Hrvati sve manje osjećaju BiH svojom domovinom

Bosanskohercegovački biskupi i franjevački provincijali upozorili su na novi veliki val iseljavanja Hrvata katolika iz BiH zbog teškog gospodarskog stanja, ali i političke diskriminacije ovog najmalobrojnijeg naroda zbog čega Hrvati BiH sve manje osjećaju i svojim dijelom domovine.

Kako je u petak objavila Katolička tiskovna agencija (KTA) BiH, biskupi i provincijali su nakon zajedničkog sastanka istaknuli kako je daytonsko uređenje i njegova selektivna primjena, “prije svega prvenstveno na štetu hrvatskoga naroda, pretvorilo Bosnu i Hercegovinu u mjesto teškoga življenja za veliku većinu njezinih stanovnika”.

“Koliko god razumiju da se ljudi, zbog nemogućnosti zaposlenja i rasprostranjenosti nedopustive korupcije, odlučuju na odlazak u nesigurno, boli ih činjenica da mnogi Hrvati, zbog utemeljenog osjećaja neravnopravnosti i političke podređenosti i praktične diskriminacije, ovu zemlju sve manje osjećaju i svojim dijelom domovine”, ističe se u priopćenju nakon sastanka svih šest biskupa i dvojice franjevačkih provincijala .

Crkvene vođe su nagovijestile snažniju potporu svima onima koji “unatoč poteškoćama i izazovima, ipak ostaju na svojim ognjištima”.

“Stoga pozivaju vjernike ali i sve druge građane ove napaćene zemlje da dodatnim znakovima dobre volje i zauzetosti ovu zajedničku nam domovinu od mjesta isključivosti, sukoba i siromaštva pretvaraju u mjesto prihvaćanja, susreta i blagostanja”, piše KTA.

Peti susret biskupa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine s franjevačkim provincijalima u BiH održan je u Nadbiskupskom ordinarijatu vrhbosanskom u Sarajevu. Predsjedao je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, predsjednik Biskupske konferencije BiH, a sudjelovali su svi biskupi te franjevački provincijal Bosne srebrene fra Lovro Gavran i provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko.

(Fena)


2 komentara

  • Da nisu , a što nisu , vanzemaljci .Narod kao i drugi narodi , imati više razumijevanja jedni prema drugima . A političare i vjerski službenike , staviti malo po strani a više se baviti normalnim stvarima , radom npr. čitanjem ,šetanjem prirodom , . . . – svim onim zašto treba malo novca . itd. to tu negdje je korak boljoj budućnošću !

  • Ja nemam druge domovine izuzev BiH i osjećam je 100% svojom. Da mi je znati nekoga tko je osjeća više svojom nego ja?! Druga je stvar što neki pokušavaju napraviti od BiH i to je nešto sa čime se ja ne slažem i protiv čega ću se boriti. Veliki problem su oni koji misle da je BiH njihovo osobno vlasništvo i da mogu u njoj uređivati po svom nahođenju i određivati tko će, a tko neće, u njoj živjeti. Svi takvi su u prošlosti nestali, pa će tako nestati i ovi.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.