HP Mostar izdala nove marke uz Svjetski dan pošte

Hrvatska pošta Mostar uz Svjetski dan pošte, koji se slavi svake godine 9. listopada, na godišnjicu osnivanja Svjetske poštanske unije (1874.), tradicionalno izdaje redovitu poštansku marku s motivom etnološkoga blaga. Osim ovoga izdanja tiskana je i prigodna poštanska marka kojom se obilježava 25 godina humanitarne organizacije Mary’s Meals – Marijini obroci.

Na poštanskoj marki “Etnološko blago 2017. – Livanjski vez srebrnom žicom” prikazan je detalj rukohvata štapa koji se nalazi u stalnom postavu Etnološke zbirke Franjevačkoga muzeja i galerije Gorica Livno u Livnu. Prvi podatak o livanjskim obrtnicima pojavljuje se sredinom 15. stoljeća, a posebno mjesto među obrtima zauzima poznati vez žicom kojega čini posebna vrsta intarzije (umetanje) plemenite kovine u drvo. Autor marke, koja se u poštanskom prometu nalazi od 9. listopada 2017. je Ivica Madžar.

Izdanjem marke “25 godina Međunarodne humanitarne organizacije Mary’s Meals” obilježava se značajna obljetnica organizacije koja je, prema riječima njezinih utemeljitelja, plod Međugorja. Obitelj MacFarlane – Barrow 1992. željela je pomoći ljudima u ratom zahvaćenoj BiH. Ono što je planirano kao jednokratna pošiljka humanitarne pomoći razvilo se u brzorastuću međunarodnu dobrotvornu organizaciju.

Od prehranjivanja samo 200 djece u Malaviju 2002. godine, Mary’s Meals danas dopire do više od milijun djece na četiri kontinenta. Autor marke, koja se u poštanskom prometu nalazi od 9. listopada je 2017. je David Swift.

Ova izdanja, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, mogu se kupiti jednostavno i online putem web shopa.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.