Hrvatima osigurati izbor svih 17 izaslanika

Stranke okupljene oko Hrvatskoga narodnoga sabora (HNS) BiH, koje predvodi HDZ BiH, uputit će apelaciju Ustavnom sudu te zemlje na odluku Središnjega izbornog povjerenstva (SIP) o izboru izaslanika za Dom naroda Federacije BiH, budući da se njome negira presuda Ustavnoga suda BiH u predmetu “Ljubić”, rekao je u ponedjeljak predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović, piše Večernji list BiH.

Nismo zadovoljni

Vrlo smo se jasno dogovorili da idemo s apelacijom Ustavnom sudu vezano uz odluku Središnjega izbornog povjerenstva, izjavio je Čović nakon sjednice Predsjedništva HNS-a BiH.

Objasnio je kako očekuje da do kraja mjeseca dobiju odgovor na ovaj prigovor. 
Ranije su i bošnjačke stranke dostavile apelaciju Ustavnome sudu BiH nezadovoljne odlukom SIP-a da se primijeni popis pučanstva iz 2013. umjesto onoga iz 1991. SIP je za izbor izaslanika za Dom naroda iskoristio odredbe Ustava FBiH po kojima se iz svake od deset županija bira najmanje po jedan Hrvat, Bošnjak i Srbin u Dom naroda, unatoč tome što je identične odredbe u Izbornom zakonu BiH, po apelaciji Bože Ljubića, ranije izbrisao Ustavni sud BiH.

Odluka SIP-a ne uvažava odluku Ustavnoga suda BiH i mi to želimo vrlo jasno naglasiti. Izborni zakon u jednom je dijelu stavljen izvan snage, u odredbama koje se upravo tiču odluke Središnjega izbornog povjerenstva. Mi smo stava da Izborni zakon može mijenjati isključivo zakonodavac, istaknuo je Čović.

Dodao je kako hrvatske stranke nisu zadovoljne odlukom SIP-a jer ne omogućava izbor legitimnih političkih predstavnika Hrvata.

Neki žele protumačiti da su HDZ i HNS profitirali ovakvom odlukom SIP-a. Mi kažemo da to nije istina. Štoviše. Želimo osigurati legitimno predstavljanje, ne da nam netko mjeri je li to 10, 12, 15 ljudi. Treba osigurati legitiman izbor 17 Hrvata, 17 Bošnjaka, 17 Srba i ostalih, rekao je.

Čelnik HNS-a BiH i HDZ-a BiH izrazio je očekivanje kako će bošnjačke stranke prihvatiti dogovor o izmjenama Izbornoga zakona kako bi se ubuduće izbjegla mogućnost preglasavanja i majorizacije, kao što je bio slučaj s izborom Željka Komšića na posljednjim izborima za člana bh. Predsjedništva budući da su ga većinom glasova birali Bošnjaci, navodi Večernji list.

Poziv Bošnjacima

Vrlo snažno poticat ćemo, prije svega, prijatelje u Sarajevu, prijatelje Bošnjake i bošnjačke stranke da razumiju da ovo što rade nije nikome dobro. Ovo je nastavak etničkog čišćenja nekim drugim sredstvima, objasnio je Čović.

Čović: Sarajevo drugim sredstvima nastavlja etničko čišćenje

Naveo je primjer Sarajevske županije u kojoj je konstituirana Vlada u kojoj nema nijednog Hrvata. 
Opetovao je kako je uspostava vlasti u Federaciji BiH uvjetovana izmjenom Izbornog zakona o načinu popune izaslanika za Dom naroda.

Bez punog definiranja Izbornoga zakona, a to je naložio Ustavni sud kad je mijenjao odredbe i stavio ih izvan snage, mi nećemo imati partnera, izjavio je Čović.

Najavio je kako će se potkraj siječnja održati sjednica Sabora HNS-a BiH na koju će se pozvati svi izabrani hrvatski predstavnici u vlasti te će biti donesena deklaracija koja će dati smjernice političkog djelovanja hrvatskih stranaka u BiH.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Evo ljudi moji,cini mi se da nisam bas toliko glup,ali glavu dajem.ako ja ovdje ista kontam?Ovdje se i sad primjenjuje odluka Ustavnog suda,ovdje i sad nema sanse da se ta ista odluka primjeni?!U Sar sastavili vladu bez nas Hrvata,ruku na srce i nema nas puno,ali je mogao bar jedan!Ova presuda donesena prije x god i bez nje se ne moze nista,a izbori svake 2 god ili Opci ili ovi ,”manji” ali 10mil KM odeeee!Balije traze da se pitaju pa makar i Mujo i Fata bili Hrvati!Kako?Moze!Koliko god se trudio uk mozak da ovo skontam,NE IDE!I ovako glup dodjem do zakljucka-sve to su zakuhala ova TROJICA da ostanu na vlasti dok ne odu u vjecna lovista!A do tad narode-pusa dusa!Izvolite ili ti ga bujrum!Ali mi Hrvati smo najpohlepnini i zbog toga NAJVISE I PUSIMO!😖😖😖😖😖😀😀😀😀😀😀🐵🐵🐵🐵

  • I sta nama predstavlja tih 17 vjecnika kad je 99% njih isti kao Toma Mandic ili Darijo Knezovic, itd , koji se nikad za rijec nece javiti a lagano svaki mjesec uzmu po 4000 KK, glasajte ovcice, ble ble …

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.