HNŽ preuzeo osnivačka prava nad Sveučilištom i Univerzitetom

Sveučilište u Mostaru i Univerzitet “Džemal Bijedić” Mostar, nakon brojnih previranja, jučer su jednoglasnom odlukom Skupštine HNŽ-a službeno dobili Vladu HNŽ-a za svog osnivača.

Ovom odlukom mostarske visokoškolske ustanove konačno su dobile mogućnost nesmetanog djelovanja u obrazovanju novih akademskih građana, po europskim standardima, što je godinama bilo kamen spoticanja i pravnih zavrzlama čime se u pitanje dovodila čak i njihova opstojnost.

Pravne zavrzlame

Oko osnivačkih prava vodila se duga politička utakmica i, kako je kazao ministar obrazovanja kulture i sporta HNŽ-a Zlatko Hadžiomerović, do službenog preuzimanja osnivačkih prava nad visokoškolskim ustanovama u gradu na Neretvi trebalo je puno truda, ali i političke volje.

Osvrnuvši se na probleme s kojim su se bez osnivača morali nositi Sveučilište i Univerzitet “Džemal Bijedić” u Mostaru, usvojene odluke Vlade i Skupštine HNŽ-a ocjenjene su povijesnim događajem za visoko obrazovanje u gradu na Neretvi.

Premda se preuzimanjem osnivačkim prava, kako je naglasio ministar Hadžiomerović, neće odmah riješiti i financijski problemi, ipak će se ukloniti sve pravne zavrzlame i time otvoriti brojne mogućnosti za njihovo unaprjeđenje i modernizaciju.
– Univerzitet i Sveučilište na ovaj način će riješiti svoje međusobne odnose, ali i brojna pitanja poput akreditiranja, eventualnih pozajmica, kreditiranja i sličnog, pojasnio je Hadžiomerović.

U proračunu HNŽ-a, kako vjeruje, u sljedećoj godini trebale bi se stvoriti pretpostavke i za financijske okvire ovim visokoškolskim ustanovama.
– Za sazrijevanje nekih uvjeta treba vremena jer ne mogu se neke stvari, posebice u visokom obrazovanju, preko noći riješiti. Svi imaju dobru volju, ali ima tu i međusobnih nesuglasica, ne samo u političkom smislu, nego i među fakultetima, od raspodjele novca, do programa. Međutim, na nama je poduprijeti ih i u idućem razdoblju pokušati iznaći sredstava kako bi se konačno zatvorio i financijski okvir za Sveučilište i Univerzitet, a kad bi se to sve uvrstilo u sljedeću proračunsku godinu, bio bih najsretniji, kazao je Hadžiomerović, koji uvijek ističe da je budućnost zemlje u obrazovanju mladih ljudi i osposobljavanju stručnih kadrova.

Brojne mogućnosti

Preuzimanjem osnivačkih prava neće odmah biti riješeni nagomilani financijski problemi na Univerzitetu “Džemal Bijedić” Mostar, ali kako ističe rektor te visokoškolske ustanove Sead Pašić, spasili su opstanak ove visokoškolske ustanove koja je doslovno bila pred zatvaranjem.
– Konačno smo dobili svog osnivača i to nam jako puno znači, prije svega u statusnom smislu.
Ono što je jako bitno za nas jest da sada možemo nesmetano nastaviti integrativne procese na Univerzitetu, jer po novom županijskom zakonu rok za integraciju Univerziteta je travanj sljedeće godine, a mi na tim integracijskim procesima radimo vrlo intenzivno, kazao je

Pašić navodeći kako bi proces integracije bilo nemoguće završiti bez osnivača.
Samo se odlukom osnivača, kako je naglasio, mogu postojeće institucije ugasiti i mogu se formirati nove institucije kao što je integrirano sveučilište, pa je, kako ističe, time i preuzimanje osnivačkih za ovu visokoškolsku ustanovu bilo spasonosno.
– Moći ćemo nesmetano raditi integraciju Univerziteta, aplicirati na neke projekte te ostvariti kreditna sredstva i pokušati napraviti moderno sveučilište europskog tipa, te uz potporu Vlade i Skupštine HNŽ-a uskoro rame uz rame stati uz europske visokoškolske ustanove, zaključio je Pašić. (Dnevni list)

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.