Horvatinčić oslobođen, evo što je rekao nakon izlaska iz sudnice

Zagrebački poduzetnik Tomislav Horvatinčić nepravomoćno je oslobođen krivnje za smrt talijanskih supružnika Francisca i Marinelle Salpietro u ponovljenom suđenju na Općinskom sudu u Šibeniku

Horvatinčića se teretilo da je u kolovozu 2011. godine kod Primoštena gliserom naletio na jedrilicu i u teškoj pomorskoj nesreći skrivio smrt talijanskog bračnog para, javlja N1.

‘Imajući u vidu iskaz Horvatinčića, svjedoka i vještačenja, kako pomorskih, tako i medicinskih vještaka – nije na siguran i nedvojben način utvrđeno da je Horvatinčić napravio ono što mu se stavlja na teret i oslobođen je’, kazala je sutkinja Maja Šupe.

Navela je kako optužba nije dokazala da je djelo počinjeno iz neizravne namjere, kako je tvrdilo tužiteljstvo, niti je djelo počinjeno iz nehaja.

Sud je povjerovao Horvatinčiću za tzv. sinkopu, odnosno stanje bez svijesti, jer su to potvrdili i svjedoci i vještaci.

Nakon presude Horvatinčić je kazao kako zbog svega već sedam godina trpi psihičke posljedice, ali je izrazio i žaljenje i sućut obitelji stradalih.

‘Bez obzira na ishod, odvjetnici i ja osobno pokušat ćemo dovesti obitelj za stol i ako je to uopće moguće, pokušati ublažiti ovu tragediju’, kazao je Horvatinčić.

Prije dvije godine isti sud zagrebačkog poduzetnika proglasio je krivim i osudio ga na 20 mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine.

U toj presudi, na koju su se žalile i optužba i obrana, istaknuto je da je Horvatinčić lakomisleno upravljao gliserom brzinom od 26,3 čvora i presjekao put jedrilici na koju je naletio, slomio je, gliserom prešao preko nje pa je talijanski par bačen u more te su oboje zbog ozljeda i preminuli.

Zbog bitne povrede odredaba zakonskog postupka drugostupanjski je sud ukinuo tu presudu i vratio predmet u Šibenik.

Sin stradalih Federico Salpietro HRT-u je poslao pismo u kojem između ostalog tvrdi da Horvatinčić, unatoč svojim izjavama da je njemu i njegovoj sestri spreman ponuditi financijsku naknadu, nikad nije konkretno ponudio nikakav novčani iznos, zbog čega ga je nazvao lažljivcem u kojeg se ne može pouzdati. Kaže i da postoji službeni dokument koji dokazuje da je Horvatinčić od njih tražio gotovo 240 tisuća eura.

‘Što se suđenja tiče, ta Horvatinčićeva nepouzdanost koju je pokazao i dok je govorio o dokazivim činjenicama trebala bi svima biti dovoljna da zaključe da je pogrešku napravio on, da je on ubio naše roditelje, a nama nepovratno upropastio život i da to ne želi priznati pa samo laže u pokušaju da spasi sebe.

Nadam se da će pravda biti zadovoljena i da će taj smiješni izgovor o “sinkopi” napokon biti prihvaćen kao ono što zapravo jest: nikada dokazana činjenica iz usta nepouzdanog čovjeka. Horvatinčić se mora ponijeti ljudski i prihvatiti odgovornost za strašnu pogrešku koju je skrivio’, kaže se među ostalim u pismu Federica Salpietra.

(www.jabuka.tv) 


2 komentara

  • Nema vise cudjenja od hrvatskog pravosudja ali zasto ovo govno od covika sidi u lozi kad igra hrvatska, zasto je u prvom redu kad hdz pobjedi nadmocno. Zasto ga jednostavno ne ignorirate. E zato sto plati sve to, postade hdz isti ko i partija sam uz blagoslov crkve. Dozivit cemo sudbinu sdp-a sa ovakvim ko on i mamic i kutle i sanader

  • Srami se hrvatsko krivosudje,srami se droljetino imenom i prezimenom maja kuja supe,nekima je dozvoljeno i ubijati po cetvrti put i nikome nista sramota od drzave,sanader,vidosevic,kalmeta,bandic,mamic,kutle,todoric,horvatincic,hanzekovic,cacic i ostali mozete mirni biti sto se tice sudova ovozemaljskih u apsurdistanu ali vas ceka kazna gorit ce te u paklu majku vam jebem svima nabrojanim a posebno kurvetini ostarjeloj “sutkinji” maji supe!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.