HNŽ: Prihvaćen Nacrt Zakona o dopunskim pravima branitelja

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) prihvatila je na sjednici održanoj u četvrtak u Mostaru Nacrt Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji u HNŽ-u.

Po riječima ministra za pitanje branitelja HNŽ-a Olivera Solde, riječ je o zakonu koji bi nakon 12 godina trebao učiniti određena poboljšanja u kvaliteti života branitelja, usuglasiti se s pozitivnim zakonskim propisima koji su doneseni na razini Federacije BiH, a tiču se braniteljske populacije, te donijeti novu kvalitetu u rješavanju nagomilanih problema u braniteljskoj populaciji.

Navedeni zakon riješit će tri krucijalna problema branitelja, naglasio je ministar.

Jedan od njih je, kako kaže, poboljšanje kvalitete života s aspekta pojačane zdravstvene zaštite, drugi je kvalitetniji modaliteti stambenog zbrinjavanja, a treći zapošljavanje branitelja.

Tijekom sedmosatnoga zasjedanja zastupnici su usvojili i Zakon o obrazovanju odraslih u HNŽ-u za 2018. godinu te zaključke po Informaciji o stanju u obrazovanju o čemu je bilo riječi na prethodnoj sjednici.

Također usvojena je i Odluka o kreditnom zaduženju HNŽ-a za Projekt energetske ekasnosti u 2018. godini.

“Donijeli smo odluku o formiranju Povjerenstva za pitanja branitelja te obavili raspravu po Prijedlogu Zakona o zaštiti od buke na koji je uložen određen broj amandmana te će biti poslan Vladi na izjašnjenje”, kazao je u izjavi za Fenu predsjedavajući Skupštine HNŽ-a Šerif Špago.

Određeni broj amandmana , dodao je, uložen je i na Prijedlog programa rada HNŽ-a za 2018. godinu, a Kolegij će do sljedeće sjednice Skupštine razmotriti prijedlog amandmana kako bi taj program bio usvojen.

Zastupnici su se trebali izjašnjavati i o Odluci o prihvaćanju zaduženja po Sporazumu o zajmu Saudijskog fonda za razvoj Bosne i Hercegovine za projekt “Izgradnja i obnova određenog broja bolnica u Bosni i Hercegovini”, ali je ta točka, na prijedlog Vlade HNŽ-a, zbog tehničkih razloga skinuta s dnevnog reda i bit će razmatrana na jednoj od narednih sjednica.

(Fena)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.