HNŽ: Transparentno u Mostaru o upošljavanju djelatnika

U Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a u srijedu 8.11.2017. godine s početkom u 10 sati održat će se konferencija za novinare.

Na konferenciji za medije će biti ministat obrazovanja HNŽ-a Rašid Hadžović i predstavnici građanske inicijative Transparentno, gdje će iznijeti svoje stavove o predloženom Pravilniku za upošljavanje djelatnika na području županije, odnosno o Kriterijima po kojima bi se osigurala transparentnost i isti uvjeti za sve kandidate na području županije.

Iz Ministarstva su novi, jedinstveni Kriteriji o zapošljavanju već upućeni svim školama na području županije, s preporukom da ih svi Školski odbori usvoje.

“U narednim danima ćemo biti pozvani dati svoj doprinos u kritičkom osvrtu na ove Kriterije, valorizirajući prednosti koje ovi Kriteriji donose i sugerirajući na moguće manjkavosti i nedostatke”, ističu iz građanske inicijative ‘Transparentno’, uz apel na medije da sudjeluju i daju svoj doprinos.

Iz građanske inicijative Transparentno smatraju da su novi Kriteriji prilično dobro balansirali bodove među referencama koje se boduju.

Neosporno je da su učinjeni pozitivni koraci, kao:

obveza objavljivanja natječaja na web stranicama Zavoda za zapošljavanje (…)

-mogućnost osobne prijave u školu, bez troškova poštarine

-među dokumentima koji su propisani nema onih koji se plaćaju, njih prilaže samo primljeni kandidat. (Dokaz da se protiv kandidata ne vodi kazneni postupka (koji se plaća 13,50 km, čeka se dva dana, a vrijedi samo 3 mjeseca), i liječničko uvjerenje.)

-boduju se (te se tako i potiču), stručna usavršavanja i napredovanje (…)

-boduje se prosjek ocjena ostvaren za vrijeme studiranja

-boduje se Stručni ispit

-poštuju se zasluge branitelja

-Staž, volontiranje, i slično,  boduje se za svaki mjesec (…)

-boduje se posao izvan struke (…)

-boduje se vrijeme čekanja na posao u struci (…)

Usmeni razgovor se vodi po zadanom obrascu (…)

-ukupan broj bodova ostvaren na Pismenom ispitu i usmenom razgovoru je samo 15% bodova, od ukupnog broja bodova

-osigurava se pravo na uvid dokumentacije svih prijavljenih kandidata (…)

Sve to kako navode iz građanske inicijative ‘Transparentno’ je pozitivno, neizmjeran napredak. Ali, kako ističu  ima tu još stvari koje bi se mogle poboljšati…

Pismeni ispit i dalje ostaje sporan, mada su ograničena pitanja (6 pitanja), i prilično jasno definiran način ispita, ali ne sasvim jasno. (…)

Smanjena je subjektivnost pri procjeni kandidata, te su tako ravnatelji, Natječajna povjerenstva, Školski odbori i inspektorat oslobođeni vanjskih pritisaka, a ujedno je podignuta razina objektivnosti i transparentnosti.

“I ovo je jedan mali korak prema zaustavljanju iseljavanja iz naše države”, ističu iz građanske inicijative Transparentno.

Građanska udruga Transparentno Dnevnik 2 Federalna TV

Građanska inicijativa Transparentno Dnevnik 2 Federalna TV

Posted by Dražen Filipović on Sunday, 10 April 2016

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.