HRS: Jedini smo izradili prijedlog ustavnih promjena, dok drugi nemaju viziju – Jabuka.tv

HRS: Jedini smo izradili prijedlog ustavnih promjena, dok drugi nemaju viziju

Hrvatska republikanska stranka (HRS) u priopćenju podsjeća kako je još 2014. godine okupila tim pravnih i ekonomskih stručnjaka koji su uradili njihov prijedlog ustavnih reformi BiH, jedini takav konkretan od svih stranaka, koji je oslonjen na temelje Washingtonskog sporazuma.

Navode kako je dokument je preveden na više stranih jezika i od strane brojnih uglednika ocijenjen kao najbolji, jer rješava sve esencijalne probleme koji koče razvoj ove zemlje.

Kad pojedini “Visoki” eksponenti međunarodne zajednice, stavljajući se otvoreno na stranu bošnjačke politike, u medijima izjavljuju kako “Hrvati ne znaju artikulirati kakvu BiH žele, niti imaju viziju”, neka jasno kažu tko to od Hrvata nema vizije, jer ako je nema HDZ BiH, ne znači da je nemaju Hrvati, ističu iz ove stranke.

Podsjećamo, po HRS-ovom prijedlogu, Federaciju trebaju činiti dvije županije/kantona. Jedan bi obuhvatio sve općine Posavske, Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske županije te pojedine općine Srednjobosanske, Hercegovačko-neretvanske i Zeničko-dobojske županije. Drugi bi obuhvatio općine Bosansko-podrinjske, Tuzlanske i Unsko-sanske županije te pojedine općine Hercegovačko-neretvanske i Zeničko-dobojske županije te Središnje Bosne.

Višenacionalne sredine, poput Mostara, Travnika i Uskoplja-Gornjeg Vakufa bi se organizirale na osnovu Zakona o distriktima. Problem nesrpskog naroda u RS-u bi se riješio putem reformi Vijeća naroda RS-a (u procesu donošenja odluka bili bi izjednačeni s Domom naroda Parlamenta Federacije), izmjenama Zakona o Vladi RS-a, Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o područjima gradova i općina, stoji u tom prijedlogu.

Našim prijedlogom došlo bi do reduciranja birokratskog aparata za preko 60% na svim razinama, što sa sobom nosi uštede koje, po našim procjenama, na godišnjoj razini iznose više od pola milijarde KM. Redefinirale bi se nadležnosti između Federacije i županija te bi se redefiniranjem tzv. Organskih zakona (Zakon o raspodjeli prihoda, Zakon o razvojnom fondu, Zakon o područjima općina i gradova, itd.) došlo, ne samo do dodatnih proračunskih ušteda, nego bi se u skladu s cijelim nizom EU direktiva dao dodatan gospodarski impuls razvoju lokalne samouprave, istaknuli su iz HRS-a.

Navode kako ovaj prijedlog rješava i problem implementacije presude “Sejdić-Finci”, kao i drugih presuda koje nisu implementirane, jer bi prava naroda i osoba koje se ne izjašnjavaju kao pripadnik jednog od bilo koja tri konstitutivna naroda (tzv. “ostali”) bila zaštićena, s odgovarajućim pravno zajamčenim mehanizmima, ne samo na razini države, nego i na razini Federacije, županija, distrikta Federacije kao i određenog broja općina u kojima jedan konstitutivni narod ima više od 10 % stanovništva.

Dogovaranjem zakona o distriktima, riješio bi se problem mostarskog Statuta, poštujući Odluku Ustavnog suda BiH vezano za održavanje izbora u Gradu Mostaru.

Ono što je najbitnije je da naš prijedlog ujedno rješava hrvatsko pitanje (biranje legitimnih predstavnika vlasti) te bi odgovarao načelima koja su prihvaćena Washingtonskim sporazumima i usvojena u Ustavotvornoj skupštini Federacije BiH od strane legitimno izabranih zastupnika (dakle u skladu s demokratskim standardima te u skladu s konvencijama i Direktivama Europske Komisije), naglašavaju Republikanci.

Napominju kako je njihov prijedlog javno dostupan i preveden na više stranih jezika, te kako se o njemu raspravljalo i na sastancima Europske komisije, Parlamenta EU, a došao je i do Republikanske stranke SAD-a i nekih od najbližih suradnika predsjednika Trumpa za pitanja J.I.E.

Ocijenjen je kao izrazito dobar, jer uvažava prirodu BiH kao države tri konstitutivna naroda i ostalih.  U najmanju ruku, može biti polazna osnova za razgovore i bolji je od svih drugih prijedloga koji ne postoje, pozivaju iz HRS-a.

Ponavljamo, dakle, nije istina da Hrvati ne znaju artikulirati svoju politiku. Ima nas kojima prioriteti nisu seoski derneci i utrke u brzini konzumiranja janjetine, zaključuju iz ove stranke u svom javnom priopćenju.

Napomenuli su također kako je tekst dokumenta odavno javno dostupan, podložan je svakoj vrsti kritike i može se preuzeti na sljedećoj poveznici.

(www.jabuka.tv)


12 komentara

 • Raviću jesu ti ovo sastavljali hadezovci iz zavoda hercegovačko neretvanska županije????
  Smradovi mali potkupljeni od velikih hadezovskih njuški!

  GLASAT ĆE NAROD ZA BALIJE SAMO DA VAM SE USERE U ĆEIF!

 • Ja isto imam nacrtanu kartu i to puno bolje za hrvate, samo mi treba podrska u Parlamentu i Domu naroda. Pa ovo je presmjesno. Svi znamo da bosnjacki politicari ne zele niti da cuju o ovako mecemu. Oni zele unitarnu, gradansko to jes bosnjacku BiH- nu…

 • Raviću, nema šanse niko protiv ovog mlina. Vidiš da nemaju ni oporbe sve melju, bolje se zabavit kartom izbora, kako ih promotrit da ne pokradu, al prije izbora u kutiji je ono što su masoni predvidjeli, vidiš da smradovi nemaju ni oporbu….

 • Umjesto da idemo putem Republike Irske i pomalo Ruske Federacije, mi idemo putem Konga i Zambije, hvala ti Dragane

 • Kradeze vec 25god lupeta i glupeta narod o trecem etintetu a gdje smo to danas i gdje ce mo bit za jos 25 god ako se budu oni pitali?!

 • Aktivni ste pred izbore da bi dobili koji glas, kao i ostale naše stranke.
  Mažete narodu oči da bi vi sebe raspodijelili kako vam odgovara. Vrijeme je na vašoj strani, narod već dugo nema vremena. Narod preživljava i bježi.
  Nakon izbora ništa značajno i bitno niste napravili za naš narod, kao i HDZ.
  Ovi što jedu janjetinu i vi što ih prozivate ste isti, jer politička borba se vodi u Sarajevu. Vi se častite i prepucavate po Hercegovini.
  Ko je išta pametno predložio, pa da se i usvojilo, za Hrvate u federaciji!? Za Republiku Srpsku da i ne govorim, tu ne smijete ni pomislit napraviti nešto za Hrvate.
  Kako god ovi HDZovci jedino hodaju po dernecima i misama, tako vi i ostale stranke ih kao nešto prozivate po portalima i sva se politika svela na to.
  Vrtite se po Hercegovini kao da predstavljate mjesne zajednice. Svi, HDZ, vi i ostale stranke i političari.
  Raspisah se ja bezveze kao da vama sve to nije jasno. Uživate vi, mi najebasmo ali dugo traje brate.

 • Po običaju. Raguž i Ravić bace po dvije tri baljezarije pred izbore. Dok je Ravić bio sam barem je čistio Borak. Jadni ti smo na što spade oporba. Čovjek, i da neće glasat za one zločince iz HDZ-a nema izbora.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.