HRK Široki – beskućnik u svome gradu

Ivana Soldo
Hrvatski rukometni klub Široki trenutno se nalazi u krizi, ali ne rezultatskoj nego onoj financijskoj. Najveći problem su uvjeti treniranja. Za rukomet u Gradskoj sportskoj dvorani Pecara nema dovoljno mjesta.

Rukometni fanatik Mihovil Bilać dugogodišnji je trener Širokobriježana koji najbolje može svjedočiti o situaciji u klubu.

Imamo dosta djece, ali problem su nam termini. Dva termina u gradskoj dvorani sigurno nisu dovoljna za ozbiljniji rad s prvom ekipom, tvrdi Bilać dodajući kako okosnicu ekipe čine uglavnom još uvijek učenici.

Dok neki idu spavati, oni treniraju do ponoći

Samo dva treninga tjedno i to u kasnim večernjim satima, za skupinu srednjoškolaca i tek ponekog studenta, nisu pravo rješenje. Srijedom od 21.30 i petkom od 22.30 na Pecari “svojih pet minuta” ugrabe ovi dečki jer za njih više prostora nema.

To je najveći problem s kojim se susrećemo. Mi da imamo više treninga imali bismo i bolje rezultate i lakše bismo se uspijevali uigrati. Sve bi bilo bolje…, ističe kapetan HRK Široki Mate Marušić.

Kapetan HRK Široki Mate Marušić

No, nije sve tako crno. Momčadski duh ono je što drži ovu ekipu na okupu. Zajedno treniraju tri godine tako da njihovi dobri rezultati u Prvoj ligi Rukometnog saveza Herceg-Bosne, unatoč svim poteškoćama, ne čude.

Mislim da je to ključ uspjeha. Stalno smo zajedno i svi smo u dobrim odnosima, smatra Marušić.

Dobar plasman na polusezoni

Rukometaši Širokog trenutno su drugi na ljestvici. Ispred njih nalazi se Zrinjski, jedina neporažena momčad u prvom dijelu sezone. U nastavku žele zadržati svoju poziciju u vrhu, a osvajanje prvog mjesta bila bi kruna njihova truda.

Nadam se da bi osvajanje titule mogao biti poticaj “gradskim ocima” da učine nešto da ovaj klub napravi iskorak u budućnosti, navodi Bilać.

Svojim sjajnim partijama Širokobriježane predvodi kapetan Marušić, nerijetko dvoznamenkasti i redovito najefikasniji igrač ekipe.

Igrom sam zadovoljan. U svakoj utakmici dajem svoj maksimum i to se vidi po rezultatima. Mislim da pridonosim momčadi svojim iskustvom, ipak najduže treniram, ističe ovaj 22-godišnjak.

Trener Bilać u šali tvrdi kako su se već i navikli na ovakav položaj tako da se bore s onim što imaju.

Radimo i treniramo i imamo poprilično dobre rezultate, ali bude i dosta oscilacija. Neadekvatni uvjeti sigurno su jedan od razloga, a i neki su momci “prekucali” ligu u kojoj se natječemo. Trebaju napredovati, a trenutno se to ne može ostvariti. Nama je to financijski nemoguće.

Nova dvorana kao rješenje problema

Termine im sada za prvu momčad na Pecari plaća grad, dok treninge s mlađim uzrastima obavljaju u privatnoj dvorani koja ne zadovoljava sve uvjete.

Izlaz iz ove krize Mihovil Bilać vidi u još jednoj dvorani u Širokom Brijegu. Svjestan je da primat na Pecari drži košarkaški klub i on to ne osporava, ali vrijeme je da i drugi klubovi dobiju svoj prostor.

Trener HRK Široki Mihovil Bilać

Jedna manja dvorana sigurno bi zadovoljila kapacitete za svaki sport. Nadam se da bi to u nekoj skorijoj budućnosti moglo biti rješenje, smatra trener Širokobriježana.

Talenti su blagoslov. Treba ih znati cijeniti, a ne pustiti da propadaju. Pored košarkaškog i nogometnog kluba u maloj sredini kao što je Široki Brijeg jasno je da se teško izboriti drugim klubovima, ali upravo iz tog razloga Grad treba reagirati jer ne nosi bez razloga epitet sportskog ponosa Hercegovine.

(www.jabuka.tv)

Autor

Ivana Soldo

Ivana Soldo

Dvije najveće ljubavi, sport i novinarstvo, uspješno spojila dolaskom na portal Jabuka.tv. Odgojena na sportskim terenima, iste pohodi i danas, samo uz laptop. Voli zalutati i u druge rubrike, ako je priča baš baš dobra.


19 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.