Hoće li se nastaviti rušiti demografski rekordi?

Informacija prema kojoj je u jednoj kalendarskoj godini u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar obavljeno čak 1855 poroda.

Time je oboren rekord zbog kojeg je došao potrebni optimizam u demografske prilike, barem u jednom dijelu države, pokazujući kako, unatoč izazovnim ekonomskim prilikama, sve veći broj obitelji odlučuje donijeti na svijet novi život, piše Večernji.

Izvrsni pokazatelji svakako se jednim dijelom mogu zahvaliti i činjenici da je upravo regija Hercegovine prostor na kojemu se provode neke od najizdašnijih populacijskih politika u cilju poboljšanja demografskog stanja.

Nove mjere

A upravo je u godini koja je iza nas doneseno i nekoliko novih mjera u dvjema hercegovačkim županijama, zbog čega je procjena kako bi se “baby boom” mogao nastaviti i u godinama koje slijede.

Javnost i mediji u Bosni i Hercegovini izrazito su pozitivno reagirali na potez koji je donijela ​Zapadnohercegovačka županija, a odnosi se na Zakon o zaštiti obitelji s djecom prema kojemu je uvedena potpora u iznosu od 500 KM mjesečno za treće i svako sljedeće dijete u obitelji do dobi od 7 godina.

Time je, ističu predlagatelji mjere, višečlanim obiteljima omogućeno lakše nošenje s troškovima izdržavanja obitelji, a roditeljima koji žele imati više od dvoje djece donošenje odluke o povećanju obitelji, zbog čega se očekuje povećanje fertiliteta i nataliteta u ​Zapadnohercegovačkoj županiji.

Treba podsjetiti i kako je ova županija među prvima osigurala besplatne udžbenike za osnovnoškolce, kao i besplatan prijevoz svim učenicima osnovnih i srednjih škola.

Također, rodiljske naknade za nezaposlene majke podignute su na 350 konvertibilnih maraka mjesečno, a rok primanja produljen je na godinu dana. U susjednoj Hercegovačko-neretvanskoj županiji također su u 2022. godini dodatno unaprijedili sustav socijalne zaštite višečlanih obitelji s osnovnom namjerom poboljšanja ukupne demografske slike.

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je na temelju odredbi Zakona o materijalnoj potpori obiteljima s djecom donijela više odluka kojima se utvrđuje mjesečna novčana pomoć rodiljama.

Među ostalima, tu je odluka o novčanoj pomoći nezaposlenoj rodilji u mjesečnom iznosu od 400 KM, odluka o utvrđivanju postotka naknade umjesto plaće majci u radnom odnosu za vrijeme dok je odsutna s posla radi trudnoće, porođaja i njege djeteta u iznosu od 40% od prosječne plaće koju je majka ostvarila u razdoblju od šest mjeseci prije početka korištenja rodiljskog dopusta.

Istodobno, donesena je i odluka o utvrđivanju prava na naknadu plaće i visini naknade majci u radnom odnosu kod korisnika proračuna HNŽ-a za vrijeme rodiljskog dopusta, koja se isplaćuje iz proračuna HNŽ-a u 100-postotnom iznosu plaće koju je ostvarila u mjesecu prije stupanja na rodiljski dopust te odluka o utvrđivanju visine jednokratne pomoći za opremu novorođenog djeteta u iznosu od 400 KM.

Inače mjesečna potpora za rodilje u ovoj županiji, po novom zakonu, umjesto šest mjeseci, traje 12 mjeseci. Ovim mjerama svakako treba dodati i one koje provode općine i gradovi, i to kroz jednokratne iznose potpore, ali i Federacija, koja je u 2022. dobila Zakon o materijalnoj potpori obiteljima s djecom, kojim je određeno da će naknade za rodilje iznositi 298 KM, a dječji dodatak 103 KM.

Ekonomski standard

Međutim, dugoročno gledano, jednako su važne, a možda i važnije, mjere koje u svojoj srži imaju podizanje ekonomskog standarda otvaranjem većeg broja radnih mjesta, kao i olakšavanjem pokretanja biznisa i poslovanja općenito.

To je zapravo i jamac da će nove obitelji ostati u Bosni i Hercegovini, privređivati, podizati svoj, ali i životni standard društva u cjelini.

Unatoč izazovnim ekonomskim prilikama, sve veći broj obitelji odlučuje se donijeti na svijet novi život, a izvrsni pokazatelji u regiji Hercegovine bilježe se i ove godine.

(www.jabuka.tv)

12 komentara

 • Hvala svima koji pomazu mlade obitelji i poticajima ih motiviraju za djete vise.Da se djeca radjaju zbog potpora i boljih finacijskih uvjeta onda ne bi u bigatijim zemljama bilo sve manje djece i sve vise kucnih ljubimaca.Razlog pozitivnom trendu mozete zahvaliti Crkvi i duhovnicima koji ukazuju na krscanski vrijednosti i koliko je vazno za duhovni i svaki drugi boljitak ako se radjaju novi narastaji.

  • Tako je, produhovljenost i osjećaj za obitelj i domovinu trebaju biti glavna vodilja za viši natalitet, a ne porodiljne naknade, ali je i to svakako pohvalno i dobro dođe.
   Što se tiče materijalnih stvari, ono što je potrebno je stambeno pitanje i tu treba pomoći mladima, jer od plaće se to teško može rješiti!

 • Ovo povećanje broja rođenih nema ama baš nikakve veze s povećanjem porodiljnih naknada, nego s tim što na red za rađanje dolazi medijalno brojno godište majki! Ovo je nešto što je sasvim normalno i očekivano!
  Poruka za lokalne vlasti:
  Ako želite istinski popraviti demografsku sliku, stavite u funkciju gradska/općinska zemljišta koja se ne koriste i dajte ih mladim ljudima da prave kuće uz subvnciju građ.materijala. Sve ostalo je šuplja priča!

 • Sve što može pomoći neka se pomogne tj da se mladim ljudima da .Svako dijete treba dobiti nešto i to do 18 godine kao u njemačkoj to bi bila mjera a može se to ….

 • Za 10:17, ajde sta pricas, ta nece ti pratar odgojit, njegovat dijete, kuvat, prat, radit zadace s njim, pospremat iza njega i placat za njega racune😁
  Lako je pratrima pricat, kad ih posluzuju casne sestre, a “nikad u zivotu nisu digli nista teze od kasike” sto se kaze.
  Djecu odgajaju i o njima se podjednako brinu i otac i majka, nismo vise u proslom stoljecu u kom je to bio iskljucivo zadatak majke. Oboje roditelja moraju imati izvor prihoda, da ne bi zene cijeli zivot bile u polozaju financijske ovisnosti o muzu.

   • Za 13:54, oboje trebaju raditi i oboje se trebaju brinuti o djeci. Tako je odraslo puno generacija mladih koji su sada u srednjem zivotnom dobu, i vecinom su na svakom planu “dobro” ispali; sto se tice obrazovanja i karijere i sto se tice socijalnih sposobnosti, tj.medjuljudskih odnosa, jer su imali jako dobar uzor u svojim roditeljima i otac i majka su zaradjivali novac i brinuli se o kucanstvu i odgoju djece.

 • Posle 2. Svjetskog rata ljudi nisu imali sta jesti pa opet skoro svaka kuca odgojila i do desetero djece. Danas je vaznija karijera zene i dok se ne ostvari djete nedolazi u obzir a onda cesto bude prekasno i tako to. Prijasnje generacije su jednostavno bile upornije i tvrdje i nisu puno kukale nego znale ako se nesnadjes niko ti nece pomoc. Danas moras svakome moras tiskat u usta da jedva prezivi i za jedno djete mora uskocit citava rodbina da se odgoji. Jedi o utjesno daje tako u citavom zapadnom svijetu ne samo unas.

 • U prethodnoj godini prvo dijete su rađale majke koje su, kad uzmemo prosijek, rođene 1996.godine i to objašnjava zašto je došlo do povećanja rođenih!
  Trebalo bi biti dobro i sljedeće godine, a onda nam slijede padovi u broju rođenih!
  Poslije rata je bio visok natalitet (što je normalno poslije svakog rata) i to su godišta one djece/žena koja sad rađaju prvo djete!
  Nakon toga slijedi ponovni pad…

 • Nije trebalo ni davati nikakve potpore da bi one ležale i hranu naručivali iz restorana Još prijavljenih u Hrvatskoj ili na zapadu stvarate neradnici

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.