HRT pokreće postupak protiv Elizabete Gojan zbog prijenosa inauguracije

Elizabeta Gojan

Posebno Povjerenstvo programskog kolegija HRT-a utvrdilo je profesionalni propust u emisiji prijenosa inauguracije predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović jer projekt urednički nije bio dovoljno pripremljen, uočena je dramaturška neujednačenost i povremeno iznošenje neprovjerenih, odnosno netočnih podataka, ističe se u priopćenju koje u ponedjeljak objavio ravnatelj programa HRT-a Saša Runjić.

Najavio je pokretanje postupak prema internim procedurama za takve slučajeve, ali je odbacio tvrdnje da se radilo o politički pristranom izvješćivanju.

Temeljem značajno povećanog broja pritužbi i negativnih komentara gledatelja na emisiju „Inauguracija Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović“ posebno Povjerenstvo programskog kolegija HRT-a obavilo je temeljitu produkcijsku i programsku analizu sadržaja spomenute emisije, navodi se. “Usprkos izvanrednim rezultatima gledanosti te besprijekornoj organizaciji i realizaciji projekta koji je zahtijevao angažman značajnih novinarskih, produkcijskih i tehnoloških kapaciteta, analizom je utvrđeno da projekt urednički nije bio dovoljno pripremljen, uočena je dramaturška neujednačenost i povremeno iznošenje neprovjerenih, odnosno netočnih podataka”, kaže se u priopćenju.

“Nadalje, kolegica (Elizabeta) Gojan u ulozi voditeljice prijenosa uživo iz studija, koristeći svoj osebujan autorsko-komentatorski izričaj često je odstupala od neutralnog, stilski neobilježenog načina moderiranja kakav je standardima struke predviđen i uobičajen za ovakve emisije, a osobito kad je riječ o posebnom događaju od javnog interesa kao što je svečanost inauguracije hrvatske predsjednice. Imajući u vidu navedeno, utvrđen je profesionalni propust zbog kojeg ćemo pokrenuti postupak u skladu s internim procedurama predviđenim za takve slučajeve”, najavljeno je.

Istovremeno, HRT se ispričava “onom dijelu naših gledatelja koji su zbog ovog propusta dio emisije ‘Inauguracija Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović’ doživjeli neprikladnim”.

S druge strane, navodi se dalje u priopćenju, “odlučno odbacujemo krajnje tendenciozne objede na račun kolegice Gojan, uredništva i čelništva HRT-a, kako je u ovom slučaju bila riječ o politički pristranom i namjerno neobjektivnom izvješćivanju kako bi se naštetilo ugledu Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović”.

Programsko vodstvo HRT-a “nastavit će razvijati objektivnost i vjerodostojnost novinarskog i uredničkog pristupa. U tim nastojanjima, kritičko sagledavanje vlastitog rada, odnosno njegova detaljna analiza i dalje će biti jedan od temeljnih alata za dostizanje visokog profesionalnog standarda kojem težimo”, stoji na kraju priopćenja ravnatelja programa HRT-a Saše Runjića.

Inače, Programsko vijeće HRT-a na sjednici idući tjedan trebalo bi raspravljati o prijenosu inauguracije predsjednice Kolinde Grabar Kitarović kao i prijedlozima da se sankcionira Elizabeta Gojan, voditeljica i urednica te HTV-ove emisije zbog koje je navodno pristiglo više od 300 pritužbi gledatelja i zbog koje se protiv Elizabete Gojan na Prisavlju potpisivala peticija zbog “nanošenja štete ugledu” javne radiotelevizije.

(Hina)11 komentara

  • Radman je dobro znao komu će dati prijenos inauguracije.Bolji je bio Veljko Knežević prije rata i manje je bilo Srba na HTV nego danas.Ljudi moraju osjetiti da je HTV nacionalna TV Hrvata.

  • Ta Gojanica je odvratno iskompleksirano čudovište…
    Dovoljno je samo pogledati Damin gambit i njene neuspješne pokušaje humora, pokušaje nekih priča na svoj račun (kao), tako da čovjeku odmah dođe da promjeni program..
    Iako ponekad bude tako zanimljivih gošći.
    Ali čim vidim i čujem nju….. dosta mi je..

  • Svojim nastupom i pokušajem humora neodoljivo podsjeća na velikoga vožda. To su poznate uspješne matrice malicioznog ponašanja prema neistomišljenicima i naziva se nasiljem u medijima. O odgovornosti nema riječi jer je dobro odradila naručeni posao i druga je priča što se to na kraju nije svidjelo polovici gledateljstva. Postigla je cilj i sada slijede lavine kritika, naručenih anketa popularnosti i sl. s*anja iz šarenoga svjetonazora. Međutim, mi se trebamo otkloniti od istog takvog ponašanja prema neistomišljenicima koje dolazi iz redova vječitih političkih uhljebara iz vlastitog naroda u BiH.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.