HRS odgovorio HDZ-u oko proračuna Mostara: Mi se sramimo društva koje ste vi kreirali

GO Hrvatske republikanske stranke Mostar reagirao je na priopćenje GO HDZ-a BiH o Proračunu Grada Mostara, gdje su se oni osvrnuli na socijalna izdvajanja za rodilje i demografske mjere.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Što uistinu stoji iza naprasno probuđene i agresivno u medije plasirane socijalne osjetljivosti vladajuće stranke u Mostaru? Je li to posvećenost “najosjetljivijim temama”, kako oni žele predstaviti, ili gramzivost i pohlepa, kako smo to inače navikli od njih?

Ne bismo reagirali na njihove pamflete da nisu, valjda zbog činjenice da ih nitko ne doživljava ozbiljno, plaćenim oglasima i angažmanom svih mogućih stranačkih novinarskih pera agresivno udarili na HRS, kako kažu, “stranku u pokušaju koja bi se morala sramiti”. S toga jednostavno moramo reagirati, kako bi javnosti predstavili o čemu se uistinu radi i na što smo se referirali i u vijeću. Prije svega moramo pojasniti Članak 7. St. 2 Zakona o financiranju političkih stranaka koji vrlo jasno kaže kako proračunska izdvajanja za financiranje stranaka ne mogu prelaziti 0,2% proračuna u kalendarskoj godini. Dogovorom HDZ-a i SDA, iznos za financiranje stranaka iz proračuna grada Mostara je 520.000 KM.

Ako se uzme ukupni iznos proračuna Grada, vrlo lako se može dokazati kako je iznos za financiranje stranaka u Mostaru skoro tri puta veći od zakonski definiranog. HDZ godišnje iz proračuna dobije skoro 1 milijun KM, a SDA 1,5 milijuna KM, te da se s pravom postavlja pitanje zar im to nije dosta?

Dogovorom gradskih organizacija ove dvije stranke, svaka će do Općih izbora inkasirati po 200.000 KM iz gradskog proračuna. Osigurana sredstva za kampanju mostarskih gradskih organizacija HDZ-a i SDA.

Svakome je bilo vidljivo tko je pratio prijenos sjednice g. v. Mostara, da je HRS amandman o jednokratnim naknadama formulirao na zakonski definiran način. Navode da su za novorođenu djecu, pomoć roditeljima njegovateljima predložili da se prenamijene sredstva koja idu političkim strankama.

Iznos od 520.000 KM bi bio sasvim dovoljan za to, što je i sam HDZ priznao u svom jučer poslanom pamfletu, kada su rekli da je i “po njihovim analizama iznos oko pola milijuna KM dovoljan za jednokratne naknade”. Usput rečeno, te analize i prijedloge koje spominju, nitko u vijeću nije vidio, jer ih nisu prezentirali, niti uputili u proceduru. Kad već pozivaju na gledanje snimke sjednice vijeća, neka iz iste izrežu trenutak u kojem se govori o svim stavkama i iznosima koje su u jučer iznijeli u priopćenju i neka pokažu javnost dokument koji tada (ni)su predali. Podsjećamo stožernu, najjaču, najbolju i sve naj stranku kako ne samo zadnjih 7 godina neprekidnog mandata, nego i više, ta stranka upravlja u potpunosti pravosuđem i ekonomijom u državi, po vertikali na svim razinama. Što ste do sada čekali sa implementacijom svih onih stavki s kojima ste izišli jučer u javnost? Što sada čekate? Imate čak i svog predsjednika Federacije.

Kao stranka u pokušaju, vijećnicima u pokušaju iz vladajuće stranke, moramo se osvrnuti na poziv da se “sramimo”. Naravno da se sramimo. Sramimo se što živimo u društvu korupcije, nepotizma i parazitarenja na životima i radu poreznih obveznika.

Sramimo se društva u kojem je jedino i isključivo mjerilo stranačka iskaznica, društvo u kojem “dragi Tata” diktira i odobrava sve, društvo u kojem vladajuće strukture zloupotrebljavaju položaj svoga naroda i položaj pripadnika svoga naroda za zadovoljavanje osobnih interesa, pohlepe i nezasitnosti.

Sramimo se društva kojeg ste vi kreirali i želite svim silama održati, jer samo u ovom i ovakvom društvu možete živjeti na način na koji živite. Sve na tuđi račun. Ponosimo se što smo za vas “stranka u pokušaju”, jer to znači da smo svjetlosnim godinama udaljeni od načina političkog djelovanja kakvog vi prakticirate. Možete kako hoćete, nećete dokle hoćete. Mi smo svoje, a vi svoje, znanje zakonskih procedura i poznavanja djelovanja lokalne samouprave pokazali na prvim zasjedanjima ovog saziva gradskog vijeća. Pozivamo vas da, kad ste već “zaboravili” izići sa ovom inicijativom koju ste jučer prezentirali, da istu ponudite što je moguće prije, ili kroz rebalans, ili bilo kako drugačije, imat ćete naše ruke za to.

Uz to, pozivamo vas da naučite koju drugu stranu riječ osim “populizma” koju ćete koristiti kao protuargumentaciju za svaku sugestiju i kritiku. Imate te svoje političke akademije, imate svoga Rektora i Sveučilište, šarajte malo, navodi se u priopćenju kojeg potpisuje Silvio Bubalo, vijećnik u Gradskom vijeću i predsjednik GO HRS-a Mostar.

GO HDZ BiH Mostar: Predložili smo naknade za rodilje i demografske mjere, čekamo rebalans

(www.jabuka.tv)

9 komentara

 • Nećuveno i neviđeno! Stranćarenje je plod tijela, a ne duha, kojega je plod ljubav i zajedništvo žitelja kao cimbal što jeći.

 • Tko ovo Bubalu piše priopćenja? Ovo nije njegov nivo. Evo sto si poznat po tome sto napadaš na 2 noge sve sto slici na žensko, ufurat ćeš se i da si političar… parazitu poznati.

  • USA
   Idiote HDZ ovski……šta ima veze tko mu piše,ako je istinito i točno to što je napisano?
   Ili ti misliš da su samo ljudi u HDZ-u pismeni?

 • Ne znam tko mu je pisao priopcenje, ali je ubio, svaka cast. Sve argumentirano, i sve tocno. Prosjecni HDZ uhljeb ovo realno ne zna ni procitati i razumjeti u potpunosti, kamoli provesti u djelo.

 • Lako je piskarati. Kadrovi hrs su odavno na državnim jaslamA, pa samo priopćavaju, kako bi trebalo, ovako, onako…
  a znali ste izdati u Mostaru, jer ste bili plaćeni, od stranih ambasada i probosnjackih stranaka, da samo naudite na GP JUG.

  • za 20:55
   hehehe, iz aviona se vidi da si trol/bot/ mladeži hdz-a.
   Pusti jadan nisi bio. Istina je da ti stranka uzima lopatom novac. Istina je da ti je stranka loše prošla na izborima. Svojom krivicom. Na slijedećim će još gore. A hoće li imati čime trgovati(…čitaj Sebija….) vidjet će se.
   Sve što je napisano, istina je. Gledajte vi sebe. Uostalom kao i do sada. Anarod će vam znati odgovoriti.
   BUDITE SIGURNI!

 • Hoćete li cifru koliko ste dobili? I vi i I. Cvitanovic i HSP?
  Hoćete li instrukcije koje ste dobivali od ambasada, koji su ruslili sve, s vama, samo da ne bude Hrvat gradonačelnik? Pozdravite mentora Safu Orucevica i njegove portale na kojima vaše vijesti izlaze….

 • Sjede sa njima u HNS u, glasuju za njihovog kandidata u GV mostar, a glume opoziciju. Nista drugo nisu nego HDZ pudlice

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.