Hrvati prvi na svijetu razvijaju inteligentnu odjeću!

Ugovor o financiranju projekta ‘’Odjeća s adaptivnim termoizolacijskim svojstvima’’ u vrijednosti od 2 milijuna kuna HIT je potpisao s TTF-om još 2009. godine. Odjeća koja sama podešava svoju debljinu i izolacijski se prilagođava različitim stupnjevima hladnoće te osigurava svom nositelju stalan osjećaj toplinske ugode bez obzira na njegovu fizičku aktivnost već je spremna za svoje nove vlasnike, piše portal Croenergo.

Te inteligentne odjevne predmete osmislili su na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (TTF), a potencijale tog projekta prepoznao je Hrvatski institut za tehnologiju (HIT).

Suradnja dviju institucija počela je još u srpnju 2009. kada je ugovor o financiranju projekta ‘’Odjeća s adaptivnim termoizolacijskim svojstvima’’ u vrijednosti od 2,012.000 kuna uime HIT-a potpisao direktor dipl. ing. Pero Munivrana, a uime Tekstilno-tehnološkog fakulteta dekan i prof. dr. sc. Dubravko Rogale, koji je ujedno i voditelj projekta. Njihovi su potpisi odmah poslali jasan znak da Hrvatska ima potencijala u visokotehnološkoj proizvodnji.

Od radnika i poštara do jedriličara i alpinista

Tipični korisnici inteligentne odjeće s aktivnom adaptivnom termičkom zaštitom, kaže, radnici su koji rade na otvorenom: cestari, monteri, poštari, željezničari, carinici, vozači, skladištari i sl., specijalne službe, primjerice, vojnici, policajci, vatrogasci, zaštitari, zatim sportaši i rekreativci koji se bave zimskim sportovima: skijaši, alpinisti, jedriličari i sl. kao i drugi ljudi koji borave na otvorenom u hladnijim uvjetima. Oni zasigurno neće štedjeti pri kupovini takve odjeće.

“U okvirima razvoja inteligentne odjeće dodatno je razvijeno i nekoliko novih mjernih instrumenata i opreme namijenjene ispitivanju termičkih karakteristika tekstilnih plošnih tvorevina, kompozita i gotove odjeće.

Na cjelokupnom razvoju radila je i stalno nas uspješno pratila tvrtka Mikrotakt, čiji je doprinos zamjetan”, kaže Rogale.

Među prvima razvijena je tzv. vruća ploča koja je namijenjena mjerenju termoizolacijskih svojstava tkanina, odnosno tekstilnih plošnih tvorevina i kompozita. Uređaj je povezan s osobnim računalom tako da se mjerenja odvijaju potpuno automatski, a po izvedenom mjerenju na tiskalu se otisne protokol mjerenja i utvrđeni rezultati. Za te je potrebe, dodaje Rogale, razvijen potreban softver.

“Prvi smo u svijetu”

“Naše intelektualne tvorevine zaštitili smo patentima, zaštićenim dizajnom i žigom, odnosno logom”, objašnjava Rogale. Patentna zaštita u Hrvatskoj već je u cijelosti gotova. Imaju priznate patente i njihove isprave za odjevni predmet s adaptivnim mikroklimatskim stanjima i univerzalnu rebrastu kontinuirano podesivu termoizolacijsku komoru.

“Važno je istaknuti da je opisan razvoj inteligentne odjeće jedinstven, da smo prvi u svijetu po svojim idejama u tom području i da, osim naših, nema drugih objavljenih radova”, kaže Rogale.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.