HNŽ: Uspostavljena mreža epidemiologa, brojne osobe u Čitluku pod nadzorom

Redovita konferencija za medije predstavnika Stožera civilne zaštite HNŽ održala se Mostaru.

Na konferenciji su obratili  dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ i član Kriznog stožera HNŽ te epidemiologinja dr. Andrea Jurić zadužena za žarište u Čitluku.

Na početku je potvrđeno da je muškarac iz Čapljine, pozitivan na koronavirus, sinoć je izgubio bitku za život. Radi se o starijem muškarcu rođenom 1934. godine, koji je imao više zdravstvenih tegoba, respriartornih a također bio je i nepokretan, rečeno je na konferenciji za medije Kriznog stožera HNŽ koja je danas održana u Mostaru.

Na pitanje kako se preminuli zarazio, dr. Avdić je rekao kako je imao rodbinskih posjeta iz inozemstva te da se trenutno ispituje koliko su ti kontakti bili na snazi.

Nismo još našli pravi kontakt, no imamo sumnje. Svi kontakti su poslani na testiranje, stavljeno je u samoizolaciju sedam osoba, rekao je.

U HNŽ-u ima ukupno 103 zabilježena pozitivan slučaja.

U zadnja 24 sata urađeno je 87 testiranih, od čega su bila dva pozitivna i oba su bila iz Čitluka. Uspostavili smo dobru mrežu epidemiologa i trenutno imamo jednog epidemiologa u SKB Mostar koji to nadzire, također u Domovima zdravlja, te u Konjicu koji koordinira sve aktivnosti. Sad imamo epidemiologa i u Čitluku gdje nam i jeste najveći problem, odnosno žarište, rekao je dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ i član Kriznog stožera HNŽ.

Dr. Avdić je ponovno naglasio važnost izolacije i poštivanja mjere koje su uvedene i koje po svim pokazateljima daju rezultate.

Dr. Andrea Jurić, epidemiologinja  Federalnog zavoda za javno zdravstvo koja je od subote od strane istog zavoda određena kao odgovorna osoba za epidemiološko stanje u općini Čitluk rekla je kako je na području Čitluka 38 testiranih.

Samostan Miletina njih ukupno 23 i jedan svećenik. Jedna časna sestra je hospitalizirana, ostali su pod nadzorom. Drugi samostan koji se dovodi u vezu s ovim prvim je samostan u Međugorju koji ima dva objekta, u jednom objektu je sedam časnih sestara koje su sve testirane i jedna je pozitivna, u drugom je 14 je svećenika, svi su testirani i pod nadzorom, samo je jedan svećenik od ranije bio pozitivan i on je hospitaliziran i trenutno je u težem stanju. Treća institucija koja se vodi u ovom klasteru je ustanova “Majčino selo” koje ukupno ima 27 štićenika, svi su pod sanitarnim nadzorom kao i 61 zaposlenik te ustanove. Od danas će biti pod nadzorom i njihove obitelji.  Trenutno imamo četiri pozitivna štićenika i jednu zaposlenu osobu.

dr. Andre Jurić

Što se tiče jučerašnjih slučajeva, jedan od njih se veže za gospodarski objekt, a drugi je lokalna transmisija gdje imamo pet izoliranih kontakata i danas se nad njima provodi testiranje. Gospodarski klaster povezujemo sa uvezenom osobom iz Osijeka, u tom gospodarskom objektu imamo troje pozitivnih. Imamo 26 njihovih zaposlenika i zatvorenu upravnu zgradu tog objekta. Stavili smo pod nadzor ukupno s njihovim obiteljima 84 osobe pod nadzor. Pored ovih slučajeva imamo i dva slučaja sekundarne transmisije od njihovih članova obitelji, ali svi su izolirani i nema panike. Također imamo jedan slučaj od ranije od osobe koja bila u SAD-u, ona je pod nadzorom kao i cijela rodbina i svi s kojima je bila u kontaktu, obavijestila je dr. Jurić o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Čitluku.

Također je upozorila na važnost pridržavanja mjera i ostanka u svojim kućama.

Imamo linearan trend oboljevanja koji se smanjio i mogu reći da smo uspjeli svim ovim epidemiološkim mjerama držati to pod kontrolom. No danas primjećujem novi trend, povećan broj automobila, i prometa, i kad bude povećan broj slučajeva za 15 dana to će biti upravo rezultat ovih “pojačanih aktivnosti” građana na terenu, rekla je dr. Jurić.

Činjenicu da je u Covid-bolnici u Mostaru izuzetno velika smrtnost, obzirom da je danas potvrđen sedmi smrtni slučaj, dr. Avdić je komentirao kako je ovaj virus specifičan.

Mi činimo sve što je u našoj moći, po svim svjetskim pravilima. No, ako ste bili u kontaktu s osobom koja je izuzetno infektiva i slično, u tom slučaju ćete primiti veliku količinu virusa i u tom slučaju, organizam odgovori izuzetno jako, što dovede da pacijent i padne u teži respiratorni slučaj. Imali smo i starijeg pacijenta koji je otpušten iz bolnice koji je izliječen, no dosta toga ovisi o stanju organizma, snazi. Svi naši timovi rade po svim procedurama, to je izuzetno kvalitetan tim koji radi po svim pravilima, kazao je dr. Avdić.

Preminuo prvozaraženi muškarac iz Čapljine

Darko Juka, savjetnik predsjednika Vlade HNŽ, rekao je kako kako popuštanje u zapovjedima, koje su donesene s federalne razine, nije dobro na što je poslao snažno upozorenje ispred stožera.

Osvrnuo o se na masovni izlazak umirovljenika po mirovine te upitao što policija sad treba uraditi – uhiti starce?!

Doveli ste nas u jako neugodnu situaciju, poručio je Juka te pojasnio neke mjere koje su ranije bile najasne.

Nije zabranjen transport djece, strogo je zabranjeno izlazak na javne površine i javna okupljanja. Djeca do jedne godine se smatraju rizičnim skupinama, starija djeca su imuna no oni mogu biti prijenosnici i ugroziti starije, donosno rizične skupine, rekao je Juka

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.