GO HDZ BiH Mostar: Predložili smo naknade za rodilje i demografske mjere, čekamo rebalans

Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar reagirao je na prozivke oko neusvajanja naknada za rodilje i demografskih mjera u Gradu Mostaru, kroz Proračun koji je nedavno usvojen.

Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti.

Iako se radi o najosjetljivijim temama pojedinci ne biraju sredstva kako bi dobili nekoliko likeove na društvenim mrežama, pa šire neistine i dezinformacije bez trunke obzira i odgovornosti prema onima koji nažalost čitaju njihove objave i vjeruju im.

Unatoč činjenici da postoji uživo prijenos sjednica Gradskog vijeća ima onih koji više vjeruju što netko drugi kaže nego što svojim ušima čuju ili su mogli čuti, a potom si daju za pravo prozivati, vrijeđati i pozivati na nekakve akcije s ciljem postizanja nečega što je u ovom trenutku i na taj način neizvedivo.

Kako bi objektivnu, ali i subjektivnu javnost točno informirali podsjećamo na sljedeće:

Na 3. sjednici Gradskog vijeća u ime Kluba HDZ BiH Stanko Ćosić u raspravi o nacrtu proračuna traži konkretniju i ozbiljniju demografsku politiku, te predlaže uvođenje naknade za novorođenu djecu.

Na 4. sjednici Gradskog vijeća u ime Kluba HDZ BiH Stanko Ćosić dostavlja prijedlog mjera za jednokratnu naknadu za sve novorođene u Gradu Mostaru, sa statističkim podatcima o broju rođenih (iz prethodnih godina) i financijskom analizom za 2021.

Prijedlog mjera:

 1. Prvo dijete – 300 KM
 2. Drugo dijete – 500 KM
 3. Treće dijete – 1.000 KM
 4. Četvrto dijete – 2.000 KM
 5. Peto dijete – 4.000 KM
 6. Šesto dijete – 6.000 KM
 7. Sedmo i svako sljedeće – 12.000 KM

Ukupno prema prosjeku rođene djece u zadnje 3 godine u proračunu je nužno osigurati 575.400,00 KM za jednokratne naknade za svu novorođenu djecu.

Prijedlog je dostavljen Odjelu za društvene djelatnosti na analizu i suglasnost, kako bi prijedlog bio spreman za uvrštavanja u rebalans proračuna.

Osim ovog prijedloga u proceduru su upućene inicijative za:

 • subvencije za boravak u vrtiću (drugo i svako sljedeće dijete)
 • besplatni udžbenici (u ovoj godini za prve razrede) – VEĆ U PRORAČUNU
 • subvencioniranje prijevoza za srednjoškolce i studente
 • povećanje broja studentskih stipendija
 • podrška pri kupovini prve nekretnine i mnoge druge.

Jednokratna novčana pomoć roditeljima njegovateljima djece s teškim invaliditetom koji zahtijevaju 24h skrb kako je predloženo (od opozicije op.a.) je sve drugo samo nije pomoć. Ovo pitanje je potrebno sustavno riješiti kroz program pomoći koji neće uključivati samo jednokratnu novčanu naknadu nego i trajnu podršku roditeljima djece s teškim invaliditetom.

Informacija koju su pojedinci propustili spomenuti:

U parlamentarnoj proceduri je izmjena i dopuna Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštita obitelji s djecom u kojem se tek treba regulirati status roditelja njegovatelja, kao i njihova prava. Za sad nažalost taj status nije reguliran i ne bi bilo moguće isplatiti niti jednu konvertibilnu marku pomoći kada bi i postojala proračunska stavka.

Predloženi amandman je neodgovoran, bezobziran i populistički, predstavlja poigravanje s roditeljima djece s teškim invaliditetom, i zbog toga vas treba biti sramota.

Tražili smo podatke o potencijalnim korisnicima ovog programa i nakon utvrđivanja činjenica tražit ćemo u skladu s nadležnostima jedinica lokalne samouprave, izradu programa podrške za roditelje djece s teškim invaliditetom i uvrštavanje iznosa novčanih sredstava kroz rebalans proračuna na način da to bude prava pomoć a ne jeftini populizam jer iznos od 20.000 KM jednokratno na desetine roditelja ne znači ništa. Sram vas bilo, poručuju iz mostarskog HDZ-a.

Iako već postoji utvrđena stavka u proračunu za podršku mladima za osnivanje start up poduzeća, tražili su povećanje iznosa bez ikakvog prijedloga metodologije i načina dodjele tih sredstava. Inicijalni iznos rezerviran u proračunu će biti uvećan kroz rebalans proračuna nakon prvog ciklusa dodjele sredstava i praćenja učinaka programa.

Pozivamo sve žitelje Grada Mostara da sve svoje prijedloge, primjedbe, pitanja, inicijative, … dostave Klubu vijećnika HDZ BiH putem društvenih mreža Gradskog odbora HDZ BiH Mostar i budite sigurni kako će vaša inicijativa biti razmatrana u tijelima Gradskog vijeća, da ćete dobiti kvalitetan odgovor i rješenje a ne jeftini populizam političkih stranaka u pokušaju, priopćeno je iz ove stranke.

(www.jabuka.tv)6 komentara

 • Nećuveno! Neviđeno!?!

  Gospodo, prebacite si prijedlog rebalansa na online!
  Ljubav se ne hvasta. Sve vjeruje i svemu se nada.

 • Ovako…jebo demagogiju.
  Kada i kojega datuma će se ovaj zakin usvojiti,svi pričate a nikako da usvojite i kažete evo novac.To je to.
  1 sjednica,2 sjednica,3,4,5 itd a nigdje nista ljudi moji.
  Znači jedino se može odrediti točan datum i to završiti i onda se napiše.The Ende.
  Treba vam 10 godina da glupost usvojite koja ima u svakoj županiji.

 • HDZ-ovci pa vi ste od 45 na vlasti a posebno pod imenom HDZ od 90-tih godina zašto vam je trebalo 30 godina za vaš šuplji prijedlog koji kao ništa do sada za Hrvatski narod niste ostvarili.

 • Vi samo predlaže te.
  Drugovi….to se usvoji za 10 minuta.
  Već 25 godina prodajete maglu.
  Skupština…PRIJEDLOG.??
  Daj na glasanje..USVOJENO JEDNOGLASNO.
  I eto ga.
  Hahahahahahah smjesni ste,provaljuje vas narod.Samo polako.

 • Zašto Crkva ne bi uvela neki vid demografskih mjera? Ne davati uopće novac onima koji imaju troje ili manje djece, ali obilato pomoći onima koji imaju četvero i više. Ili, recimo, zašto Crkva ne pomogne riješiti stambeno pitanje mladim obiteljima (subvencija kupovine zemljišta i materijala, beskamatni krediti). Na taj način bi se pomoglo opstanku Hrvata u BiH, jer, budimo realni, teško mlada obitelj s prosječnom plaćom može rješiti stambeno pitanje.
  Crkva u Hrvata se mora pokrenuti i probuditi, sve ostalo (prijedlozi političkih stranaka) je jako tanko.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.