Hrana u BiH pojeftinila za 10 posto

Za razliku od prethodnih mjeseci, kada su cijene osnovnih životnih namirnica i drugih artikala u većini trgovina neprestano rasle, tijekom lipnja i srpnja osnovne životne namirnice pojeftinile su za 10 posto, pokazuju podaci Federalnog ministarstva trgovine.

Mensud Lakota, direktor potrošačke zadruge „Euro BiH”, izjavio je za Dnevni avaz, da su lipanj i srpanj, inače, najjeftiniji mjeseci. Dodao je da i u sljedećem razdoblju ima prostora za stabilizaciju cijena.

”Šećer, ulje i brašno mogu se kupiti i za pola marke jeftinije. Ovo je lijepa vijest, imajući u vidu da je prošle godine bio evidentiran konstantni rast cijena robe široke potrošnje. Također, imamo niže cijene sezonskog voća i povrća, jer je sada vrijeme ubiranja tih plodova. Ovakve cijene zadržat će se do jeseni, kada se može očekivati novo poskupljenje”, kaže Lakota.

Prema njegovim riječima, potrošače su obradovale i znatno niže cijene brašna posljednjih dana. No, dodao je da cijene kruha ostaju iste, jer će rijetko koji pekar pratiti taj trend.

”Za razliku od ranijih 25 maraka, za 25 kilograma brašna ćemo plaćati po 15 KM. Međutim, kruh sigurno, neće pojeftiniti, kako to građani očekuju. Pekari su do sada poslovali s gubitkom, tako da će cijena peciva ostati ista”, pojasnio je Lakota.

Dodao je i da se niže cijene brašna neće još dugo zadržati.

”Sve ovo kalkulira, silazna putanja je kratkog daha. Za mjesec će ponovo doći do poskupljenja brašna, s obzirom na to da je skoro rasprodano 80 posto količine pšenice koja je namijenjena za našu zemlju. Veoma brzo cijene brašna vratit će se na staro”, dodao je Lakota. (Fena)

(www.jabuka.tv)4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.