automatski poništili osobnu iskaznicu.

– Samo ludilo može natjerati jednu državu da se odrekne 4,7 milijuna svojih državljana na ovaj način. Hrvati u Njemačkoj su ogorčeni, nekima su već u konzulatima poništene hrvatske osobne iskaznice, ljudi ostaju bez važnog dijela svog hrvatskog identiteta – govori jedan od Hrvata koji je na privremenom radu u Njemačkoj. Ipak, njihova frustracija je, izgleda, samo plod neinformiranosti, ili nedovoljno točnih informacija. Kako je izjavio Ivo Jelušić, dopredsjednik Odbora Republike Hrvatske za Hrvate izvan Hrvatske svaki Hrvat ima pravo na hrvatsko državljanstvo, i to je riješeno zakonom. – Svaki hrvatski državljanin ima pravo nastaniti se u Hrvatskoj i ispuniti tu svoja prava. Svaki Hrvat iz BiH, Njemačke, Australije može se nastaniti u Hrvatskoj kada to želi. Ne mora imati stan, posao, samo želju da živi u Hrvatskoj. Problem je kod onih koji imaju prebivalište, a ne žive u Hrvatskoj. U biti, nema problema, samo ljudima sve treba objasniti. Oni koji su na privremenom radu u inozemstvu samo trebaju prijaviti MUP-u da su na privremenom radu, dostaviti dokument o privremenom radu i svakih pet godina to treba ponoviti. Nema nikakvih problema ni poništavanja hrvatske osobne iskaznice. Privremeni rad može trajati i 30 godina, procedura ostaje ista – rekao je Jelušić.

Član spomenutog odbora Ante Babić je rekao kako je Odbor do sada zaprimio tisuće pisama, te kako se vidi da su Hrvati u dijaspori zbunjeni cijelom situacijom. – Oni ne znaju kako postupiti, kako se ponašati, zbunjeni su, traže pomoć. HDZ je upozoravao da će doći do ove situacije. U Njemačkoj je cijeli problem okarakteriziran ako skandalozan. Dobili smo tisuće pisama, ljudima treba ponuditi pomoć i objašnjenje – zaključio je Babić. Hrvatske institucije imaju još nešto više od mjesec dana da riješe ovaj problem inače će Hrvatska ostati bez velikog dijela dijaspore.

VL
2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.