Hoće li na proljeće doći do pada cijena nekretnina?

Tržište nekretnina u Bosni i Hercegovini još se ne hladi. Cijene stanova, ali i potražnja su u ovoj godini doživjeli vrhunac.

Prema najavama pojedinih ekonomista i analitičara, na proljeće je moguć prvi pad cijena. Ekipa BHRT-a kakvo je trenutno stanje na tržištu nekretnina i što se može očekivati.

Cijene stanova u Bosni i Hercegovini u odnosu na prošlu godinu veće su za oko 30%. S druge strane, potražnja nikad veća. U Sarajevu i Banjaluci cijene stanova dostigle su vrtoglave cifre.

Haris Kadić, certificirani agent za nekretnine, Sarajevo ističe da se stanovi i dalje prodaju.

Tržište živi, stanovi se prodaju, sad u Sarajevu imate cijene i do 7000 u novogradnji do 3500 u nekim drugim dijelovima grada kao Dobrinja, Stup i neka druga prigradska naselja. 

Dragan Milanović, certificirani agent za nekretnine, Banja Luka kaže: Sada trenutno je stanje da je najniža cijena kvadrata stana 2700, 2800, a najskuplja 4600, to je trenutno na tržištu. 

U vrhu liste je i Bijeljina, gdje tražnja ne jenjava.

Jovana Despotović,  vlasnica agencija za nekretnine, Bijeljina kaže kako imaju dosta novih investitora.

Sami ste vidjeli da je Bijeljina jedno veliko gradilište, imamo dosta novih investitora koji kreću, mislim da se na proljeće pravi oko 40 novih zgrada i novih stambenih jedinica.

Ipak, sve su glasnije najave da bi na proljeće moglo doći do „pucanja“ balona i pada cijene nekretnina.

Aleksa Milojević, ekonomist smatra da cijene moraju pasti. LEKSA MILOJEVIĆ, ekonomista

Taj se balon napuše i mi sada u Europi kod nas ponavljamo krizu iz 2008. koja se dogodila u Americi na bazi jeftinih kredita mora u jednom trenutku izravnati dohodak i cijene nekretnina, a to znači da cijene moraju pasti, vjerojatno da to neće biti daleka budućnost, da će se u idućoj godini velikim dijelom pokazati. 

Oni koji nekretninama trguju kažu da cijene mogu ići na dole, ali dok je potražnja velika, ne može se očekivati značajniji pad cijena.

Najnoviji podaci pokazuju usporavanje rasta cijena u članicama EU, a neke države već bilježe pad. Procjene se kreću od blagog rasta cijena, preko nepromijenjenih cijena, do pada cijena od 5 do 10 posto.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.